Belebukott a sorozatos szexuális zaklatásokba a fejlesztőcég elnöke

2021 / 08 / 04 / Pőcze Balázs
Belebukott a sorozatos szexuális zaklatásokba a fejlesztőcég elnöke
A kaliforniai Fair Munkáltatói és Lakhatási Hivatal (DFEH) nemrég beperelte az Activison Blizzardot, mert a hatóság szerint az "állandó szexuális zaklatás" kultúrája uralkodik a vállalatnál. A botrány miatt most távozott J. Allen Brack, a Warcraftért, a Diablóért és az Overwatchért is felelős Blizzard stúdió elnöke.

Múlt héten számoltunk be a Rakétán arról, hogy szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél. Most az Ars Technica és a cég közleménye szerint távozott a Blizzard elnöke, a tizenhat éve a cégnél dolgozó J. Allen Brack. A férfit, aki 2018 óta töltötte be a posztot, és előtte az elképesztően sikeres World of Warcraftért felelt, a per név szerint említette. Úgy tűnik, ezek után hiába írta a kollegáinak, hogy "megveti a haveri kultúrát (bro culture), és egész karrierje során küzdött ellene", most mégis "új lehetőségekkel fog foglalkozni". Bracknek két utódja is lesz: a néhány éve az Xbox-tól érkezett Mike Ybarra, illetve Jen Oneal, aki idén kezdett az Activision Blizzardnál, miután a cég felvásárolta korábbi munkahelyét, a Guitar Hero és a Tony Hawk sorozaton is dolgozó Vicarious Visions-t.

Aggasztó vádak

"Olyan ott dolgozni, mint egy koleszban", "mászós bulik", nemi erőszakkal viccelődés, fogdosás, zaklató főnökök - így jellemezte a DFEH vádirata a hétköznapokat a cégnél. A vállalat első reakciójára később ők maguk mondták, hogy "nem találták a megfelelő hangot", hiszen többet foglalkoztak azzal, amit a perrel kapcsolatban kifogásolnak, mint hogy milyen megoldásokat szeretnének találni. A cégcsoport vezérigazgatója emiatt később elnézést kért, a kollégák egy része pedig munkabeszüntetéssel és kivonulással hívta fel a figyelmet a problémákra. Az eseményen részt vett Brack egyik utódja, Mike Ybarra is.

Az elmúlt napokban aztán egyre több részlet derült ki arról, hogy mennyire aggasztó dolgok is történtek a Blizzardnál. A The Verge cikkében arról írnak, hogy egy ügyfélszolgálati munkatárs karrierje megtört, miután nem fogadta el a kábítószert, amivel a főnöke megkínálta. Egy biztonsági kutatót pedig azzal sértegettek a cég munkatársai, hogy arról kérdezték, hogy őt "mikor penetrálták utoljára" - ezzel utalva a szakmájából ismert "behatolás" kifejezésre. A vezérigazgató, Bobby Kotick azt ígérte, hogy egy külső jogász cég fogja átvilágítani a Blizzardot és kezelni a beérkező panaszokat, amelyeket egytől egyig kivizsgálnak. Az ilyen eljárásokat megnehezítőktől megválnak, sőt, a játékaikon is változtatni fognak, hogy kikerüljenek azokból a "nem megfelelő" elemek.

(Fotó: Pixabay, Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél Az Activision Blizzard ellen Kalifornia állam emelt vádat.

Kiverte a biztosítékot a részvényeseknél Bobby Kotick hatvanegy milliárd forintos bónusza Az Activision Blizzard vezérigazgatójának hamarosan körülbelül kétszázmillió dollár jutalom landol a bankszámláján, miközben a játékipari cég alkalmazottainak egy része - kaliforniai viszonylatban - a létminimum alatt keres. De mit lehet ezzel kezdeni?

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.