Biden újra védelem alá helyezte a Trump által olajkitermelésre szánt vadrezervátumot

2021 / 06 / 02 / Justin Viktor
A leköszönő Trump adminisztráció búcsúzóul még feloldotta az Arctic National Wildlife Refuge nemzeti park területét érintő olajkutatási és gázfeltárási engedélyezések tilalmát, ami hat évtizedes védelmet törölt el az Egyesült Államok legnagyobb fennmaradt vadonterületeire. Joe Biden most eltörölte Trump eltörlését és visszaállította a vadrezervátum védelmét.

Olaj a rezervátum alatt

Az Északi-sarkvidéki vadrezervátum (ANWR) 19 millió hektárnyi területet fed le Alaszka északkeleti részén, az olajvállalatok pedig legfőképp a 1,5 millió hektáros part menti síkságon szeretnének kutatni. Az olajipari szakemberek szerint a térség alatt több milliárd hordó olaj és tetemes mennyiségű gázvagyon található, a felszínen pedig jegesmedvék és vándorló rénszarvascsordák élnek.

Joe Biden elnök most felfüggesztette az olajkitermelés engedélyezését (ANWR) és az amerikai kormány alaposan megvizsgálja a kitermelés környezetre gyakorolt potenciális hatását, valamint ellenőrzik a Trump adminisztráció engedélyezési folyamatait.

„Biden elnök úgy véli, hogy Amerika nemzeti kincsei hazánk kulturális és gazdasági sarokpontjai, és hálás a Belügyminisztérium azonnali fellépéséért, mellyel felfüggeszti az összes föld-lízinget az előző adminisztráció utolsó napjaiban hozott döntések felülvizsgálatáig, melyek örök időkre megváltoztathatták volna a ennek a különleges helynek a jellegét”- mondta el Gina McCarthy, a Fehér Ház belföldi klímapolitikai tanácsadója.

"A bérleti koncessziók felfüggesztése az Északi-sarkvidéki vadrezervátumban nagy előrelépés Biden elnök kampányígéretének betartásában és a szénszennyezés csökkentésében. A továbbiakban azt is biztosítanunk kell, hogy az adminisztráció teljes körűen megtartsa klíma-elkötelezettségét. A „fúrj ide, ne fúrj oda” megközelítéssel nem sikerül elvégezni a munkát” - mondta el Gene Karpinski, a Természetvédelmi Választópolgárok Ligájának elnöke.

A republikánusok nem boldogok

Alaszka republikánus politikusai természetesen kifejezték aggodalmaikat az esetlegesen elmaradó gazdasági haszon miatt. Lisa Murkowski republikánus szenátor szerint a bérleti szerződések felfüggesztése ellentétes a szövetségi törvénnyel. A republikánusok ellenőrzése alatt álló kongresszus még 2017-ben hozott döntést az adócsökkentésekről és a munkahelyekről szóló törvényről, mely a belügyminisztert a lízingprogram létrehozására utasította.

"Sem az elnök, sem a titkár nem rendelkezik mérlegelési jogkörrel az ellenkező döntéshez" - mondta Murkowski.

Mike Dunleavy republikánus kormányzó ezt az „alaszkai gazdaság megtámadásának” nevezte, és fogadkozott, hogy „minden szükséges eszközt fel fog használni ennek a kirívó szövetségi túllépésnek a feloldására. Alaszka felelősségteljes olaj- és gázfejlesztést hajt végre az Északi-sarkvidéken szigorúbb környezetvédelmi előírások szerint, mint a világ bármely más pontján. A szövetségi kormány mégis arra koncentrál, hogy megpróbálja megállítani az olaj- és gáztermelést. Minden tettük azt mutatja, hogy nem sikerült felfogni az olaj és a gáz iránti globális keresletet” - mondta Dunleavy kormányzó.

(Forrás: TNYT Kép: Unspalsh)

Ez is érdekelhet:

A Trump adminisztráció még gyorsan engedélyezi az alaszkai olajfúrásokat nemzeti parkokban A határozat heves jogi csatát indított el egy hatalmas, távoli terület sorsa felett, mely jegesmedvék és rénszarvasok otthona, és gazdag olajlelőhelyekkel kecsegtet.

Ezek lehetnek az új amerikai elnök első intézkedései a környezet védelme érdekében Joe Biden a kampányban számos olyan dolgot ígért a klímaváltozás megállításával és a környezet védelmével kapcsolatban, amelyek megvalósulására feltehetőleg nem kell sokat várni, ugyanis elnöki rendeletekkel akár az első száz napban keresztülviheti őket.

Biden két napos Föld napja online klímacsúcsának eredményei A rendezvényt Joe Biden hívta össze a Föld napja alkalmából, és a világ negyven vezetője csütörtöktől két napon át tárgyalt a klímaváltozással összefüggő problémákról és a lehetséges válaszlépésekről.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.