Elkészült az első szállítmány az orosz szuper fegyverből, a nukleáris cunami zúdítására képes Poszeidón torpedóból

2023 / 01 / 18 / Felkai Ádám
Elkészült az első szállítmány az orosz szuper fegyverből, a nukleáris cunami zúdítására képes Poszeidón torpedóból
Az eszköz végső tesztjére tavaly került sor, mostanra elkészült az első, immár bevethető szállítmány is. Nem nagyon akad ezzel szemben hatásos védelem.

A Poszeidón vízalatti pilóta nélküli jármű (Underwater Unmanned Vehicle/UUV) egyike annak a hat stratégiai „Szuper Fegyvernek”, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentett be egy 2018-as beszédben. A további fegyverek közé tartozik a Szarmat Interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), az Avangard Hypersonic Glide Vehicle (HGV), a Burevestnik robotrepülő, a Kinzhal (vagy Kindzsal) légi indítású hiperszonikus lövedék (amelyet Ukrajnában már többször bevetettek) és a Tsirkon, hajóról indítható hiperszonikus lövedék. Ezek az eszközök lényegében az ellenséges NATO védelmet hivatottak megkerülni, és ebből a szempontból ezen eszközök közül a leghatékonyabb épp a Poszeidón lehet. A torpedóról korábban mi is írtunk:

Poszeidón: az orosz apokalipszis torpedó-drón, amely radioaktív cunamival támadott volna A kezdeti tervek szerint a fegyver önállóan, legénység nélkül jutott volna el a céljához akár a Csendes-, akár az Atlanti-óceán átszelésével, hogy ott radioaktív cunamit szabadítson rá a vízparti városokra.

Miben rejlik a Poszeidón ereje? Mint azt korábban írtuk, a Poszeidón a leírása szerint egy nukleáris meghajtású, nukláris robbabófejjel ellátott, autonóm torpedó. Ez a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy sem a tengeren, sem a partok közelében nem lehet ellene jelenleg hatékonyan védekezni. Az eszköz sebessége 70 csomó (ami gyorsabb, mint bármely eddigi torpedóé – így levadászni sem lehet), ráadásul akár 1 km-es mélységben is képes üzemelni, ami miatt az érzékelése is komoly akadályokba ütközik. Mivel pedig az eszköz energiaforrása egy nukleáris reaktor, így az operációs távolsága is lényegében végtelen – ráadásul akár a jégsapkák alól is indítható. Ha mindez nem lenne elég, az eszköz állítólag három dimenziós kitérő manőverekre is képes.

A Poszeidón tehát a NATO védelmi rendszerét könnyen megkerüli, sokkal könnyebben, mint akár a hiperszonikus eszközök, mivel a műholdaknak esélyük sincs érzékelni, és amúgy is úgy fejlesztették ezt a torpedót, hogy nagyon kevés hőt és zajt bocsásson ki magából. A Poszeidón egyedüli gyenge pontja így csak az, hogy kizárólag a vízen, illetve annak közelében hatásos. Azonban akár egy anyahajót is el tud süllyeszteni, ami komoly fenyegetést jelenthet a tengeri haderőre nagyban támaszkodó USA-nak.

Arról is szóltunk korábban, hogy a fegyver indítási platformja a Belgorod-osztályú tengeralattjáró, és az osztály névadó járműve hosszas késlekedés után ki is futott tavaly, és valószínűleg a topredót is tesztelte. A Belgorodról lentebb írtunk:

Üzemképes a titokzatos Belgorod tengeralattjáró, amellyel az oroszok nukleáris cunamit is zúdíthatnak a part menti településekre Hivatalosan a tengeralattjáróval különböző tudományos munkálatokat és mentési tevékenységet lehet ellátni – a valóság ennél némileg komorabb és keményebb: a jármű Poszeidón torpedóival például nukleáris cunami is előidézhető.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint pedig mostanra el is készült az első adag, ténylegesen is bevethető Poszeidón torpedó. A lap egyébként nukleáris fegyverrel ellátott drónként hivatkozik ezekre az eszközökre, és mint írják, az első szállítmány legyártására azután került sor, hogy a Poszeidón legfontosabb alapelemeit, beleértve az energiaforrásként szolgáló nukleáris reaktort, már mind letesztelték. A TASZSZ ezeket az állításokat egy meg nem nevezett, az orosz hadsereghez és a védelmi iparhoz közel álló forrástól szerezte. A forrás elárulta azt is, hogy nem csak a legyártásra került sor, de ezeket hamarosan leszállítják a Belgorodra. A US Congressional Research Service értesülése szerint a Belgorod 8 Poszeidón szállítására képes, vagyis az első szállítmány mennyisége e körül a szám körül mozoghat.

A cikkből kiderül még az is, hogy az orosz állam 2027-ig három Belgorod-osztályú tengeralattjárót rendelt, amelyek közül egy tehát már üzemképes, és elvileg Poszeidónnal is fel lesz szerelve hamarosan. A TASZSZ az információkat hivatalos forrásból nem tudta megerősíteni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.