Konténerbe szerelt, napelemes sótalanítók oldhatják meg közel félmillió ember vízigényét

2021 / 07 / 27 / Bobák Áron
Konténerbe szerelt, napelemes sótalanítók oldhatják meg közel félmillió ember vízigényét
Bár a víz az egyik leggyakrabban előforduló anyag a Földön, az ivóvíz hiánya már ma is a bolygó lakosságának jelentős részét sújtja, a kutatások szerint pedig a vízhiány a következő évtizedekben egyre csak fokozódni fog: becslések szerint 2025-re a népesség mintegy fele fog olyan területen élni, ahol valamilyen szintű vízhiány tapasztalható.

A megoldás látszólag pofon egyszerű, hiszen a bolygó mintegy 70%-át víz borítja, és bár ennek jelentős része (nagyjából 97%) emberi fogyasztásra alkalmatlan, az elmúlt évtizedekben számtalan technológia született arra, hogy a sós tengervizet ihatóvá alakítsuk át. A helyzetet viszont nehezíti, hogy a víz sótalanításához rengeteg elektromos áramra van szükség, hogy a vizet a megfelelő nyomáson tartsák, ami a jelenlegi, főként fosszilis energiahordozókra alapuló áramtermelés mellett azt jelenti, hogy az ivóvíz előállítása nagy mennyiségű károsanyag-kibocsátással jár. Ez egy ördögi kör, hiszen a vízhiány egyik fő okozója éppen a klímaváltozás.

A probléma egyik megoldása lehet a Solar Water Solutions által most bemutatott projekt, akik a Climate Fund Managers befektetési alap támogatásával kétszáz darab sótalanító berendezést terveznek telepíteni Kenya Kitui megyéjében, amivel számításaik szerint 2023-ra mintegy 400 ezer ember vízigényét oldhatják meg.

A sótalanító berendezéseket szabványos, 20 lábas konténerekbe szerelik, így könnyedén szállíthatók, az ivóvíz előállítása pedig teljes egészében napelemekből nyert energiával történik, akkumulátorok nélkül. A cég szerint egy konténer óránként 3500-7000 liter édesvizet tud előállítani. Antti Pohjola, a Solar Water Solutions vezérigazgatója a projektről beszámoló sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy a projekt áttörést jelent a napenergiával működő vízinfrastruktúra területén, amihez az intézményi befektetők és a helyi partnerek mellett kellett egy piacképes üzleti modell, és persze az is, hogy a technológia mára fenntarthatóvá vált, így az ivóvíz előállításának költségei jelentősen csökkentek.

(Interesting Engineering)

További cikkek a témában:

A ködöt, a felhőt és a jéghegyet is megcsapolhatjuk a tiszta víz reményében A világon körülbelül hétszázötvenmillióan nem jutnak ivóvízhez, a problémára azonban nem a hagyományos vízforrások hasznosítása jelentheti a megoldást.

Ez a csillár iható vízzé alakítja a sós tengervizet A csillár a belepumpált tengervizet a nap energiájával párologtatja el, majd a kicsapódó sóval sós vizes akkumulátort működtet, ez adja a lámpa fényét. A tiszta víz alul csepeg ki, egy nap alatt 440 ml vizet lehet így termelni, melynek sótartalma a kiinduló tengervíz 36 000 ppm-je helyett csak 40 ppm.

Egy óra alatt édesvízzé alakítja a sós vizet egy hordozható, hidraulikus rendszerrel ellátott kütyü Kicsi, könnyű, kompakt, bárki magával viheti akár egy hátizsákban, és egy óra alatt képes a tenger sós vizéből három liternyi édesvíz előállítására. A trükkje, hogy ehhez nem használ külső erőforrást, vagyis igen, csak gépi helyett emberit.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.