Bill Gates felhívására forradalmasította a vécé működési elvét a Samsung

2022 / 09 / 26 / Bobák Áron
Bill Gates felhívására forradalmasította a vécé működési elvét a Samsung
A Bill és Melinda Gates alapítvány 2011 óta dolgozik azon, hogy a világ szegényebb országai számára megoldást nyújtsanak a nem megfelelően kezelt szennyvíz okozta problémákra. A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata most előállt egy olyan megoldással, ami akár több milliárd ember életében hozhat jelentős javulást.

Hogy a higiénikus wc miért kulcsfontosságú kérdés az emberek életminősége szempontjából, az gyorsan nyilvánvalóvá válik, ha vetünk egy pillantást az Egészségügyi Világszervezet idei jelentésére, amely a 2020-as állapotokat összegezte:

  • A világon mintegy 1,7 millió embernek egyáltalán nincs hozzáférése vécéhez, de még latrinához sem.
  • Mintegy félmilliárd olyan ember él a Földön, akik kénytelenek a szabadban végezni a dolgukat.
  • 2020-ban a háztartásokban keletkező szennyvíz 45%-a mindenféle kezelés nélkül került vissza a természetbe.
  • A világ népességének legalább 10%-a fogyaszt olyan élelmiszert, amely szennyvízzel fertőzött.
  • A szennyvízkezelés hiánya jelentős mértékben járul hozzá olyan hasmenéssel járó betegségek terjedéséhez, mint a kolera, a hastífusz, a vérhas és a járványos gyermekbénulás, és a szakértők szerint évente több mint 400 ezer ember haláláért felelős közvetlenül.

A Bill Gates és akkori felesége, Melinda French Gates által létrehozott alapítvány 2011-ben hirdette meg a "Reinvent the toilet" kihívást, amelynek célja olyan új technológiák kidolgozása, amelyek a szegényebb országok állampolgárai számára is elérhetővé teszik a biztonságos és higiénikus vécéhasználatot. Ennek keretében az alapítvány olyan ötleteket várt, amelyek gazdaságosan működtethetőek, az üzemeltetésükhöz nincs szükség kiépített csatorna- vagy vízvezeték-hálózatra, minimális elektromos áram felhasználásával üzemeltethetőek és a használatuk egy ember számára nem kerül többe napi 5 centnél, vagyis 20 forintnál.

A felhívás többek között a Samsunghoz is eljutott, akik 2019-ben kezdtek el együtt dolgozni az alapítvánnyal, augusztus végén pedig bejelentették, hogy elkészültek annak a vécének a prototípusával, amely minden előírásnak megfelel.

A koreai vállalat által kifejlesztett illemhely két eltérő tisztítási rendszert ötvöz: a szilárd anyagcsereterméket dehidratálja, kiszárítja majd hőkezeléssel hamuvá alakítja, míg a folyékony végtermék esetén biológiai tisztítással ártalmatlanítja a kórokozókat, így azok nem szennyezik a környezetet. A vécé emellett képes újrahasznosítani a működéséhez szükséges víz száz százalékát és a Samsung szerint rendelkezik azzal a teljesítménnyel, ami a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges.

A gyártó közleményéből kiderül, hogy a prototípust a tervek szerint tovább fogják fejleszteni, hogy az alkalmas legyen a tömeggyártásra, mindeközben pedig továbbra is szorosan együttműködnek a Bill és Melinda Gates alapítvánnyal, hogy megtalálják azokat a partnereket, akikkel ez lehetségessé válik. A vállalat azt is leszögezte, hogy az általuk kifejlesztett szabadalmakat jogdíj nélkül fogják a fejlődő országok rendelkezésére bocsátani, ezzel is segítve a technológia széleskörű elterjedését.

(Fotó: Getty Images, Samsung)

Konténerbe szerelt, napelemes sótalanítók oldhatják meg közel félmillió ember vízigényét Egy konténer óránként 3500-7000 liter édesvizet tud előállítani, a sótalanítás pedig teljes egészében napelemekből nyert energiával történik.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.