Benézhetünk a bunkerbe, ahol az emberiséget a katasztrófák következményeitől védő tartalékok pihennek

2023 / 04 / 23 / Bobák Zsófia
Benézhetünk a bunkerbe, ahol az emberiséget a katasztrófák következményeitől védő tartalékok pihennek
A magbunkert azért hozták létre, hogy a világ hasonló létesítményeinek védőrendszereként szolgáljon: innen lehet feltölteni a raktárakat, ha azok tartalma elpusztulna.

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker (vagy más néven a Végítélet Magbankja) Norvégia legészakibb részén található, Longyearbyen közelében, ahol a permaszfroszt ideális körülményeket teremt a folyamatos alacsony hőmérsékletet és viszonylag száraz levegőt igénylő tárolás megvalósításához. Ezen a kietlen vidéken építették meg a bunkert, ahol a világ genetikai sokféleségének fenntartására szolgáló magmintákat őrzik, amelyek az országok saját, helyi magbankjainak tartalékát jelentik: ide menekítették például azokat a szíriai terménymintákat is, amelyekből később a polgárháborúban tönkrement aleppói magtár tartalmát pótolták.

A svalbardi létesítmény emiatt rendkívül fontos szerepet tölt be a növények megőrzésének terén,

itt ugyanis nagyon kevés az esély rá, hogy bármilyen természeti vagy ember által okozott katasztrófa érhetné a magokat, így azok hosszú évszázadokra biztosíthatják a jó genetikai állapotban lévő termények ellátását a folyton változó, egyre melegedő éghajlatú bolygón.

A magtárat a Spitzbergák egyik hegyének a kőzeteiből vájták ki és, a környék hideg levegőjének ellenére, folytonosan hűtik, hogy megbízhatóan fenn tudják tartani a hosszú távú tároláshoz szükséges mínusz 18 Celsius-fokos hőmérsékletet. Az épület 130 méterrel a tengerszint felett található, így a jég olvadása és tengerszint-emelkedés ellenére sem fenyegeti áradással. A tárolót rendszeresen, évente három alkalommal kinyitják, hogy újabb és újabb magokat helyezzenek el benne, időnként pedig nyilvános eseményeket is tartanak, mikor több országból érkező, nagyobb szállítmányokat fogadnak a helyszínen. Jelenleg 1 214 827 minta található a három terem polcain összesen, de még számtalan másiknak akad hely, az egyik terem például egyelőre még teljesen üresen áll.

A magokat légmentesen lezárt alumíniumtasakokban tárolják, majd ezeket műanyag-, vagy fémdobozokban, de néha egyszerű kartondobozban teszik a polcokra, attól függően, hogy az adott ország mit választott tárolóeszköznek. A kartonok látványa és az egyszerű polcsorok miatt nem egy high-tech létesítmény, hanem egy egészen puritán raktár benyomását kelti a magbank, de a hűtési rendszerének fenntartását és a védelmének biztosítását a legmodernebb eszközökkel végzik.

Ahhoz, hogy láthassunk belülről is a Végítélet Magbankját, mostantól nem kell messzire utazunk, mivel az üzemeltetői egy virtuális túra keretében betekintést engednek az épületbe, sőt, magukat a készleteket is megtekinthetjük és egyes dobozok tartalmáról is kaphatunk információkat. A Seed Vault Virtual Tour oldalon a Start Tour opciót választva a magtároló külső területére érkezünk, ahol a képernyő jobb alsó sarkában látható virtuális asszisztens kísér minket utunkon, amennyiben rákattintunk a profilon található lejátszás gombra. A subtitles gombra kattintva feliratos formában is olvashatjuk az angol nyelven elhangzó bemutatót, de a feliratok nyelvéből nincsen túl nagy választék: angol, francia, német, spanyol, arab és kínai szöveget állíthatunk be. A térképen nyilakkal lehet megközelíteni egy-egy helyszínt és belépni az épületbe, illetve a különböző termekbe, de a felső sorban látható menü opción belül egyből kiválaszthatjuk valamelyik termet is és megnézhetjük a mintákat tartalmazó dobozokat.

(Fotó: Svalbard Global Seed Vault)

Kinyitották a Végítélet Magbankját A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker drámai beceneve ellenére praktikus célokat szolgál, viszont létezik a magbankok sorában egy létesítmény, amelynek valóban tragikus a története. A Leningrád ostroma idején történt eset jól illusztrálja, milyen lényeges a növények genetikai változatosságának megőrzése.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.