Elkészült az első szállítmány az orosz szuper fegyverből, a nukleáris cunami zúdítására képes Poszeidón torpedóból

2023 / 01 / 18 / Felkai Ádám
Elkészült az első szállítmány az orosz szuper fegyverből, a nukleáris cunami zúdítására képes Poszeidón torpedóból
Az eszköz végső tesztjére tavaly került sor, mostanra elkészült az első, immár bevethető szállítmány is. Nem nagyon akad ezzel szemben hatásos védelem.

A Poszeidón vízalatti pilóta nélküli jármű (Underwater Unmanned Vehicle/UUV) egyike annak a hat stratégiai „Szuper Fegyvernek”, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentett be egy 2018-as beszédben. A további fegyverek közé tartozik a Szarmat Interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), az Avangard Hypersonic Glide Vehicle (HGV), a Burevestnik robotrepülő, a Kinzhal (vagy Kindzsal) légi indítású hiperszonikus lövedék (amelyet Ukrajnában már többször bevetettek) és a Tsirkon, hajóról indítható hiperszonikus lövedék. Ezek az eszközök lényegében az ellenséges NATO védelmet hivatottak megkerülni, és ebből a szempontból ezen eszközök közül a leghatékonyabb épp a Poszeidón lehet. A torpedóról korábban mi is írtunk:

Poszeidón: az orosz apokalipszis torpedó-drón, amely radioaktív cunamival támadott volna A kezdeti tervek szerint a fegyver önállóan, legénység nélkül jutott volna el a céljához akár a Csendes-, akár az Atlanti-óceán átszelésével, hogy ott radioaktív cunamit szabadítson rá a vízparti városokra.

Miben rejlik a Poszeidón ereje? Mint azt korábban írtuk, a Poszeidón a leírása szerint egy nukleáris meghajtású, nukláris robbabófejjel ellátott, autonóm torpedó. Ez a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy sem a tengeren, sem a partok közelében nem lehet ellene jelenleg hatékonyan védekezni. Az eszköz sebessége 70 csomó (ami gyorsabb, mint bármely eddigi torpedóé – így levadászni sem lehet), ráadásul akár 1 km-es mélységben is képes üzemelni, ami miatt az érzékelése is komoly akadályokba ütközik. Mivel pedig az eszköz energiaforrása egy nukleáris reaktor, így az operációs távolsága is lényegében végtelen – ráadásul akár a jégsapkák alól is indítható. Ha mindez nem lenne elég, az eszköz állítólag három dimenziós kitérő manőverekre is képes.

A Poszeidón tehát a NATO védelmi rendszerét könnyen megkerüli, sokkal könnyebben, mint akár a hiperszonikus eszközök, mivel a műholdaknak esélyük sincs érzékelni, és amúgy is úgy fejlesztették ezt a torpedót, hogy nagyon kevés hőt és zajt bocsásson ki magából. A Poszeidón egyedüli gyenge pontja így csak az, hogy kizárólag a vízen, illetve annak közelében hatásos. Azonban akár egy anyahajót is el tud süllyeszteni, ami komoly fenyegetést jelenthet a tengeri haderőre nagyban támaszkodó USA-nak.

Arról is szóltunk korábban, hogy a fegyver indítási platformja a Belgorod-osztályú tengeralattjáró, és az osztály névadó járműve hosszas késlekedés után ki is futott tavaly, és valószínűleg a topredót is tesztelte. A Belgorodról lentebb írtunk:

Üzemképes a titokzatos Belgorod tengeralattjáró, amellyel az oroszok nukleáris cunamit is zúdíthatnak a part menti településekre Hivatalosan a tengeralattjáróval különböző tudományos munkálatokat és mentési tevékenységet lehet ellátni – a valóság ennél némileg komorabb és keményebb: a jármű Poszeidón torpedóival például nukleáris cunami is előidézhető.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint pedig mostanra el is készült az első adag, ténylegesen is bevethető Poszeidón torpedó. A lap egyébként nukleáris fegyverrel ellátott drónként hivatkozik ezekre az eszközökre, és mint írják, az első szállítmány legyártására azután került sor, hogy a Poszeidón legfontosabb alapelemeit, beleértve az energiaforrásként szolgáló nukleáris reaktort, már mind letesztelték. A TASZSZ ezeket az állításokat egy meg nem nevezett, az orosz hadsereghez és a védelmi iparhoz közel álló forrástól szerezte. A forrás elárulta azt is, hogy nem csak a legyártásra került sor, de ezeket hamarosan leszállítják a Belgorodra. A US Congressional Research Service értesülése szerint a Belgorod 8 Poszeidón szállítására képes, vagyis az első szállítmány mennyisége e körül a szám körül mozoghat.

A cikkből kiderül még az is, hogy az orosz állam 2027-ig három Belgorod-osztályú tengeralattjárót rendelt, amelyek közül egy tehát már üzemképes, és elvileg Poszeidónnal is fel lesz szerelve hamarosan. A TASZSZ az információkat hivatalos forrásból nem tudta megerősíteni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.