Az Xpeng elkezdi árulni a repülő autót, ami valójában nem repül

2024 / 01 / 12 / Bobák Zsófia
Az Xpeng elkezdi árulni a repülő autót, ami valójában nem repül
Az elektromos autókat gyártó Xpeng (a kínai Tesla) AeroHT nevű leányvállalata kétfajta repülő autón dolgozik, amelyek közül a Cybertruckhoz hasonló külsejű változat már 2025-ben érkezik a vásárlókhoz. Az autó azonban, elnevezése ellenére, nem repül, más módon oldja meg a lebegőbe emelkedést.

Az Xpeng AeroHT vállalat évekkel ezelőtt mutatta be első repülő autó koncepcióját, aminek megjelenését 2024-re időzítették és bizonyos szempontból sikerült is tartaniuk magukat a tervekhez, csak az autó kialakításában történt némi változás azóta. Az idei CES-en, prototípus formájában még nem, de videón prezentált Land Aircraft Carrier elnevezésű moduláris járművet a cég még ebben az évben előrendelhetővé teszi és jövőre indul a kiszállítás a vásárlókhoz, azonban ezt a modellt csak erős túlzással lehet repülő autónak titulálni (bár az Xpeng így utal rá a leírásban), sokkal inkább egy gépkocsi és egy eVTOL kombinációját takarja.

A jármű külsőleg hasonlóan szögletes és robosztus, mint a Tesla Cybertruckja, belül pedig egy kis méretű eVTOL-t tartalmaz, amit szükség esetén bármikor elő lehet kapni az autóból és azzal szállni tovább a levegőben. A jármű így tulajdonképpen valóban megoldást kínál az utakon való közlekedés és a repülés közötti gyors váltásra, ami a repülő autók elsődleges vonzerejét jelenti, de nem egészen abban a formában, ahogyan várnánk egy futurisztikus hibrid járműtől. A cégnek jó oka van arra, hogy elsőként ezt a típust próbálják bevezetni a piacra, a valódi repülő autók működtetéséhez szükséges szabályozás ugyanis még nem született meg Kínában, ezért a tulajdonosok számára könnyebben alkalmazható verziót jelent ez a moduláris technológia.

Az Xpeng AeroHT másik, izgalmasabb, de egyelőre még nem kereskedelmi megjelenésre szánt modellje, amit a cég a "világ első teljesen elektromos eVTOL repülő autójának" nevez, szintén megjelent a szórakoztató elektronikai kiállításon, méghozzá teljes életnagyságban. Korábbi prototípusai, a kezdetlegesebb X2 és X3 már repülési teszteken is átestek, de a most bemutatott autó valóban úgy nézett ki, mint az animációkon, vagyis ki tudta engedni és el tudta rejteni a felszálláshoz szükséges propellereit. A propellereknek helyet adó egység a kocsi hátsó részén elhelyezve feltűnésmentesen tárolja az egyébként jelentős méretű kiegészítőt, emiatt az nem akadályozza a járművet az utakon való haladás közben. A gombnyomásra előbukkanó propellerek néhány másodperc alatt átváltoztatják a járművet repülő autóvá, amivel ezután már a levegőben folytathatja utazását a tulajdonosa.

Mivel ez utóbbi típust az Xpeng nem tervezi értékesíteni az elkövetkező időkben, ezért az ára sem derült ki, de Brian Gu, az Xpeng elnöke úgy nyilatkozott, hogy egy luxusautóhoz hasonló költségekkel kell majd számolnia az érdeklődőknek. A moduláris verziót 48 millió forintért lehet majd megvásárolni.

(Fotó: Xpeng AeroHT)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.