Bill Gates szerint ez a három legfontosabb találmány

2022 / 03 / 30 / Felkai Ádám
Bill Gates szerint ez a három legfontosabb találmány
A hármas lista talán senkit nem lep meg, aki kicsit is tisztában van Gates prioritásaival – na de vajon hányadik helyen szerepel a vakcina?

Bill Gates a techvilág egyik legismertebb és legmegkerülhetetlenebb figurája, így érdekes lehet, hogy mit gondol arról, mely három találmány határozhatja meg igazán az emberiség jövőjét. Természetesen akadhatnak, akik erre ellenérvként felhozhatják Gates elhíresült mondását a 640 KB-os memóriaküszöbről, amely ugye mindenkinek elég kell, hogy legyen. Gyorsan tegyük hozzá azonban, hogy Gates határozottan tagadja, hogy valaha ilyet mondott volna, és az szóban forgó mondat eredeti forrását sem találta meg senki, pedig keresték nagyon már évtizedekkel korábban is. Jó eséllyel tehát Bill Gates ilyet soha mondott, ám még ha mondott is volna, az sem érvényteleníti az életművét, ami miatt azért érdemes odafigyelni a véleményére.

A Marca című lap szemlézett egy 2021-es interjút, amelyet a német Handelsblatt készített Gates-szel, és amelyben a Microsoft alapítója felsorolja a három legfontosabb találmányt, amely hatással lehet az emberiség jövőjére. Ezen a listán az első oltás, ami nem lephet meg senkit, aki ismeri Gates és alapítványának járványellenes tevékenységét, az viszont már inkább, hogy a milliárdos nem kizárólag a fertőző betegségek elleni vakcinákra gondolt (bár ezek jelentőségét sem becsüli le), hanem a daganatos megbetegedések ellen készült oltásokra is. A járvány miatt mindez kicsit elsikkadt, de valójában több cég – köztük a Pfizer is – elég közel jutott ahhoz, hogy bizonyos rákos betegségekre oltást fejlesszenek ki, sőt az mRNS-technológiát eleve ezekhez a vakcinákhoz dolgozták ki, mint arról korábban már mi is írtunk:

A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója adott interjút, melyből nem csak a járvány elleni vakcina kifejlesztésének kulisszatitkai derülnek ki, de az is, miként segíthetett a koronavírus a rák elleni oltások kidolgozásában, és ezek mikor lesznek megvásárolhatóak.

A következő, tehát fontossági sorrendben a második találmány a mikroprocesszor – ezek az eszközök fektették le az utat a mai okos eszközök felé, és ezeknek a fejlődése mind a mai napig nem ért véget, és továbbra is fontos a szerepük a technológia formálásában.

Végül, harmadik helyen a „zöld fordulat” áll, amely a légkörből a CO2 kivonását lehetővé tevő technológiákat jelenti, hogy ezáltal is csökkentsük az üvegházhatást. Az biztos, hogy Gates szerint a globális felmelegedés az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás, és több szervezetet is támogat az alapítványain keresztül, amely megpróbál tenni ez ellen. Akadnak ezek között némileg vitatott kutatások, mint például amely a szoláris geomérnöki megoldásokra, tehát a Nap mesterséges elhomályosítására irányul, és amely már több kutatót is arra sarkalt, hogy együttesen emeljék fel a szavuk nyílt levélben az ilyen ötletekkel szemben. Aki minderről részletesebben is olvasna, az kattintson a lenti cikkünkre!

Katasztrofális következményei lehetnek, ha a Nap elhomályosításával akarjuk megoldani a klímaváltozás problémáját Mintegy hatvan neves kutató nyílt levelet intézett a világ országaihoz, amelyben azt kérik a döntéshozóktól, hogy egyszer s mindenkorra vessék el a szoláris geomérnökség lehetőségét.

Gates azonban nem csak a fent említett (egyébként „legvégső esetre” tartogatott) technológiák kidolgozásába fektet, de támogatja például a kanadai Carbon Engineeringet is, amely a légkörből kivont szén-dioxidot használná az általuk kidolgozott szintetikus üzemanyag legfőbb összetevőjeként. Hozzá kell tenni, hogy épp a felemelgedés kérdése miatt Gates rendkívül kritikusan áll hozzá a kriptovalutákhoz is.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.