Oroszország legújabb fegyvere radioaktív szökőárral teszi lakhatatlanná a part menti városokat

2021 / 04 / 06 / Bobák Áron
Oroszország legújabb fegyvere radioaktív szökőárral teszi lakhatatlanná a part menti városokat
A Poseidon 2M39 torpedó a CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint nagyon is valódi, és már aktívan tesztelik az északi sarkkörön.

A fegyverszakértők és a nyugati tisztségviselők a lap szerint egyre növekvő aggodalommal figyelik a fegyver fejlesztését, amelyről Christopher A. Ford, az Egyesült Államok Nemzetközi Biztonsági és Fegyverzetellenőrzési Irodájának akkori helyettes államtitkára tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy azt arra tervezték, hogy radioaktív cunamival árassza el a part menti városokat. A CNN-nek több szakértő is megerősítette, hogy a fegyver létezik, köztük Nils Andreas Stensønes altengernagy, a norvég hírszerzés vezetője is.

Az oroszok által eddig nyilvánosságra hozott információk alapján a Poseidon egy atommeghajtású torpedó, amely a tengerfenékhez közel haladva kerüli meg a védelmi vonalakat, és egy több megatonnás robbanófejet is képes magával vinni. Az atomtöltetet a part közelében felrobbantva a torpedó radioaktív hullámokat szabadíthat a part menti városokra, akár évtizedekre lakhatatlanná téve a környéket. Kataryna Zysk, a norvégiai Védelmi Tanulmányok Intézetének nemzetközi kapcsolatok professzora a CNN-nek azt mondta, hogy a fegyver vélhetőleg arra kell Oroszországnak, hogy kedvezőbb pozíciókat tudjanak kiharcolni a nemzetközi tárgyalásokon, például a fegyverzetellenőrzéssel kapcsolatban.

A CNN által megszerzett műholdképekből világosan kiderül, hogy Oroszország az utóbbi időben jelentősen bővítették a katonai jelenlétét a sarkkörön, az új katonai bázisok mellett föld alatti tárolókat is kialakítottak, valamint MIG-31 vadászgépeket és új radarrendszert is telepítettek az Alaszkához közeli területekre. Az amerikai külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője szerint az oroszok emellett régi, a hidegháború alatt használt bázisokat is elkezdtek felújítani a Skandináv-félsziget keleti részén található Kola-félszigeten, amivel komoly befolyást szerezhetnek az Atlanti-óceán északi területein.

(CNN, Borítókép: John Finney/Getty Images)

További cikkek a témában:

Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek A Tactial Ultrashort Pulse Laser működését tekintve olyan, mint egy gépfegyver, és valósággal elpárologtatja a célpontot.

Az amerikai hadseregnek van egy fegyvere, amitől úgy érzed, mintha lángolna a bőröd A “fájdalomsugár” állítólag a világ leghatásosabb tömegoszlató fegyvere, de hivatalosan soha nem használták élesben.

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.