Nem igazán egyeztethető össze a túlsúly az egészséggel egy új tanulmány szerint

2021 / 01 / 23 / Felkai Ádám
Nem igazán egyeztethető össze a túlsúly az egészséggel egy új tanulmány szerint
Ellensúlyozható-e az elhízás negatív hatása a testedzés pozitív hatásaival? – Erre a kérdésre kereste a választ egy spanyol kutatócsoport.

A spanyol kutatók arra jutottak, hogy az elhízásnak a szívre gyakorolt negatívumait a testedzés sem tudja kijavítani, ha az illető közben túlsúlyos marad. A vizsgálatot a madridi Európai Egyetem kutatói folytatták le. Alejandro Lucia, a kutatás vezetője úgy fogalmazott, hogy a túlsúly és az obezitás negatívumait egy fizikailag aktív életmód sem tudja teljes egészében kompenzálni. A kutatáshoz 528 000 munkavállaló férfit és nőt vizsgáltak. A résztvevők átlagéletkora 42 év volt, és nagyjából a 70 százalékuk volt férfi. 42 százalékuk normál testsúlyú volt, 41 százalékuk volt túlsúlyos, és 18 százalékuk volt obéz. A többségük (63,5 százalék) inaktív életet élt, 12,3 százalék végzett némi (de nem elegendő) testmozgást, míg a 24,2 százalékuk élt fizikailag aktív életet. A résztvevők betegségei a következőképp alakultak: körülbelül 30 százalékuknak volt magas a koleszterin szintje, 15 százalékuk szenvedett magas vérnyomástól, és 3 százalékuk volt cukorbeteg.

Ugyanakkor az edzés gyakoriságától független a túlsúlyos és obéz résztevőknek nagyobb eséllyel alakult ki valamiféle szívproblémája, mint a normális súlyúaknak. Amennyiben a fizikailag aktív résztvevőket hasonlítjuk össze, úgy az obéz csoport esetén a normál súlyúakkal összevetve kétszer nagyobb eséllyel volt magas a koleszterin szint, négyszer nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, valamint ötször akkora volt esetükben a kockázat a magas vérnyomás kialakulására. Alejandro Lucia az eredményt radikális tömörséggel a következőképp foglalta össze: „Nem lehet valaki egyszerre egészséges és kövér.”

Mindez persze nem jelenti, hogy a testedzés felesleges lenne, hiszen az összes testsúly kategóriában a már kevéske fizikai aktivitás is csökkentette a három fent említett betegség kialakulásának az esélyét. Sőt az aktivitás mértékének növekedésével még inkább csökkent ezen betegségek kialakulásának a kockázata. A kutatás csak azt állapította meg, hogy a különböző mértékű túlsúly negatívumait a testedzés sem tudja egészében kompenzálni, ugyanakkor a fizikai aktivitásnak minden csoportban komoly egészségmegőrző szerepe van. A kutatás vezetője ezért úgy nyilatkozott, hogy az egészségpolitika homlokterében a testsúlycsökkentésnek és a fizikailag aktív életmód elterjesztésének együttesen kell szerepelnie.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a rakétán:

A rendszeres testedzés egy csomó rákos megbetegedés kialakulásának csökkenti az esélyét Az eddig sem volt kérdés, hogy a testmozgás egészséges, most viszont már egy tanulmány is bizonyítja, hogy a rendszeres edzés több vizsgált ráktípus esetén is csökkenti a kialakulás kockázatát. Ráadásul minél keményebben edzünk, annál alacsonyabb az esélye, hogy megbetegszünk.

Lemodellezték, hogyan deformálódik az ember külseje 25 évnyi home office után Véreres szemek, rossz testtartás, sápadt bőr, elvékonyodott haj, túlsúly. Tényleg ezt teszi velünk az otthoni munkavégzés?

Egy új tanulmány szerint az elhízás talán megváltoztathatja a kamaszok agyát Az elhízott tinédzserek agyában olyan különbségeket fedeztek fel a normál súlyú társaikhoz képest, melyek gyulladásos folyamatok eredményei lehetnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.