Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt

2021 / 03 / 12 / Justin Viktor
Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt
Amint a bitcoin új csúcsok felé mozdul, Bill Gates milliárdos filantróp riasztó képet fest a kriptopénz feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátásából fakadó ökológiai lábnyomáról, ami a jövőben csak súlyosbodni fog, mivel a világ legnagyobb kriptopénzének elfogadása a várakozásoknak megfelelően szárnyal.

300 kilogramm CO2

"A Bitcoin tranzakciónként több villamos energiát használ fel, mint bármely más, az emberiség által ismert módszer" - mondta Bill Gates a New York Timesnak egy nemrég adott interjújában, "bitcoin szkeptikusnak" titulálva magát, és hozzátette, hogy "nem tesz túl jót a klímának." 

Gates álláspontja szerint Alex de Vries, a Holland Központi Bank adatkutatója úgy becsüli, hogy minden egyes bitcoin tranzakcióhoz átlagosan 300 kilogramm szén-dioxidra (CO2) van szükség, ami egyenértékű durván 750 ezer Visa-kártya mágnescsíkjának lehúzásával.

Ez azért van, mert szinte az összes kriptovaluta, beleértve a bitcoint is, minden egyes tranzakciót az úgynevezett nyilvános főkönyvben dokumentál, ami segít abban, hogy a tranzakciók átláthatóak és biztonságosak legyenek a manipuláció lehetősége nélkül, ugyanakkor folyamatosan további informatikai tárhelyre vagy "blokkokra" van szükség. 

A blokkokat bányászok készítik, akik munkájukért bitcoint kapnak, és éjjel-nappal futtatják a kódot az úgynevezett RIG-eken (speciális, rendkívül erőteljes és általában méregdrága számítógépes hardverelemek összessége), és ez a folyamat évente ugyanannyi energiát fogyaszt (kb. 78,5 terawattóra), mint Chile vagy Ausztria vagy Finnország egyenként. 

Karbon-coin

Hozzáadódik a problémához, hogy a bányahálózatok nagyrészt Kínában találhatóak, ami villamos energiájának nagy részét olyan fosszilis tüzelőanyagok elégetésével termeli meg, mint például a szén, és ahogy a kriptopénz egyre népszerűbbé vált, a hozzá kapcsolódó energiafogyasztás 10-szeresére nőtt 2017 óta. 

"Ha kriptovalutákat adunk a portfólióhoz, az kevésbé lesz zöld"

- mondta Gerald Moser, a Barclays Private Bank vezető piaci stratégája, hozzátéve, hogy a bányászat ugyanolyan mennyiségű elektronikai hulladékot termel, mint például egy olyan országok, mint Luxemburg, azt véve alapul, hogy a bányászati ​​berendezések általában 18 évenként elavulnak.

"A bányászat folyamata rendkívül energia-igényessé teszi a Bitcoint, mivel a pénznem hatalmas mennyiségű számítást igényel a pénzügyi tranzakciók közvetítők beiktatása nélküli (peer-to-peer) feldolgozásához" - mondta de Vries, aki a Digiconomist, a bitcoin energiafogyasztását nyomon követő , 2014-ben alapított webhely tulajdonosa.

Országnyi energia

A Digiconomist szerint egyetlen bitcoin tranzakció nagyjából 707,6 kilowattóra villamos energiát használ fel, ami megegyezik egy átlagos amerikai háztartás által 24 nap alatt felhasznált energiával. Éves szinten a bitcoin több energiát fogyaszt, mint 38 ország kivételével bármelyik.

Kína Belső-Mongólia régiója áprilisig tervezi leállítani kriptovaluta bányaprojektjeit, miután nem tudta teljesíteni a kormány által elrendelt, az 2019-es energiafogyasztás csökkentésére irányuló célkitűzéseket. Az Egyesült Államok egyelőre nem lépett fel szövetségi formában ellene, de néhány állam - például New York és Washington, bányászati ​​korlátozásokat adott ki.

"Úgy gondoljuk, hogy végül a kriptovalutát teljesen a tiszta energia táplálja majd, megszüntetve annak szén-dioxid-lábnyomát, és globálisan megújuló energiaforrásokat alkalmazva" - mondta Jack Dorsey, a Square vezérigazgatója decemberben, amikor a vállalat bejelentette a Bitcoin Clean Energy Investment Initiative kezdeményezését, mely egy 10 millió dolláros alap a bitcoin bányászatot energiahatékonyabbá tevő vállalatok számára.

(Forrás: TheNewYorkTimes Kép: Pixabay)

Mit vársz a 2023-as évtől?
41% Visszaesést, elhúzódó háborút, nyomorúságot, a világ végének kezdetét...
29% Nagyjából azt, amit 2022 is hozott, nem számítok nagyobb szélsőségre...
20% Bizakodó vagyok, elindulunk végre felfelé, vége lesz a háborúnak, újra kisüt a nap...
9% Nagyon jó év lesz, a negatív várakozások ellenére minden ellenkezőleg sül majd el...

Ez is érdekelhet:

Így segít a blokklánc a koronavírus elleni harcban A kriptopénzek mögött álló technológia segíthet gátat szabni a jótékonysági csalóknak és a gyógymód megtalálásában is hasznunkra válhat.

Bittel kezdődik, annyi áramot fogyaszt mint Ausztria, coinnal végződik, mi az? A kriptopénzek kapcsán az árnyoldalakról sem feledkezhetünk meg. Most a Bitcoin irdatlan áramfogyasztásáról, és annak környezeti hatásairól lesz szó.

Elindult a digitális euro kísérlete Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.


 


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.