Befektetést kaphat a magyar fejlesztésű interaktív méhésztérkép

2021 / 06 / 19 / Justin Viktor
Befektetést kaphat a magyar fejlesztésű interaktív méhésztérkép
A Telekom MagentaKraft mentorprogramjának legsikeresebb projektje Somogyi Attila méhész fejlesztése lett, ami  a méhészeket és a méhlegelővel rendelkező gazdákat köti össze.

Erőteljes inkubáció

Azt, hogy egy innováció mennyit ér, a piac dönti el, de fontos mutató az is, hogy a befektetők fantáziáját mennyire tudja megmozgatni. Ebben segítette a résztvevőket a KraftRoad, a MagentaKraft ötletfejlesztő program végső szakaszában, melyben a kész projekteket kellett bemutatni, prezentálni a potenciális befektetők számára. A MagentaKraft projektjeit több hónapon át fejlesztették a Telekom szakembereinek segítségével, mielőtt azok bemutatkoztak volna a befektetési célpontot kereső zsűri előtt. 

A programra száznál is több pályázat érkezett, ezekből választották ki azt a kilencet, melyet a Telekom 12 szakértője segített készre fejleszteni a KraftRoad keretein belül egészen a pitch-ig, hogy a fejlesztési folyamat elején tartó ötletekből érett, befektetésre kész üzleti ajánlatok születhessenek.

Összesen 25 fiatal vehetett részt 60 órányi szakmai design thinking képzésen, miközben bekapcsolódhattak a Deutsche Telekom Futureproof kampányába és a MagentaKraft fő közösségi csatornájának számító Insta-felület elindításába is.

Kockázati tőkebefektetők

A KraftRoad végén 6 csapat mérkőzött meg Simán Kristóf, a Hiventures, (az MFB csoport tagja) kockázatitőke-társaság befektetési menedzsere, Bohner Tamás, a Drukka Startup Stúdió ügyvezetője, illetve Lévai Gábor, az Ashoka Magyarország társadalmi startupokkal foglalkozó üzleti angyala előtt. 

A csapatok videokonferencia keretében prezentáltak, de maga az értékelés a járványveszély enyhülésével már offline formában zajlott, élő közvetítés mellett.

A profi befektetési szakemberekből álló zsűri a méheket óvó és a beporzást segítő fejlesztésben látta a legnagyobb lehetőséget, mivel ez egyben fontos társadalmi küldetést is teljesít. Somogyi Attila fejlesztővel, aki programozónak tanul és mellette méhészkedik, mindhárom befektető szívesen folytatná a közös munkát.

Számos érdekes ötlet

A befektetésre pályázó projektek között volt a települési műanyaghulladék-feldolgozást újragondoló megoldás, a Hírflip híraggregáló alkalmazás, ami mesterséges intelligenciára épülő hírgyűjtő és -ajánló platform, a KultuRecept PR-vállalkozás, ami egy kulturális tartalom-népszerűsítő felület, a múzeumok anyagait a kiterjesztett valóság segítségével bemutató alkalmazás, a már említett, a méhészeket és méhlegelővel rendelkező gazdákat összekötő, a méhpusztulás megelőzését és a hatékony beporzást segítő interaktív térkép, illetve a Tisza-tó környéki települések közéletét és idegenforgalmát taglaló Tóvidék hírportál is.  

„Az idei projektek minősége ismét minden várakozást felülmúlt. Nemzetközi tapasztalat, hogy a fiatalok intenzív kreatív tevékenységekkel és a hasonló érdeklődésű kortársak felé fordulással reagálnak a járványhelyzet érzelmi kihívásaira; ennek hatását érzékeltük mi is a zsűriben. Az először tavaly meghirdetett MagentaKraft megtalálta a maga közönségét a tizen-huszonéves generáció újítói között, amit nem csak az innovációk magas száma, hanem a kezdeményezés körül szerveződő közösség gyors bővülése is igazol” – nyilatkozta az értékelés után Szabó Béla Attila, aki a Telekom kereskedelemi és márkakommunikációsigazgatójaként vett részt a zsűri munkájában.

(Forrás: Telekom Kép: Telekom)

Ez is érdekelhet:

A méhkirálynők ketrecharca egyikük halálig tart A méhek társadalma rendkívül jól szervezett, összetett és természetes példa a sok tízezer egyedből álló csoport sikeres együttműködésére. Hatékonyságban természetesen meg sem közelítjük őket, és titkaik nagy részét sem ismerjük, bár most úgy tűnik tettünk egy újabb kis lépést a megértés útján.

Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot! A pitypang a beporzó rovarok legjobb barátja, felejtsük el a gyomirtót és a fűnyírót, mielőtt még kedvenc ételeinket kellene elfelejtenünk - sürgetik az ökológusok.

A méhek oda vannak a kannabiszért - és az megmenti az életüket A kutatók felfedezték, hogy a kender segíthet a méhpopuláció helyreállításában, ugyanis kiváló táplálkozási lehetőséget nyújt a méheknek, amikor leginkább szükségük van rá.   


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.