Szenegálban tervezik Akon Cityt, az afro-futurisztikus okosvárost, ahol kriptopénzzel fizetnek a lakosok

2021 / 03 / 06 / Bobák Zsófia
Szenegálban tervezik Akon Cityt, az afro-futurisztikus okosvárost, ahol kriptopénzzel fizetnek a lakosok
Az R&B énekes Akon valódi Wakandát szeretne létrehozni, ahol a lakók az Akoint, az általa kiadott kriptovalutát használják majd. A városban ingyenes iskola és kórház is fog működni, de az üveg és acél felhőkarcolók elsősorban a tehetős szenegáliaknak nyújtanak otthont.

Aliaune Damala Badara Akon Thiam, ismertebb nevén Akon, az Egyesült Államokban született, de gyermekkorának jelentős részét Szenegálban töltötte, Kaolack régióban, egy olyan kisvárosban, ahol még az elektromos áramot sem vezették be. Tizenegy évesen New Jersey-be költözött, de korai élményei miatt, noha R&B énekesi karrierjét Amerikában építette fel (talán emlékszünk még a Lonely vagy a Smack that című számokra) Afrika a második otthona maradt és az elmúlt évek során sok olyan jótékonysági projektet finanszírozott, amely a kontinens felvirágoztatását tűzte ki célul.

Ilyen például az Akon Lighting Africa elindítása 2014-ben, amely néhány teszthelyszínen telepített napelemes energiahálózat kiépítésével kezdődött, de mára már egy 25 országon átívelő programmá nőtte ki magát, amely megközelítőleg harmincmillió embernek biztosítja az alacsony költségű világítást és a Solektra Solar Academy létrehozásával a helyieknek is lehetőséget nyújt arra, hogy megtanulják a napelemek szervizelését és használatát. Akon egy CNBC által készített interjúban elmondta, hogy az afrikai országokban alapvetően nehéz a kormányok támogatását megszerezni az ilyen projektekhez, mert egyfelől nincs rá megfelelő pénzügyi háttér, másfelől az országok gyakran el vannak adósodva és ezért nem dönthetnek önállóan a befektetési kérdésekben.

Ezenkívül az énekes, elmondása szerint, nem is akar nagyon jótékonykodó színben feltűnni, mert a célja, hogy az afrikai emberek a saját lábukra tudjanak állni az adományoktól való függőség helyett.


Az afrikai újjászületés emlékművének 49 méter magas szobra Dakarban

Ez az irányzat, amely a kontinens kulturális örökségére büszke, de a technológiára épített jövőbe mutató trendet hirdeti, amit a művészetből afro-futurizmusként ismerünk, megragadta Akon képzeletét is, és 2018-ban bemutatta a nagyközönség számára a való világ beli Wakanda terveit, amit akkor még Crypto Citynek kereszteltek el. A várost Mbodiène hatezer fős kis települése melletti, a kormány által Akonnak ajándékozott telekre tervezik felhúzni nagyjából 2030-ra, és az énekes ígérete szerint ez munkalehetőséget biztosít majd az itt élőknek.

Az alapkőletétel ceremóniája már tavaly megtörtént, de az építkezés azóta sem kezdődött el, emiatt sokan kritizálják az azóta Akon City-re átnevezett város projektjét, mondván, hogy ez is csak egy a világ rengeteg papíron megszületett okosváros terve közül, ami soha nem fog ténylegesen megvalósulni. Az énekes azonban a kivitelezéshez szükséges tőke, hat milliárd dollár (1800 milliárd forint) kétharmadát már összegyűjtötte az építő cég, a KE International szerint. Az egyik befektető Julius Mwale, aki Kenyában létrehozta a Mwale Orvosi és Technológiai Várost, és nemrég bevezette lakossági használatra az Akoint, Akon kriptovalutáját.

Akon City lakói is a tavaly márciusban meghirdetett Akoinnal fognak majd fizetni a mindennapok során, ezzel ez a hely lesz a világon az egyik első, amelynek a működése a blokklánc technológiára és a központosított fizetőeszközök helyett a kriptovalutákra épít. Ahogy már korábban is írtunk róla, Afrikában a világon elsőként kezdték el tesztelni a kormányok által kiadott digitális pénzeket, Tunéziában és Szenegálban, és, bár egyiknek sem lett nagy sikere, a kriptopénzek azóta is igen népszerűek, a digitális fizetési forma terjedését pedig segítheti, hogy a kontinens lakossága a legfiatalabb a bolygón.

A medián életkor mindössze 20 év, és sok országban a lakosság 60%-a 25 év alatti, bár a tehetősebb államokban ez a szám alacsonyabb, az előrejelzések szerint 2050-re az addigra megduplázódó lakosság fele lesz 25 év alatti.

A fiatalok pedig, ha van rá lehetőségük, inkább az ügyintézés elektronikus, mobilon lefolytatott formáját választják.

A várost nem afrikai építészirodák, hanem a los angeles-i KE International és a dubai Bakri and Associates Development Consultants tervezte meg, az okosvárosokra jellemző, futurisztikus stílusban. A biomorfikus épületek könnyű anyagokból készülnek majd és sok üvegfelülettel fognak kitűnni a környezetükből, a világítást pedig az Akon Lighting Africa biztosítja. A központi torony, az Akon Tower sokkal magasabb lesz, mint a nagyjából egy órányira fekvő főváros, Dakar 76 méteres felhőkarcolója.

A látvány az óceán hullámait, valamint Afrika fáit, pillangóit és gazelláit imitálja és a tervek szerint a lakosokat repülő autók szállítják majd. Akon szerint a hely az otthont jelentheti majd a sokszor diszkriminatív hozzáállású külföldi országokból a kontinensre érkező diaszpóra számára.

(Fotó: Akon City, Flickr/collisionconf/attawayjl)

Ez is érdekelhet:

A Fudzsi mellett épülő sci-fi városban a lakókon tesztelik a legújabb technológiát Sok jövőbe illő okosváros épül szerte a világban, de Woven City kifejezetten élő laboratóriumnak készül, ahol a legújabb technológiai megoldásokat tesztelik az ott élőkön, majd világszerte értékesítik.
A gazdag nyugati országok a szegényebb országokba exportálják a borzalmasan környezetszennyező, veszélyes kocsijaikat A legócskább tragacsokat Afrikába küldik a tehetősebb országok. Ezek nem csak erőteljesen szennyezik a környezetet, de drágább az üzemeltetésük és veszélyesebbek is.
Legalább 1,5 millió gyerekmunkás robotol Nyugat-Afrika kakaóültetvényein Pedig a jogvédő szervezetek harca lassan két évtizede tart, a gyermekek kizsákmányolása azonban nem csökkent, sőt. A járvány még rá is tett egy lapáttal az amúgy is elkeserítő helyzetre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.