Kiverte a biztosítékot a részvényeseknél Bobby Kotick hatvanegy milliárd forintos bónusza

2021 / 03 / 22 / Perei Dóra
Kiverte a biztosítékot a részvényeseknél Bobby Kotick hatvanegy milliárd forintos bónusza
Az üggyel kapcsolatban több részvényes hangot adott nemtetszésének, a CtW Investments Group pedig egyenesen tiltakozik ellene. A CtW Investments Group célja mindazon vállalatok felelősségre vonása, ahol rendszeresek az etikátlan, csillagászati összegű vezetőségi bónuszok és fizetések, különösen olyan esetekben, amikor a főnökség juttatásai mérföldekkel lekörözik az alkalmazottak bérét.

Szó se róla, az Activision Blizzard (melyhez olyan játékok fűződnek mint a Diablo vagy a World of Warcraft) számára - pozitív értelemben - rekordév lett a tavalyi, mivel az elmúlt tizenkét hónapban ötvenhat dolláros részvényárfolyama előbb száz dollárra növekedett, majd visszazuhant körülbelül kilencvenegy-kilencvenkét dollárra, amit viszont azóta is stabilan tart. Ami pedig Kotick munkaszerződését illeti, anno 2016-ban olyan feltételek mellett írták alá, hogy amennyiben irányításának ideje alatt a részvényárfolyama az akkori harminckét dollárról megduplázódik, és stabilan efölött marad legalább kilencven napig, akkor extra juttatás illeti meg. Bár a cég egyelőre nem közölte a pontos összeget, a CtW számításai alapján ez körülbelül

kétszázmillió dollárt, átszámítva nagyjából hatmilliárd-ötszázötvenhárommillió-kétszázkilencvenegyezer-nyolcszázhetven forintot jelent.

A CtW ezzel kapcsolatos jelentésben nem vitatja, hogy az Activision részvényértékének emelkedése valóban figyelemreméltó, csakhogy ez az eredmény önmagában nem indokolna ilyen mértékű bónuszt, mivel a sikerhez számos dolog hozzájárult, melyek nem feltétlenül kapcsolhatók össze Kotick teljesítményével. Például az, hogy a koronavírus-járvány alatt az emberek világszerte több videojátékot vásároltak, hiszen ez jelentette számukra - az igencsak korlátozott - szórakozási formák egyikét. "Mindez több játékipari cég értékét is jelentősen megnövelte attól függetlenül, hogy azok vezetősége mennyire tehetséges, illetve milyen stratégiai döntéseket hoztak" - idézi a CtW beszámolóját a ShackNews.


Bobby Kotick

Nem először kerül célpontba az Activision etikátlan gyakorlata

Tavaly júniusban többek között a Time magazin is beszámolt a Blizzard alkalmazottait érintő méltánytalan fizetésekről, miután a Bloomberg birtokába jutott a dolgozói fizetések kimutatása. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy 2019-ben, miután egy belső felmérésből kiderült, hogy a Blizzard munkavállalóinak több mint fele elégedetlen a kompenzációjával, a vállalat azzal nyugtatta őket, hogy lépéseket tesznek a tisztességes fizetés biztosítása érdekében. Miután ez nem történt meg, egy alkalmazott létrehozott egy táblázatot, és arra ösztönözte a munkatársakat, hogy osszák meg saját fizetésüket. A Bloomberg News szerint

a cég egyrészt nem is emelt egységesen, ahol pedig igen, ott annak mértéke a tíz százalékot sem érte el.

Jessica Taylor, az Activision Blizzard képviselője a történtek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy céljuk a kezdetektől fogva a kompetitív és korrekt bérezés megteremtése. Hozzátette: nonstop vizsgálják az alkalmazottak béremelésének lehetőségét a teljesítmény alapján, amivel az a céljuk, hogy honorálják a kiemelkedő tehetségeket, és ezáltal versenyképesek maradjanak az iparban. "A végső cél az, hogy többet fektessünk be a legjobb alkalmazottainkba és megfelelően jutalmazzuk őket" - idézi a képviselőt a Time.

Már most elbukták az év munkaadója címét a YouTube-ra épülő médiacégek Aki azt hitte, hogy a játékfejlesztők élete csupa móka és kacagás, annak ajánljuk figyelmébe azt a botrányt ami a GameXplain, egymillió kétszázezres követővel rendelkező csatornáról a napokban felszínre került a fizetésekkel és az embertelen munkakörülményekről.

2020-ban aztán a Blizzard legjobb emberei húsz százalékkal több fizetést kaptak az előző évekhez képest, valamint többeket elő is léptettek. Egy szakszervezeti csoport szerint Bobby Kotick év végi bónuszának összege már 2019-ben is bicskanyitogató volt, a cég első embere akkor ugyanis negyvenmillió dollárt vihetett haza.

Szintén 2019-ben a társaság tizenötmillió dolláros jutalmat pénzügyi vezérigazgatójának, Dennis Durkinnek.

A Bloomberg News által áttekintett belső üzenetekben a Blizzard munkatársai arra panaszkodtak, hogy számukra annak ellenére napi szintű küzdelmet jelent a megélhetés, hogy a számok alapján tisztán látják az Activision Blizzard bevételeinek évről évre történő növekedését. És amíg mondjuk a cég mérnökei évente százezer dollárnál is többet visznek haza, másoknak, például a videojáték-tesztelők és az ügyfélszolgálati dolgozók fizetése a minimálbér alatt van.

(Fotó: Wikimedia)

További cikkek a témában:

Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC Készítői nem kevesebbet ígérnek, mint egy teljes értékű, windowsos számítógépet, ami a zsebünkben is elfér.

Már most elbukták az év munkaadója címét a YouTube-ra épülő médiacégek Aki azt hitte, hogy a játékfejlesztők élete csupa móka és kacagás, annak ajánljuk figyelmébe azt a botrányt ami a GameXplain, egymillió kétszázezres követővel rendelkező csatornáról a napokban felszínre került a fizetésekkel és az embertelen munkakörülményekről.

A videojátékok sokkal izgalmasabbak lennének, ha tényleg belehalhatnánk - mondja a modern VR-szemüvegek atyja Elég nehéz máshogy érteni Palmer Luckey szavait.

 

[


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.