Alaposan bevásárolt a legnagyobb videójátékos kiadókból a szaúdi koronaherceg

2021 / 02 / 19 / Felkai Ádám
Alaposan bevásárolt a legnagyobb videójátékos kiadókból a szaúdi koronaherceg
Nem csak Electronic Arts és Activision részvények kerültek sok milliárd dollár értékben a kosárba, de az uralkodó többségi tulajdont szerezne a legendás, japán SNK-ban is.

Szaúd-Arábia mozgósította az Állami Beruházási Alapját, és alaposan bevásárolt a legnagyobb kiadókból. Számokra lefordítva zsíros 3,3 milliárd dollárért vettek részvényt az Electronic Arts-ban (Fifa-sorozat, Need for Spees-sorozat, Apex Legends), a Take-Two Interactive-ban (Grand Theft Auto), valamint az Activision Blizzard-ban (Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft) – tudósít róla az Al Jazeera nyomán a Kotaku. A lépéssel az arab ország koronahercege, Mohammed bin Salman több milliónyi részvényt zsebelt be, de ezekkel még egyik cégben sem szerzett többségi tulajdont. A koronaherceg non-profit alapítványa, a MiSK Foundation ugyanakkor szemet vetett a legendás japán cégre, az SNK-ra. Habár az SNK renoméja mára kicsit megkopott (igazi virágkorukat a játéktermi időkben élték), azért olyan sorozatokkal büszkélkedhetnek, mint a Fatal Fury, a Metal Slug vagy a King of Fighters, amelyekkel rengeteg konzolon voltak/vannak jelen különböző formában. Ráadásul egy legendás, sokak által szeretett vállalatról van szó. A MiSK tavaly a cég egyharmadát zsákolta be, de a terv a többségi tulajdon megkaparintása.


Forrás: wikimedia commons/Piotrus

Elgondolkoztató lehet a kérdés, hogy egy, az olajból önmagát degeszre kereső ország mit akar ennyire a videójátékokkal. A Kotaku spekulációja szerint azonban épp maga a kérdés rejti a választ: Szaúd-Arábia el akar szakadni a konzervatív olajmonarchia képétől, és szeretne a világ előtt progresszív nemzetként feltűnni. A videójátékiparban történő befektetés pedig épp annyira része ennek az imázsformálásnak, mint a korábbi beruházások a sportban, e-sportban vagy a profi wrestlingben.

Mohammed bin Salman már úgy vette át az ország irányítását, hogy felvilágosult uralkodónak szeretett volna látszani, aki például engedélyezte az országban a nőknek, hogy vezethessenek. Ám a totyogós reformok mögül előömlött néhány igazán sötét ügy. Ezek egyike volt még 2018-ban Dzsamál Hasogdzsi újságíró brutális meggyilkolása. Talán az előbbinél is csúnyabb folt a Jemen ellen kezdeményezett fegyveres konfliktus, amely 2015 óta tart, és amelyben eddig 100 ezer ember halt meg. Az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája alakult ki Jemenben, ahol a fegyveres pusztítás mellett milliók váltak menekültté a saját országukban, éheznek és szenvednek hiányt gyógyszerben és ivóvízben. A helyzet annyira elfajult, hogy abból már az Egyesült Államok is próbál kitáncolni a Biden-adminisztráció alatt, és bejelentették, hogy nem támogatják tovább Szaúd-Arábia jemeni katonai akcióit, és befagyasztják az összes, az arab országnak szánt fegyverszállítmányt is. Az USA a döntést a Jemenben a szaúdi bombázás nyomán kialakult humanitárius katasztrófával magyarázta. (Amúgy egy ilyen döntést a kongresszus már 2018-ban megszavazott, csak ezt az akkori elnök, Donald Trump megvétózta.)

Az utóbbi időben tehát a koronaherceg próbálja restaurálni az arculatát olyan lépésekkel, amelyekkel elsősorban a nyugati szórakoztatóipari ágazatokban próbál befolyást szerezni. Ezek a próbálkozások azonban eddig rendre balul sültek el. A wrestling kapcsán például elég rossz visszhangot kapott, amikor 2018-ban, a Szaúd-Arábiában rendezett műsoron nem léptek fel női birkózók. Ám az uralkodó az e-sportban is inkább „ráég” az üzlettársaira, tavaly nyáron például a Riot mondta vissza azt a Szaúd-Arábiával kötött partnerséget, melynek keretében az arab ország NEOM projektjét (ez egy földtől picit talán elrugaszkodott „jövőváros” lenne mesterséges időjárással és a Jurasic Parkot idéző robotdinó-parkkal meg sok más egyébbel) hirdették volna a League of Legends-ben. Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy a világ közvéleményét nehéz átfordítani, vásároljon is a koronaherceg bármennyi részvényt.

(Kép: wikimedia commons/Mazen AlDarrab/CC BY-SA 3.0)

További cikkek a Rakétán:

Mi köze az Among Us-nak egy régi, szovjet pszichológiai kísérlethez? Nem túlzás, hogy az Among Us korunk egyik messze legismertebb és legnépszerűbb videojátéka, ugyanakkor nem is létezhetne egy 1986-os szovjet pszichológiai kísérlet nélkül.

Szinte teljesen valósághű arcokat animálhatunk percek alatt egy új szoftverrel A MetaHuman Creatorral egyenesen a böngészőből hozhatók létre a szinte fotorealisztikus digitális emberek, amelyek aztán bármilyen, Unreal Engine-nel készült játékban felhasználhatóak lesznek.

Kész, vége? – A Google bezárta a Stadia belsős fejlesztőit A Google bezáratta a Stadiára fejlesztő belsős stúdióit – extrém lépés, ami bár nem feltétlen jelenti a szolgáltatás végét, de azért akadnak vele gondok.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.