Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt

2021 / 03 / 12 / Justin Viktor
Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt
Amint a bitcoin új csúcsok felé mozdul, Bill Gates milliárdos filantróp riasztó képet fest a kriptopénz feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátásából fakadó ökológiai lábnyomáról, ami a jövőben csak súlyosbodni fog, mivel a világ legnagyobb kriptopénzének elfogadása a várakozásoknak megfelelően szárnyal.

300 kilogramm CO2

"A Bitcoin tranzakciónként több villamos energiát használ fel, mint bármely más, az emberiség által ismert módszer" - mondta Bill Gates a New York Timesnak egy nemrég adott interjújában, "bitcoin szkeptikusnak" titulálva magát, és hozzátette, hogy "nem tesz túl jót a klímának." 

Gates álláspontja szerint Alex de Vries, a Holland Központi Bank adatkutatója úgy becsüli, hogy minden egyes bitcoin tranzakcióhoz átlagosan 300 kilogramm szén-dioxidra (CO2) van szükség, ami egyenértékű durván 750 ezer Visa-kártya mágnescsíkjának lehúzásával.

Ez azért van, mert szinte az összes kriptovaluta, beleértve a bitcoint is, minden egyes tranzakciót az úgynevezett nyilvános főkönyvben dokumentál, ami segít abban, hogy a tranzakciók átláthatóak és biztonságosak legyenek a manipuláció lehetősége nélkül, ugyanakkor folyamatosan további informatikai tárhelyre vagy "blokkokra" van szükség. 

A blokkokat bányászok készítik, akik munkájukért bitcoint kapnak, és éjjel-nappal futtatják a kódot az úgynevezett RIG-eken (speciális, rendkívül erőteljes és általában méregdrága számítógépes hardverelemek összessége), és ez a folyamat évente ugyanannyi energiát fogyaszt (kb. 78,5 terawattóra), mint Chile vagy Ausztria vagy Finnország egyenként. 

Karbon-coin

Hozzáadódik a problémához, hogy a bányahálózatok nagyrészt Kínában találhatóak, ami villamos energiájának nagy részét olyan fosszilis tüzelőanyagok elégetésével termeli meg, mint például a szén, és ahogy a kriptopénz egyre népszerűbbé vált, a hozzá kapcsolódó energiafogyasztás 10-szeresére nőtt 2017 óta. 

"Ha kriptovalutákat adunk a portfólióhoz, az kevésbé lesz zöld"

- mondta Gerald Moser, a Barclays Private Bank vezető piaci stratégája, hozzátéve, hogy a bányászat ugyanolyan mennyiségű elektronikai hulladékot termel, mint például egy olyan országok, mint Luxemburg, azt véve alapul, hogy a bányászati ​​berendezések általában 18 évenként elavulnak.

"A bányászat folyamata rendkívül energia-igényessé teszi a Bitcoint, mivel a pénznem hatalmas mennyiségű számítást igényel a pénzügyi tranzakciók közvetítők beiktatása nélküli (peer-to-peer) feldolgozásához" - mondta de Vries, aki a Digiconomist, a bitcoin energiafogyasztását nyomon követő , 2014-ben alapított webhely tulajdonosa.

Országnyi energia

A Digiconomist szerint egyetlen bitcoin tranzakció nagyjából 707,6 kilowattóra villamos energiát használ fel, ami megegyezik egy átlagos amerikai háztartás által 24 nap alatt felhasznált energiával. Éves szinten a bitcoin több energiát fogyaszt, mint 38 ország kivételével bármelyik.

Kína Belső-Mongólia régiója áprilisig tervezi leállítani kriptovaluta bányaprojektjeit, miután nem tudta teljesíteni a kormány által elrendelt, az 2019-es energiafogyasztás csökkentésére irányuló célkitűzéseket. Az Egyesült Államok egyelőre nem lépett fel szövetségi formában ellene, de néhány állam - például New York és Washington, bányászati ​​korlátozásokat adott ki.

"Úgy gondoljuk, hogy végül a kriptovalutát teljesen a tiszta energia táplálja majd, megszüntetve annak szén-dioxid-lábnyomát, és globálisan megújuló energiaforrásokat alkalmazva" - mondta Jack Dorsey, a Square vezérigazgatója decemberben, amikor a vállalat bejelentette a Bitcoin Clean Energy Investment Initiative kezdeményezését, mely egy 10 millió dolláros alap a bitcoin bányászatot energiahatékonyabbá tevő vállalatok számára.

(Forrás: TheNewYorkTimes Kép: Pixabay)

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!

Ez is érdekelhet:

Így segít a blokklánc a koronavírus elleni harcban A kriptopénzek mögött álló technológia segíthet gátat szabni a jótékonysági csalóknak és a gyógymód megtalálásában is hasznunkra válhat.

Bittel kezdődik, annyi áramot fogyaszt mint Ausztria, coinnal végződik, mi az? A kriptopénzek kapcsán az árnyoldalakról sem feledkezhetünk meg. Most a Bitcoin irdatlan áramfogyasztásáról, és annak környezeti hatásairól lesz szó.

Elindult a digitális euro kísérlete Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.