Az USA lecseréli az interkontinentális nukleáris fegyverzetét – le is zajlott az új rakéta tesztje

2023 / 03 / 09 / Felkai Ádám
Az USA lecseréli az interkontinentális nukleáris fegyverzetét – le is zajlott az új rakéta tesztje
A hetvenes évek óta szolgáló Minuteman III helyére érkezik a Sentinel, az első teljes static-fire teszt pedig le is zajlott.

Oroszországhoz hasonlóan az USA is a nukleáris triádra alapozza a stratégiai védelmét – ez tehát a nehéz bombázók, a ballisztikus lövedékek indítására képes tengeralattjárók, valamint a földi telepítésű interkontinentális lövedékek (ICBM) hármasát jelenti. Az elképzelés alapja, hogy a három rendszer három eltérő területről – földről, vízből vagy levegőből – indítható, ami miatt nem csak egy támadás oszlana szét ezen eszközök között, de növekedne annak esélye is, hogy a triádból elég működőképes eszköz maradjon egy ellencsapás kivitelezéséhez. Korábban írtunk arról, hogy Oroszország a nukleáris tridjának egyik oszlopát jelentő nehézbombázóit miként újítja fel:

Tyereskova: az oroszok új nukleáris bombázója A világ jelenlegi legnagyobb, szolgálatot teljesítő stratégia bombázójának az utódját az Orosz Légierő gerincének tekintik, és az első női űrhajósról nevezték el.

Az amerikai új nehézbombázóról, a B–21 Raiderről néhány új kép kapcsán pedig tegnap írtunk:

Ritka képeken végre jól látható az új generációs amerikai bombázó, a B–21 Raider Az amerikai légierő két új képet tett közzé a B–21 Raiderről, az USA következő generációs lopakodó bombázójáról. A képeken a B–21 felülről és oldalról is látható, így további részleteket villantottak a gép a kialakításáról és a jellemzőiről.

„Si vis pacem, para bellum” – vagyis: „ha békét akarsz, készülj a háborúra” – írja Publius Flavius Vegetius Renatus a De Re Militari 3. könyvében, és hát ez alapján igen sokan és igen elszántan áhítják éppen a békét. Oroszország például nem csak repülőt modernizál, de szintén fejleszt új ICBM-et, ez a RSZ–28 Szarmat (NATO-hivatkozás: SS–X–30 Satan 2), de különösen hatásos békeeszközként megemlíthető a nukleáris cunami zúdítására képes Poszeidón torpedóval ellátott Belgorod-osztályú tengeralattjáró is. Emellett Vlagyimir Putyin a nukleáris lefegyverzésről szóló új START-szerződést is felfüggesztette.

Elkészült az első szállítmány az orosz szuper fegyverből, a nukleáris cunami zúdítására képes Poszeidón torpedóból Az eszköz végső tesztjére tavaly került sor, mostanra elkészült az első, immár bevethető szállítmány is. Nem nagyon akad ezzel szemben hatásos védelem.

Békevágyban az USA sem kíván lemaradni, ennek egyik példája a hetvenes évek óta használt Minuteman III ICBM-ek lecserélése – írja a New Atlas. A Minuteman III a triád szárazföldi lába volt eddig, és 450 ilyen lövedék akad szerte az USA-ban megerősített földalatti bunkerekbe rejtve. Habár ezeket az eszközöket folyamatosan karbantartották és fejlesztették, 2029-től fokozatosan kivezetik őket, és a helyüket az LGM–35A Sentinelek veszik át. A Sentinelek egyébként a Minuteman III átalakított silóiból lesznek indíthatóak.

A Northrop Grumman a Sentinel első és második fokozatát fejleszti, és a végső ICBM egyik nagyobb legnagyobb előnye az lesz az elődjéhez képest, hogy jóval kisebb személyzetet igényel majd az üzemeltetése, és kevésbé lesz karbantartásigényes. Végső soron tehát olcsóbb lesz a Minuteman III-nál, mely esetében a teljes flotta működtetése öt évtizeden keresztül egy vaskos 264 milliárd dolláros számlát jelentett a költségvetésnek.

A Sentinel végleges változata három fokozatból áll majd, és képes lesz a 300 kilotonnás W87–0 nukleáris robbanófej célba juttatására – ez utóbbit 2030-tól egyébként a W87–1 váltja majd, amely robbanóereje jelenleg nem ismert. A Sentinel alapkialakítása moduláris, nyílt architektúrájú szoftverrel, ami sokkal könnyebbé teszi a karbantartást és a frissítést.

Az első fokozat static fire tesztjét a Northrop Utah állambeli Promontory-i létesítményében végezték el. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a hajtómű a várt ideig és az előre jelzett teljesítményparamétereken belül üzemelt. A teljesen összeállított ICBM-et a utahi Hill légibázison és a kaliforniai Vandenberg Űrbázison (VSFB) tesztelik majd.

(Kép: a static fire teszt, forrás: NG)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.