Oroszország legújabb fegyvere radioaktív szökőárral teszi lakhatatlanná a part menti városokat

2021 / 04 / 06 / Bobák Áron
Oroszország legújabb fegyvere radioaktív szökőárral teszi lakhatatlanná a part menti városokat
A Poseidon 2M39 torpedó a CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint nagyon is valódi, és már aktívan tesztelik az északi sarkkörön.

A fegyverszakértők és a nyugati tisztségviselők a lap szerint egyre növekvő aggodalommal figyelik a fegyver fejlesztését, amelyről Christopher A. Ford, az Egyesült Államok Nemzetközi Biztonsági és Fegyverzetellenőrzési Irodájának akkori helyettes államtitkára tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy azt arra tervezték, hogy radioaktív cunamival árassza el a part menti városokat. A CNN-nek több szakértő is megerősítette, hogy a fegyver létezik, köztük Nils Andreas Stensønes altengernagy, a norvég hírszerzés vezetője is.

Az oroszok által eddig nyilvánosságra hozott információk alapján a Poseidon egy atommeghajtású torpedó, amely a tengerfenékhez közel haladva kerüli meg a védelmi vonalakat, és egy több megatonnás robbanófejet is képes magával vinni. Az atomtöltetet a part közelében felrobbantva a torpedó radioaktív hullámokat szabadíthat a part menti városokra, akár évtizedekre lakhatatlanná téve a környéket. Kataryna Zysk, a norvégiai Védelmi Tanulmányok Intézetének nemzetközi kapcsolatok professzora a CNN-nek azt mondta, hogy a fegyver vélhetőleg arra kell Oroszországnak, hogy kedvezőbb pozíciókat tudjanak kiharcolni a nemzetközi tárgyalásokon, például a fegyverzetellenőrzéssel kapcsolatban.

A CNN által megszerzett műholdképekből világosan kiderül, hogy Oroszország az utóbbi időben jelentősen bővítették a katonai jelenlétét a sarkkörön, az új katonai bázisok mellett föld alatti tárolókat is kialakítottak, valamint MIG-31 vadászgépeket és új radarrendszert is telepítettek az Alaszkához közeli területekre. Az amerikai külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője szerint az oroszok emellett régi, a hidegháború alatt használt bázisokat is elkezdtek felújítani a Skandináv-félsziget keleti részén található Kola-félszigeten, amivel komoly befolyást szerezhetnek az Atlanti-óceán északi területein.

(CNN, Borítókép: John Finney/Getty Images)

További cikkek a témában:

Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek A Tactial Ultrashort Pulse Laser működését tekintve olyan, mint egy gépfegyver, és valósággal elpárologtatja a célpontot.

Az amerikai hadseregnek van egy fegyvere, amitől úgy érzed, mintha lángolna a bőröd A “fájdalomsugár” állítólag a világ leghatásosabb tömegoszlató fegyvere, de hivatalosan soha nem használták élesben.

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.