Nincs több közös költség - bitcoin bányászatával fedeznék a lakók kiadásait egy argentin épületben

2022 / 05 / 30 / Bobák Zsófia
Nincs több közös költség - bitcoin bányászatával fedeznék a lakók kiadásait egy argentin épületben
A kriptovaluta ingadozó árfolyama ellenére az alagsorban elhelyezett bitcoint termelő bányagépekkel szerzett bevétellel fedeznék a ház fenntartásának költségeit a Next Pampa 2.0-ban.

Az argentin befektetési vállalat, a Newlink Capital az MCL építészstúdióval együttműködésben tervezi felépíteni azt az épületet, ahol, a beharangozó szerint a lakók pénzt kereshetnek pusztán azzal, hogy a házban laknak: a Next Pampa 2.0-át ugyanis az alagsorban kialakított bitcoint bányászó szerverfarm látná el pénzzel. Ideális esetben ez azt jelentené, hogy a ház fenntartásának költségeit túllépő, "fölösleges" profitot szétoszthatnák a lakók között, akik így minden erőfeszítés nélkül jutnának plusz bevételhez azokban a hónapokban, amelyben jobban megy az üzlet, vagyis magasabban szárnyal a bitcoin árfolyama.

Mivel a kriptovaluták aktuális értéke kiszámíthatatlan módon változhat akár óráról órára, ezért arra nem lehet biztosan számítani, hogy a ház valóban fizetni is fog az ott élőknek, de a tervek szerint a korábbi árfolyamingadozások elemzésével és az ez alapján végzett számításokkal a cég valamennyire meg tudja becsülni, hogy mekkora farmra, mennyi bányagépre lesz szükség az alapkiadások fedezésére és, amennyiben jobban alakul a kriptovaluták piaca, még extraprofit is keletkezhet. A Newlink Capital a kriptoépületről részletes terveket mutatott be és az építkezés előreláthatólag még ebben az évben megkezdődhet.

A Next Pampa 2.0-át Argentína fővárosában, Buenos Airesben építik fel és az épület a bitcoin alapú üzemelés mellett más különlegességekkel is rendelkezik majd, például egy NFT kiállítást is nyitnak a lobbiban, a tetőn medence várja a lakókat, valamint saját szolárium és kerékpármegosztó szolgáltatás is elérhető lesz az épületen belül. A közös helyiségeket a bányászfarm által generált hővel fűtik, az energiát napelemek biztosítják és a folyamatos bitcoin termelésre a munkára szerződtetett cég vállalja a garanciát. A nyereséget a lakások nagysága alapján arányosan osztják el a tulajdonosok között.

A lakásokat, amelyeknek mérete a kisebb, 40 négyzetméterestől egészen a több mint 180 négyzetméteresig terjed, a Next Pampa 2.0 honlapjának tanúsága szerint már részben megvásárolták, illetve lefoglalták a leendő lakók, akiket még abban az esetben is igazi luxuskörülmények várnak, ha a házi bitcoinbányászat kifizetődő és fenntartható működéséről szóló elképzelések esetleg nem válnak valóra.

A Next Pampa 2.0 kísérleti épülete újdonságnak számít, de a bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz sokan fűznek nagy reményeket: El Salvador elnöke, Nayib Bukele, aki a bitcoint az ország hivatalos fizetőeszközévé tette tavaly szeptemberben, egész kriptováros felépítését tervezi, ahol a kriptovaluta bányászatához szükséges elektromosságot a Conchagua vulkán geotermikus energiája biztosítja majd, Szenegálban pedig az R&B énekes Akon ígérete szerint létrejön Akon City, ahol a lakók Akoin kriptopénzzel fizethetnek majd.

(Interesting Engineering Fotó: Next Pampa 2.0)

Másfél éve nem volt ennyire alacsony a bitcoin árfolyama A kriptovaluta értéke csütörtök reggel már 26 ezer dollár alatt is járt, ami utoljára 2020 decemberében fordult elő.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.