Elindult a digitális euro kísérlete

2021 / 01 / 08 / Justin Viktor
Elindult a digitális euro kísérlete
Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

 Digitális euró

Az Unió régóta szeretne olyan önálló digitális pénzügyi eszközt, mint a Bitcoin vagy Ethereum, vagy a Facebook Librája. A digitális euró célja nem az lenne, hogy leváltsák a létező pénzt, hanem az, hogy legyen az Uniónak is virtuális pénze, amihez bárki hozzáférhet és a biztonsági kockázatok szintje is megfelelő.

A virtuális pénz még meglehetősen új eszköznek számít, és nem lehet pontosan kiszámítani, hogy a bevezetése milyen hatáéssal lehet a bankszektorra, ami az az egész gazdaságra nézve hordoz magában kockázatot. 

A dark web kedvencéből lett a rendőrök barátja a bitcoin Meglepő, de ma már kifejezetten szeretik a bűnüldözők, ha bitcoint használnak azok, akik tilosban járnak. Ennek ellenére sem patyolattiszta a kriptopénzek területe.

Ha a kibocsátás valóban összejönne, a bankok és pénzügyi intézmények jelenlegi monopolhelyzete meginoghat. Az EKB szembenézhet majd azzal a kritikával, hogy az emberek már nem a jelenlegi pénzintézetek szolgáltatásait használják, hiszen ezek a szolgáltatások pénzbe kerülnek.

A digitális euró jelenleg megfontolás alatt álló tervei szerint a tranzakciók banki közvetítés nélkül zajlanának, a tranzakció ellenértéke azonnal az eladóhoz kerülne.

A bankrendszer hirtelen felborítása a kölcsönök piacát is felborítaná, nehezebben finanszírozhatóvá téve azokat, emiatt emelkednének a kamatköltségek. Az EKB 2021 közepén dönti majd el, hogy mikor vezessék be a digitális eurót, ha addig nem állnak el ennek szándékától.

(Forrás: 24.hu Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.

Feltörték Musk, Obama, az Apple, az Uber Twitter-fiókjait és Bitcoin átverésre használták Nagyon sok híresség vagy óriáscég fiókjait törték fel, és bitcoin átverésre használták fel ezeket.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.