Elindult a digitális euro kísérlete

2021 / 01 / 08 / Justin Viktor
Elindult a digitális euro kísérlete
Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

 Digitális euró

Az Unió régóta szeretne olyan önálló digitális pénzügyi eszközt, mint a Bitcoin vagy Ethereum, vagy a Facebook Librája. A digitális euró célja nem az lenne, hogy leváltsák a létező pénzt, hanem az, hogy legyen az Uniónak is virtuális pénze, amihez bárki hozzáférhet és a biztonsági kockázatok szintje is megfelelő.

A virtuális pénz még meglehetősen új eszköznek számít, és nem lehet pontosan kiszámítani, hogy a bevezetése milyen hatáéssal lehet a bankszektorra, ami az az egész gazdaságra nézve hordoz magában kockázatot. 

A dark web kedvencéből lett a rendőrök barátja a bitcoin Meglepő, de ma már kifejezetten szeretik a bűnüldözők, ha bitcoint használnak azok, akik tilosban járnak. Ennek ellenére sem patyolattiszta a kriptopénzek területe.

Ha a kibocsátás valóban összejönne, a bankok és pénzügyi intézmények jelenlegi monopolhelyzete meginoghat. Az EKB szembenézhet majd azzal a kritikával, hogy az emberek már nem a jelenlegi pénzintézetek szolgáltatásait használják, hiszen ezek a szolgáltatások pénzbe kerülnek.

A digitális euró jelenleg megfontolás alatt álló tervei szerint a tranzakciók banki közvetítés nélkül zajlanának, a tranzakció ellenértéke azonnal az eladóhoz kerülne.

A bankrendszer hirtelen felborítása a kölcsönök piacát is felborítaná, nehezebben finanszírozhatóvá téve azokat, emiatt emelkednének a kamatköltségek. Az EKB 2021 közepén dönti majd el, hogy mikor vezessék be a digitális eurót, ha addig nem állnak el ennek szándékától.

(Forrás: 24.hu Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.

Feltörték Musk, Obama, az Apple, az Uber Twitter-fiókjait és Bitcoin átverésre használták Nagyon sok híresség vagy óriáscég fiókjait törték fel, és bitcoin átverésre használták fel ezeket.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.