Bill Gates felhívására forradalmasította a vécé működési elvét a Samsung

2022 / 09 / 26 / Bobák Áron
Bill Gates felhívására forradalmasította a vécé működési elvét a Samsung
A Bill és Melinda Gates alapítvány 2011 óta dolgozik azon, hogy a világ szegényebb országai számára megoldást nyújtsanak a nem megfelelően kezelt szennyvíz okozta problémákra. A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata most előállt egy olyan megoldással, ami akár több milliárd ember életében hozhat jelentős javulást.

Hogy a higiénikus wc miért kulcsfontosságú kérdés az emberek életminősége szempontjából, az gyorsan nyilvánvalóvá válik, ha vetünk egy pillantást az Egészségügyi Világszervezet idei jelentésére, amely a 2020-as állapotokat összegezte:

  • A világon mintegy 1,7 millió embernek egyáltalán nincs hozzáférése vécéhez, de még latrinához sem.
  • Mintegy félmilliárd olyan ember él a Földön, akik kénytelenek a szabadban végezni a dolgukat.
  • 2020-ban a háztartásokban keletkező szennyvíz 45%-a mindenféle kezelés nélkül került vissza a természetbe.
  • A világ népességének legalább 10%-a fogyaszt olyan élelmiszert, amely szennyvízzel fertőzött.
  • A szennyvízkezelés hiánya jelentős mértékben járul hozzá olyan hasmenéssel járó betegségek terjedéséhez, mint a kolera, a hastífusz, a vérhas és a járványos gyermekbénulás, és a szakértők szerint évente több mint 400 ezer ember haláláért felelős közvetlenül.

A Bill Gates és akkori felesége, Melinda French Gates által létrehozott alapítvány 2011-ben hirdette meg a "Reinvent the toilet" kihívást, amelynek célja olyan új technológiák kidolgozása, amelyek a szegényebb országok állampolgárai számára is elérhetővé teszik a biztonságos és higiénikus vécéhasználatot. Ennek keretében az alapítvány olyan ötleteket várt, amelyek gazdaságosan működtethetőek, az üzemeltetésükhöz nincs szükség kiépített csatorna- vagy vízvezeték-hálózatra, minimális elektromos áram felhasználásával üzemeltethetőek és a használatuk egy ember számára nem kerül többe napi 5 centnél, vagyis 20 forintnál.

A felhívás többek között a Samsunghoz is eljutott, akik 2019-ben kezdtek el együtt dolgozni az alapítvánnyal, augusztus végén pedig bejelentették, hogy elkészültek annak a vécének a prototípusával, amely minden előírásnak megfelel.

A koreai vállalat által kifejlesztett illemhely két eltérő tisztítási rendszert ötvöz: a szilárd anyagcsereterméket dehidratálja, kiszárítja majd hőkezeléssel hamuvá alakítja, míg a folyékony végtermék esetén biológiai tisztítással ártalmatlanítja a kórokozókat, így azok nem szennyezik a környezetet. A vécé emellett képes újrahasznosítani a működéséhez szükséges víz száz százalékát és a Samsung szerint rendelkezik azzal a teljesítménnyel, ami a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges.

A gyártó közleményéből kiderül, hogy a prototípust a tervek szerint tovább fogják fejleszteni, hogy az alkalmas legyen a tömeggyártásra, mindeközben pedig továbbra is szorosan együttműködnek a Bill és Melinda Gates alapítvánnyal, hogy megtalálják azokat a partnereket, akikkel ez lehetségessé válik. A vállalat azt is leszögezte, hogy az általuk kifejlesztett szabadalmakat jogdíj nélkül fogják a fejlődő országok rendelkezésére bocsátani, ezzel is segítve a technológia széleskörű elterjedését.

(Fotó: Getty Images, Samsung)

Konténerbe szerelt, napelemes sótalanítók oldhatják meg közel félmillió ember vízigényét Egy konténer óránként 3500-7000 liter édesvizet tud előállítani, a sótalanítás pedig teljes egészében napelemekből nyert energiával történik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.