Bill Gates és Warren Buffet új atomreaktort építenek az USA-ban

2021 / 07 / 07 / Justin Viktor
Bill Gates és Warren Buffet új atomreaktort építenek az USA-ban
Bill Gates és Warren Buffett milliárdosok egymilliárd dollárba kerülő új generációs atomreaktor építésébe kezdenek az USA Wyoming államában.  

Új generációs reaktor

A Mark Gordon wyomingi kormányzó által bejelentett hírt a Bill Gates tulajdonában álló, 15 évvel ezelőtt alapított TerraPower, és Warren Buffett  PacifiCorp nevű áramszolgáltató cége is megerősítették egy sajtóközleményében. Az új reaktor neve Natrium lesz, és egy régi szénerőmű helyén épül majd fel. A teljesítménye 345 megawatt lesz, de a sóolvadékos energiatárolással ez maximálisan elérheti az 500 megawattot is.

A tervezett atomreaktor az úgynevezett kisméretű moduláris reaktorok közé tartozik majd, (SMR), és nagyjából 400 ezer háztartást láthat el elektromos energiával.

Bill Gates azt nyilatkozta: "Úgy gondoljuk, hogy a Natrium teljesen új szintre emelheti az energiaipart. (Wyoming) több mint egy évszázada vezető szerepet játszik az energetikában, és reméljük, hogy a Natriumba történő beruházásunk lehetővé teszi, hogy Wyoming még sok évtizedig az élen maradjon." 

A Nukleáris Világszövetség (WNA) szerint a Natrium olyan fejlett atomreaktor lesz, melynek nátrium-reaktora és sóolvadékos energiatároló rendszere lesz. A reaktor víz helyett folyékony nátriumot használ majd a hűtéshez, ami elvben biztonságosabb. Üzemeltetése állítólag környezetbarátabb mint a hagyományos reaktoroké, ráadásul egyszerűbb kivitelű, könnyebben megépíthető, üzemanyag-hatékonyabb, olcsóbb és biztonságosabb is, így kiegészítheti a szél- és napenergia-forrásokat, amikor azok éppen nem képesek elegendő mértékben a termelésre. 

"Ez a leggyorsabb és legegyszerűbb útja annak, hogy széndioxid-negatívvá váljunk. Az atomenergia egyértelműen az összes fent említett energetikai stratégiám része" - mondta el Gordon kormányzó. 

Tweet a lelke mindennek

Gordon jó amerikai szokás szerint tweetelt is a dologról, közzétéve, hogy az atomreaktor igény szerinti energiát szolgáltat, csökkenti a CO2-kibocsátást, és több száz jól fizető építési és üzemeltetési munkahelyet teremt.

Az erőmű építése nagyjából 7 évet vesz majd igénybe, és vannak olyan szakértők is, akik szerint veszélyesebb lesz az üzemeltetése, mivel a fejlett reaktorok működtetéséhez magasabb fokú hasadóanyag-dúsításra van szükség.

A Natrium reaktor demonstrációs üzemének pontos helyét még 2021 végéig kijelölik, de a TerraPower már eddig is 80 millió dolláros támogatást kapott az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumától a projekt bemutatására. A TerraPower nyilatkozata szerint a teljes projekt körülbelül egymilliárd dollárba  (~300 milliárd forint) kerülhet majd.

(Kép: Flickr, Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Csendesen Bill Gates lett az USA legnagyobb földbirtokosa. Vajon mire készül? Bill Gates feleségével együtt a bolygó egyik leggazdagabb embere, ezért minden befektetését és üzleti lépését árgus szemek figyelik. Vajon mire készül, mit szeretne megvalósítani és milyen céllal a saját magát filantrópként pozicionáló, idősödő üzletember?

Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt Amint a bitcoin új csúcsok felé mozdul, Bill Gates milliárdos filantróp riasztó képet fest a kriptopénz feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátásából fakadó ökológiai lábnyomáról, ami a jövőben csak súlyosbodni fog, mivel a világ legnagyobb kriptopénzének elfogadása a várakozásoknak megfelelően szárnyal.

Biden két napos Föld napja online klímacsúcsának eredményei A rendezvényt Joe Biden hívta össze a Föld napja alkalmából, és a világ negyven vezetője csütörtöktől két napon át tárgyalt a klímaváltozással összefüggő problémákról és a lehetséges válaszlépésekről.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.