Bittel kezdődik, annyi áramot fogyaszt mint Ausztria, coinnal végződik, mi az?

2020 / 04 / 10 / Raketa.hu
Bittel kezdődik, annyi áramot fogyaszt mint Ausztria, coinnal végződik, mi az?
A kriptopénzek kapcsán beszéltünk már a mögöttes technológiáról, a blokkláncról, szóba került az is, hogy egyre több nagyvállalat, és helyi szolgáltató hozza meg a döntést: az új digitális pénzeket is elfogadja vásárlóitól. Úgy tűnik az ipar fejlődése töretlen, ez a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák ellenére is így van, azonban a kriptopénzek árnyoldalairól sem feledkezhetünk meg. Most a Bitcoin irdatlan áramfogyasztásáról, és annak környezeti hatásairól lesz szó.

De miért kell áram a Bitcoinnak?

A bitcoin tisztán digitális eszköz, egyesek és nullák egymásutánja, ahogy korábban láthattuk, a blokklánc, mint adatbázis feljegyzéseként létezik csupán. Így joggal merül fel a kérdés, hogy miért van szüksége “extra” elektromos energiára, a rendszer fenntartásához miért nem elegendő az az áram, amit az internetet alkotó számítógépek, szerverek eleve használnak.

A válasz a korábban már említett bányagépekben rejlik, ezek azok a számítógépek, amik a HASH algoritmussal foglalkoznak, ők ellenőrzik többek között azt, hogy rendelkezésre áll-e az elkölteni kívánt bitcoin mennyiség egy felhasználó tárcájában. A legfontosabb feladatuk az, hogy a blokkláncba kerülő új blokkokat, vagyis az új tranzakciók részleteit jóváhagyják, márpedig a HASH algoritmus folyamatos futtatása energiaigényes.

Mielőtt továbbmennénk, meg kell értenünk egy fontos paramétert a Bitcoin rendszerében, ez nem más, mint az úgynevezett difficulty, a bányászat nehézségére utal. A rendszer úgy van beállítva a kezdetektől, hogy minél több bányász vesz részt a világban szétszórt számítógépekkel a munkában, annál nehezebb egy-egy új blokkot megfejteni, vagyis előállítani azért, hogy nyugodt szívvel a blokklánchoz csatolhassuk.

A Bitcoin 2009-es indulása óta folyamatosan nőtt az érdeklődők száma, ezzel párhuzamosan az árfolyam is emelkedett, mivel nőtt az árfolyam, egyre többen látták úgy, hogy érdemes bányászattal foglalkozniuk, hiszen a rendszer bitcoinnal jutalmazza munkájukat. Ennek megfelelően a difficulty is folyamatosan nőtt, a bányászok ezért egyre nagyobb és nagyobb számítási kapacitást állítottak a rendszer szolgáltatába azért, hogy megtartsák nyereségeiket. A bányászat üzleti részét könnyű átlátni, az eszközök beszerzése, karbantartása, illetve a havi villanyszámla jelenti a kiadást, a bevételt pedig a rendszer fenntartásáért kapott bitcoin jutalom.

A bitcoin bányászathoz kezdetben elegendő volt egy hétköznapi laptop, és az abban található átlagos processzor, majd hamar elkezdődött a videojátékok világából ismert grafikus kártyák használata, mind a mai napig komoly piaca van az új, és a használt GPU-knak is a bányászok körében.

Azonban a videókártyákat is hamar kinőtte a rendszer, néhány évvel ezelőtt megjelentek az úgynevezett Application Specific Integrated Circuit (ASIC) gépek, ezekkel semmi mást nem csinálhatunk a bányászaton kívül, óriási teljesítményük van, nem mellesleg nagyon hangosak, és persze még több áramot fogyasztanak.

Vannak cégek, akik dollármilliókat fektetnek ASIC gépekbe, keresnek a világban egy olyan helyet, ahol a lehető legolcsóbb az áram, például víz, vagy egyéb erőművek közvetlen szomszédságában, esetleg elhagyatott nemesfém bányák mélyén, és nagyüzemben bitcoint bányásznak.

Mindez ahhoz vezetett, hogy a világban szétszórt magán bányagépek, és a nagyüzemi bányász farmok együttes, éves áramfogyasztása szinte azonos Ausztria éves fogyasztásával. A Bitcoin jelenlegi fogyasztása 120 gigawatt másodpercenként, ez 71,8 terawattóra évente, Ausztria esetében ugyanez az érték néhány éve 72,2 volt.

Érzékletes adat, hogy a cikkünk születésekor talált számok szerint az elmúlt egy nap során, a Bitcoin hálózat által használt árammennyiség 196 852 221 KWh volt, összehasonlításképp elég annyit tudni, hogy egy négy fős magyarországi családi ház fogyasztása 230 KWh, havonta. Mondanunk sem kell, hogy abban a világban, amiben egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, ez nem túl szerencsés. Szintén érzékletes, vagy inkább döbbenetes adat, hogy egyetlen egy bitcoin tranzakció végrehajtásához szükséges elektromos árammal 25 amerikai háztartást lehetne egy egész napig ellátni.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a manapság egyre fontosabbá váló karbon lábnyomról sem, egyetlen bitcoin tranzakció esetében ez az érték több mint három és fél mázsa, egészen pontosan 351,57 kg. A rendszer egészének éves karbon lábnyoma ennek megfelelően brutális, 34,13 megatonna, ez éppen annyi, mint amennyit a hatmilliós Dánia termel egy év alatt.

Itt még mindig nincs vége, a folyamatosan fejlődő számítástechnikában beszélnünk kell az elektronikus hulladék keletkezéséről is, különösen nagy probléma ez az ASIC-ok világában, hiszen az óriási verseny nagy nyomást helyez a gyártókra, folyamatosan újabb és újabb modellekkel kell előállniuk. A becslések szerint 9,35 kilotonna hulladék kerül ki a Bitcoin “kezei közül” évente, ráadásul elektronikus szemétről van szó, ami speciális eljárást igényel a hulladékgazdálkodásban.

A kriptopénz-piac szereplői is tisztában vannak a probléma súlyával, éppen ezért egyre többen állnak át egy másik mechanizmusra, az úgynevezett PoS (Proof-of-Stake) konszenzus lényege, hogy nem nagy számítási kapacitás, hanem a felhasználók automatizált szavazatai hagynak jóvá egy-egy tranzakciót. Minél nagyobb készlettel rendelkezik az adott kriptopénzből egy felhasználó, annál nagyobb súllyal esik latba a szavazata, ha valaki megpróbál egy jogosulatlan tranzakciót jóváhagyni, akkor büntetésben részesül, a tisztán játszó szereplők pedig jutalmat kapnak, természetesen kriptopénz formájában.

A Bitcoin energia fogyasztásával elszállt a ló, a rendszer ma már szinte fenntarthatatlan, a piac azonban reagál, próbálja megújítani önmagát új, környezetkímélő megoldások bevezetésével. A baj csak az, hogy a teljes kriptopénz piac bő hatvan százalékát teszi ki a bitcoin, ebben a coinban áll a legtöbb tőke, egyelőre nincs okunk azt feltételezni, hogy a következő évek során csökken a jelentősége.

(Fotó: Getty, Wikimedia Commons, Pixabay)

A cikk szerzője Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, a HVG Könyvek gondozásában megjelent Kriptopénz ABC című kötet szakmai szerkesztője, társszerzője.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.