Új típusú városok a láthatáron - kriptovárosokat építenének Afrikában és Közép-Amerikában is

2021 / 11 / 22 / Bobák Zsófia
Új típusú városok a láthatáron - kriptovárosokat építenének Afrikában és Közép-Amerikában is
Nayib Bukele, El Salvador elnöke részletes terveket jelentett be szombaton egy teljesen kriptovalutára alapozott város megépítéséről, ahol még a központi parkban is a bitcoin szimbóluma köszönne vissza. Az R&B énekes Akon is hasonló projektet tervez, csak ő a saját kriptovalutájára, az Akoinra alapoz.

Mikor az R&B énekes Akon 2018-ban bejelentette az afro-futurizmus stílusában megtervezett Akon City ötletét, amely nem csak Szenegál, hanem az egész világ első kriptovalutára alapozott városának készült, ahol a lakók csakis az Akoin valutával fizetnének a szolgáltatásokért, sokan kételkedtek a projekt megvalósulásában, mondván, hogy ez is csak egy lesz a sok látványosan hangzó, de be nem váltott ígéret közül. Akon City alapkőletétele óta nem sok minden történt a helyszínen, Mbodiène falu közelében, ezért a helyi lakosok attól tartanak, hogy a pesszimista forgatókönyv szerint valóban nem lesz majd végül semmilyen beruházás és fejlesztés a környéken, pedig számukra lényeges munkalehetőségeket kínált volna a nagyszabású építkezés.

Az Afrika Newsnak nyilatkozó helyiek, köztük David Seck Sene, a település fiataljait felkaroló szervezet elnöke, arról számoltak be, hogy mindezek ellenére továbbra is készülnek a leendő munkákra, oktatási programokat is indítottak, hogy a lakosoknak is legyen lehetősége magasabb szintű munkakörökben elhelyezkedni a városban. Hogy mi a késlekedés oka, arról Akon nem adott hírt, de annyi biztos, hogy nem tett le a tervekről, sőt, közben újabb városokkal bővítette projektjét és immár sok Akon Cityt ígér Afrikának. Egy, a múlt héten Máltán tartott mesterséges intelligencia és blokklánc konferencia, az AIBC Europe előtt, amelyen ő is előadást tartott, arról beszélt a Times of Maltának, hogy Afrika és Dél-Kelet Ázsia szerte tárgyalásokat folytatnak az országok kormányaival arról, hogy a kriptováros modelljét más helyeken is alkalmazzák és több hasonló települést is létrehozzanak.

Akon City példája is jól mutatja, hogy a nagy bejelentéseket nem mindig követik tettek, legalábbis nem azonnal, ezért érdekes kérdés lehet, hogy az El Salvador elnöke, Nayib Bukele által szombaton nyilvánosság elé tárt bitcoin város terve vajon tényleg megvalósul-e. El Salvador az első olyan ország a világon, ahol a bitcoint hivatalos fizetőeszközzé tették, ezért a helyi boltok vagy szolgáltatások tulajdonosainak kötelező jelleggel el kell fogadniuk a kriptovalutát, ha egy vásárló vagy ügyfél azzal szeretne fizetni, a lakosok számára pedig elérhetővé tették a Chivo Wallet nevű digitális tárcát, amiben tárolhatják a kriptopénzüket, ezenfelül bitcoinváltó ATM-eket helyeztek el az ország különböző pontjain. A kormány be is vásárolt a bitcoinból a közelmúltban, az időközben keletkező nyereséget pedig az ország fejlesztésére fordítják.

Októberben Bukele Twitteren számolt be az újabb tervről, miszerint a fővárosban egy hatalmas, akár napi 64 műtét elvégzésére alkalmas állatkórházat hoznak létre a bitcoin bevételek egy részéből.

Az elnök tehát valóban sokat tesz a kriptovaluta népszerűsítéséért, ezért nem elképzelhetetlen, hogy az ígért város is megvalósul egyszer, de előtte még össze kell gyűjteni az építkezéshez szükséges összeget. Azzal kapcsolatban, hogy miből fogják finanszírozni a projektet, már vannak tervek: jövőre kiadják azokat a bitcoinnal fedezett kötvényeket, amelyek bevételeiből megkezdhetik a munkát, később a város lakói által fizetett általános forgalmi adót (másfajta adót nem is terheli majd a lakosokat), illetve annak egy részét használják majd arra, hogy fenntartsák és fejlesszék a várost. Bitcoin Cityt a Conchagua vulkán közelébe telepítenék, hogy a vulkán geotermikus energiájának segítségével biztosítsák a kriptovaluta bányászatához szükséges elektromosságot.

A településen lakó-, és kereskedelmi körzetek, múzeumok, éttermek, repülőterek, vasutak és minden más a bitcoin köré épül majd - mondta az elnök a BBC hírei szerint. A kör alakú város infrastruktúrájának kiépítése pedig a becslések szerint 300 000 bitcoinba fog kerülni.

(Fotó: Getty Images/Andriy Onufriyenko)

További cikkek a témában:

Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.
Szenegálban tervezik Akon Cityt, az afro-futurisztikus okosvárost, ahol kriptopénzzel fizetnek a lakosok Az R&B énekes Akon valódi Wakandát szeretne létrehozni, ahol a lakók az Akoint, az általa kiadott kriptovalutát használják majd. A városban ingyenes iskola és kórház is fog működni, de az üveg és acél felhőkarcolók elsősorban a tehetős szenegáliaknak nyújtanak otthont.
Salvadorban már tűzhányóból nyert energiával bányásszák a bitcoint Az ország elnöke, Nayib Bukele Twitteren jelentette be, hogy sikerült 83 ezer forintnak megfelelő bitcoint kibányászniuk a kifejezetten erre a célra létesített új új erőműből nyert árammal.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.