Azonosíthatták a járványos mértékű elhízás egyik legfőbb okát

2022 / 11 / 11 / Felkai Ádám
Azonosíthatták a járványos mértékű elhízás egyik legfőbb okát
Valószínűleg csak keveseket fog meglepni, hogy a feldolgozott élelmiszer a ludas – de mindebben akad egy csavar is.

A nyugati világban az elhízás egyre drámaibb mértékben terjed. A jelenségre többen próbálnak magyarázatot találni, de az biztosan kijelenthető, hogy a komolyabb elhízás jelentős egészségi kockázatokat von maga után, amelyek még akkor is jelentkeznek, ha az elhízott személy sportol:

Nem igazán egyeztethető össze a túlsúly az egészséggel egy új tanulmány szerint Még akkor is nagyobb a szív-érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának az esélye, ha a túlsúlyos személy aktívan sportol.

Mindez talán belátható, de térjünk vissza a kiindulási gondolathoz: mi okozza az egyre többeket érintő elhízást? Egy új tanulmány szerint nem meglepő mód a táplálkozási szakemberek által már régóta hangoztatott feldolgozott, fehérjében szegény élelmiszerek – és ennek kapcsán egy hipotézist is kidolgoztak, hogy ez miért van így. Ez az úgynevezett: Protein Leverage Hypothesis. A hipotézis egyébként nem új – ezt a Sydney-i Egyetem két professzora: David Raubenheimer és Stephen Simpson 18 évvel ezelőtt terjesztette elő.

A felvetés lényege a következő – mint azt a New Atlas egy új tanulmány kapcsán leírja: az emberi szervezet úgy működik, hogy elsősorban fehérjét keres és fogyaszt – ez azt is jelenti, hogy jellemzően addig eszünk, amíg a napi fehérjeszükségletünket ki nem elégítettük. Sajnos azonban a nyugati étrend nagy részét kitevő feldolgozott és finomított élelmiszerek jellemzően alacsony fehérjetartalmúak. Az eredmény logikusan tehát az, hogy ezekből túlesszük magunkat, mire sikerül megfelelő mennyiségű fehérjét bevinni a szervezetünkbe.

Egy új tanulmányban pedig a Sydney-i Egyetem kutatói azt vizsgálták Dr. Amanda Grech vezetésével, hogy ez a hipotézis mennyire állja meg a helyét a való világban. Ennek érdekében a tudósok elemezték a National Nutrition and Physical Activity Survey adatait, amely 9341 ausztrál felnőtt táplálkozását és fizikai aktivitását dokumentálta 2011 májusa és 2012 júniusa között. A kutatók egyebek mellett azt találták, hogy amikor az emberek meglehetősen alacsony fehérjetartalmú reggelit ettek, hajlamosak voltak nagyobb mennyiségű ételt fogyasztani a következő étkezések során. Ez a megállapítás tehát alátámasztja a hipotézist, mivel arra utal, hogy az egyének úgy próbálták kielégíteni fehérjeszükségletüket, hogy több ételt fogyasztottak a nap folyamán.

Hasonlóképpen megfigyelték azt is, hogy amikor az emberek több fehérjét tartalmazó reggelit fogyasztottak, a következő étkezéseknél alacsonyabb volt a táplálékfelvételük. Mindez ráadásul kiegészül azzal, hogy az alacsonyabb fehérjetartalmú reggelit fogyasztó társaikhoz képest a magasabb fehérjetartalmú reggelit fogyasztók kevesebb energiadús, telített zsírokban, cukorban és sóban gazdag ételt fogyasztottak a nap folyamán. A kutatók elmondása alapján pedig mindez összességében arra utal, hogy a járványszerű elhízás okai közt a fehérjefogyasztás tehát központi szerepet foglal el.

(Kép: Pixabay/geralt)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.