Az Xpeng elkezdi árulni a repülő autót, ami valójában nem repül

2024 / 01 / 12 / Bobák Zsófia
Az Xpeng elkezdi árulni a repülő autót, ami valójában nem repül
Az elektromos autókat gyártó Xpeng (a kínai Tesla) AeroHT nevű leányvállalata kétfajta repülő autón dolgozik, amelyek közül a Cybertruckhoz hasonló külsejű változat már 2025-ben érkezik a vásárlókhoz. Az autó azonban, elnevezése ellenére, nem repül, más módon oldja meg a lebegőbe emelkedést.

Az Xpeng AeroHT vállalat évekkel ezelőtt mutatta be első repülő autó koncepcióját, aminek megjelenését 2024-re időzítették és bizonyos szempontból sikerült is tartaniuk magukat a tervekhez, csak az autó kialakításában történt némi változás azóta. Az idei CES-en, prototípus formájában még nem, de videón prezentált Land Aircraft Carrier elnevezésű moduláris járművet a cég még ebben az évben előrendelhetővé teszi és jövőre indul a kiszállítás a vásárlókhoz, azonban ezt a modellt csak erős túlzással lehet repülő autónak titulálni (bár az Xpeng így utal rá a leírásban), sokkal inkább egy gépkocsi és egy eVTOL kombinációját takarja.

A jármű külsőleg hasonlóan szögletes és robosztus, mint a Tesla Cybertruckja, belül pedig egy kis méretű eVTOL-t tartalmaz, amit szükség esetén bármikor elő lehet kapni az autóból és azzal szállni tovább a levegőben. A jármű így tulajdonképpen valóban megoldást kínál az utakon való közlekedés és a repülés közötti gyors váltásra, ami a repülő autók elsődleges vonzerejét jelenti, de nem egészen abban a formában, ahogyan várnánk egy futurisztikus hibrid járműtől. A cégnek jó oka van arra, hogy elsőként ezt a típust próbálják bevezetni a piacra, a valódi repülő autók működtetéséhez szükséges szabályozás ugyanis még nem született meg Kínában, ezért a tulajdonosok számára könnyebben alkalmazható verziót jelent ez a moduláris technológia.

Az Xpeng AeroHT másik, izgalmasabb, de egyelőre még nem kereskedelmi megjelenésre szánt modellje, amit a cég a "világ első teljesen elektromos eVTOL repülő autójának" nevez, szintén megjelent a szórakoztató elektronikai kiállításon, méghozzá teljes életnagyságban. Korábbi prototípusai, a kezdetlegesebb X2 és X3 már repülési teszteken is átestek, de a most bemutatott autó valóban úgy nézett ki, mint az animációkon, vagyis ki tudta engedni és el tudta rejteni a felszálláshoz szükséges propellereit. A propellereknek helyet adó egység a kocsi hátsó részén elhelyezve feltűnésmentesen tárolja az egyébként jelentős méretű kiegészítőt, emiatt az nem akadályozza a járművet az utakon való haladás közben. A gombnyomásra előbukkanó propellerek néhány másodperc alatt átváltoztatják a járművet repülő autóvá, amivel ezután már a levegőben folytathatja utazását a tulajdonosa.

Mivel ez utóbbi típust az Xpeng nem tervezi értékesíteni az elkövetkező időkben, ezért az ára sem derült ki, de Brian Gu, az Xpeng elnöke úgy nyilatkozott, hogy egy luxusautóhoz hasonló költségekkel kell majd számolnia az érdeklődőknek. A moduláris verziót 48 millió forintért lehet majd megvásárolni.

(Fotó: Xpeng AeroHT)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija
Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija
A gyártó tavaly decemberben szállított először utasokat két nagyváros között és áprilistól Kínán kívül is értékesítik a légitaxijaikat, meglepően olcsón.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.