Befektetést kaphat a magyar fejlesztésű interaktív méhésztérkép

2021 / 06 / 19 / Justin Viktor
Befektetést kaphat a magyar fejlesztésű interaktív méhésztérkép
A Telekom MagentaKraft mentorprogramjának legsikeresebb projektje Somogyi Attila méhész fejlesztése lett, ami  a méhészeket és a méhlegelővel rendelkező gazdákat köti össze.

Erőteljes inkubáció

Azt, hogy egy innováció mennyit ér, a piac dönti el, de fontos mutató az is, hogy a befektetők fantáziáját mennyire tudja megmozgatni. Ebben segítette a résztvevőket a KraftRoad, a MagentaKraft ötletfejlesztő program végső szakaszában, melyben a kész projekteket kellett bemutatni, prezentálni a potenciális befektetők számára. A MagentaKraft projektjeit több hónapon át fejlesztették a Telekom szakembereinek segítségével, mielőtt azok bemutatkoztak volna a befektetési célpontot kereső zsűri előtt. 

A programra száznál is több pályázat érkezett, ezekből választották ki azt a kilencet, melyet a Telekom 12 szakértője segített készre fejleszteni a KraftRoad keretein belül egészen a pitch-ig, hogy a fejlesztési folyamat elején tartó ötletekből érett, befektetésre kész üzleti ajánlatok születhessenek.

Összesen 25 fiatal vehetett részt 60 órányi szakmai design thinking képzésen, miközben bekapcsolódhattak a Deutsche Telekom Futureproof kampányába és a MagentaKraft fő közösségi csatornájának számító Insta-felület elindításába is.

Kockázati tőkebefektetők

A KraftRoad végén 6 csapat mérkőzött meg Simán Kristóf, a Hiventures, (az MFB csoport tagja) kockázatitőke-társaság befektetési menedzsere, Bohner Tamás, a Drukka Startup Stúdió ügyvezetője, illetve Lévai Gábor, az Ashoka Magyarország társadalmi startupokkal foglalkozó üzleti angyala előtt. 

A csapatok videokonferencia keretében prezentáltak, de maga az értékelés a járványveszély enyhülésével már offline formában zajlott, élő közvetítés mellett.

A profi befektetési szakemberekből álló zsűri a méheket óvó és a beporzást segítő fejlesztésben látta a legnagyobb lehetőséget, mivel ez egyben fontos társadalmi küldetést is teljesít. Somogyi Attila fejlesztővel, aki programozónak tanul és mellette méhészkedik, mindhárom befektető szívesen folytatná a közös munkát.

Számos érdekes ötlet

A befektetésre pályázó projektek között volt a települési műanyaghulladék-feldolgozást újragondoló megoldás, a Hírflip híraggregáló alkalmazás, ami mesterséges intelligenciára épülő hírgyűjtő és -ajánló platform, a KultuRecept PR-vállalkozás, ami egy kulturális tartalom-népszerűsítő felület, a múzeumok anyagait a kiterjesztett valóság segítségével bemutató alkalmazás, a már említett, a méhészeket és méhlegelővel rendelkező gazdákat összekötő, a méhpusztulás megelőzését és a hatékony beporzást segítő interaktív térkép, illetve a Tisza-tó környéki települések közéletét és idegenforgalmát taglaló Tóvidék hírportál is.  

„Az idei projektek minősége ismét minden várakozást felülmúlt. Nemzetközi tapasztalat, hogy a fiatalok intenzív kreatív tevékenységekkel és a hasonló érdeklődésű kortársak felé fordulással reagálnak a járványhelyzet érzelmi kihívásaira; ennek hatását érzékeltük mi is a zsűriben. Az először tavaly meghirdetett MagentaKraft megtalálta a maga közönségét a tizen-huszonéves generáció újítói között, amit nem csak az innovációk magas száma, hanem a kezdeményezés körül szerveződő közösség gyors bővülése is igazol” – nyilatkozta az értékelés után Szabó Béla Attila, aki a Telekom kereskedelemi és márkakommunikációsigazgatójaként vett részt a zsűri munkájában.

(Forrás: Telekom Kép: Telekom)

Ez is érdekelhet:

A méhkirálynők ketrecharca egyikük halálig tart A méhek társadalma rendkívül jól szervezett, összetett és természetes példa a sok tízezer egyedből álló csoport sikeres együttműködésére. Hatékonyságban természetesen meg sem közelítjük őket, és titkaik nagy részét sem ismerjük, bár most úgy tűnik tettünk egy újabb kis lépést a megértés útján.

Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot! A pitypang a beporzó rovarok legjobb barátja, felejtsük el a gyomirtót és a fűnyírót, mielőtt még kedvenc ételeinket kellene elfelejtenünk - sürgetik az ökológusok.

A méhek oda vannak a kannabiszért - és az megmenti az életüket A kutatók felfedezték, hogy a kender segíthet a méhpopuláció helyreállításában, ugyanis kiváló táplálkozási lehetőséget nyújt a méheknek, amikor leginkább szükségük van rá.   


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.