Bekapcsolhatják a 2009-ben installált tartalék számítógépet a Hubble Űrteleszkópon

2021 / 06 / 24 / Bobák Zsófia
Bekapcsolhatják a 2009-ben installált tartalék számítógépet a Hubble Űrteleszkópon
Még mindig nem derült ki, hogy mi romlott el a Hubble Űrteleszkóp számítógépén, keddi bejelentés szerint a probléma kiderítését célzó tesztek futtatása még több napba telhet, de lehetséges, hogy be kell üzemelni azt a számítógépet, amelyet 2009-es installálása óta még egyszer sem indítottak el.

A több mint három évtizede az űrben keringő Hubble Űrteleszkóp tudományos műszereket irányító számítógépe június 13-án, helyi idő szerint délután 4 órakor romlott el, ekkor a NASA szakértői még arra gyanakodtak, hogy a memóriamodullal lehet probléma, ezért az elkövetkező napokban megpróbálták a tartalékmodulokat bekapcsolni, illetve több ízben is próbálkoztak a számítógép újraindításával, de nem jártak sikerrel.

A június 16-án kiadott helyzetjelentés szerint a központi számítógép, amely lényegében a Hubble 'agya', vasárnap délután óta nem kapta meg a szokásos életjeleket a másik géptől, amelynek feladata a fedélzeten található műszerek irányítása és koordinálása. A központi terminál, amely nem hibásodott meg, ekkor automatikusan biztonsági üzemmódba állította a megfigyelőeszközöket, a marylandi Goddard Űrrepülési Központ szakértői pedig elkezdték keresni a hiba forrását, és június 14-én újraindították a gépet, de az továbbra sem működött. Június 18-án adtak hírt róla, hogy ugyan a teleszkóp és az összes műszere jól van, de a problémát továbbra sem sikerült elhárítani, ezért több napon keresztül tesztek futtatását tervezik. A tartalékmodulok elindítása is kudarcot vallott, így megbizonyosodtak róla, hogy a hibát nem a memóriamodulban kell keresni, hanem különböző hardverelemekben

Június 22-ei hírek szerint a memóriaprobléma csak tünet, nem a betegség

Így most azt fogják közelebbről vizsgálni, hogy a gép központi processzora (Central Processing Module, CPM) és a többi készülék közötti kommunikációt biztosító interfész (Standard Interface, STINT) romlott-e el vagy esetleg maga a központi feldolgozóegység. A Hubble további sorsáról még korai lenne bármilyen végső következtetést levonni, hiszen még akkor sincs minden veszve, ha nem sikerül működésre bírni a hibás berendezést, a fedélzeten utazik ugyanis egy tartalék számítógép is, amelyet szükség esetén be lehet indítani és a CPM-et és STINT-et lehet erről is futtatni.

A tartalék gépet még egyszer sem kapcsolták be 2009-es beszerelése óta, ezért valószínűleg több napba fog telni, mire indítása után felmérik az állapotát és újra visszatérhetnek a normális kerékvágásba a tudományos munkák. Az 1980-as években épült számítógép, a Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1), ami a mostani elődje volt, 2008-ban állt le, így 2009 májusában űrhajósoknak kellett kicserélnie egy újabb verzióra, amelynek hardverelemei azonban szintén a nyolcvanas években készültek (tehát ez szintén egy Standard Spacecraft Computer-1). A négy memóriamodulból egyszerre csak egyet használnak, a többi három tartalékként szolgál, de szükség esetén mindegyik hozzáférhető a tartalék komputerről is.

(Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

Ennyivel többet fog látni a NASA új távcsöve az űrből, mint a Hubble A NASA új űrteleszkópja nagyságrendekkel több adatot gyűjt majd az űrről, mint amennyire a Hubble képes volt.
Hiába a precíz tervezés, a Hubble űrtávcső hibásan kezdte meg szolgálatát A problémák már az első pár hétben jelentkeztek, a hatalmas alkatrész cseréje azonban lehetetlennek tűnt.
Ma harmincéves a Hubble űrtávcső! Már amennyiben születését a fellövésétől számítjuk: a Hubble-t éppen 30 éve lőtték ki a Kennedy Űrközpontból. A NASA most ünneplésként sosem látott képeket tett közzé a Hubble archívumából.


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.