Bitcoinban kifizetett váltságdíjakat szerzett vissza az USA az orosz hackerektől

2021 / 06 / 08 / Pőcze Balázs
Bitcoinban kifizetett váltságdíjakat szerzett vissza az USA az orosz hackerektől
Május elején súlyos kibertámadás érte az USA keleti partján húzódó, a Mexikói-öböltől New Yorkig futó Colonial üzemanyag-vezetéket. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium most visszaszerezte a támadóknak kifizetett váltságdíj felét.

Elnöki düh

Az Ars Technica arról ír, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) visszaszerezte a DarkSide nevű hacker kollektívának kifizetett, 4.4 millió dolláros váltságdíjnak körülbelül a felét, 2.3 millió dollárt, vagyis 63.7 bitcoint. A május hetedikén történt támadás komolyan veszélyeztette az Egyesült Államok keleti partjának energiaellátását, hiszen az ötezer-ötszáz mérföldes, repülőgép-üzemanyagot és benzint szállító vezeték egymaga biztosítja a régió üzemanyagának közel a felét. A Colonialt a zsarolóvírus arra kényszerítette, hogy elővigyázatosságból napokig felfüggessze a vezeték működését. Joe Biden amerikai elnök nem sokkal később egy rendelettel jelezte, hogy elege lett az Amerikát ért kibertámadásokból.

"A pénzügyi motivációkkal bíró kiberbűnözők, különösen a feltehetőleg külföldön élők számára a bevételek elvágása az egyik legjelentősebb következmény, amelyet foganatosítani tudunk"

- mondta az FBI igazgatóhelyettese, Paul M. Abbate egy sajtótájékoztatón a váltságdíj visszaszerzéséről. Hogy pontosan hogyan zajlott az akció, azt nem tudni, egyedül annyit árult el az Igazságügyi Minisztérium, hogy egy bitcoin tárcából, bírósági dokumentumok segítségével szerezték meg a több mint hatszázmillió forintot.

Oda a zsákmány

Az Ars Technica emlékeztet, hogy a támadást elkövető DarkSide egyik tagja néhány hete bejelentette, hogy a weboldalukat és az infrastruktúrájuk egy részét, valamint az áldozatoktól megszerzett kriptopénzüket lefoglalták. A Chainalysis nevű, kriptovalutákat elemző cég szerint a szervezet múlt augusztus óta hatvanmillió dollárt keresett, az amerikai hatóságok pedig kilencven áldozatukról tudnak, vagyis remélhetőleg nem csak a Colonial pénze kerülhet majd vissza az eredeti tulajdonosokhoz.

A kollektíva tagjai egyébként röviddel az akciójuk után elnézést kértek az okozott káosz miatt: "pénzt akarunk keresni, nem társadalmi problémákat okozni" - írták a dark weben.

(Kép: Getty)

Ez is érdekelhet:

Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Kibertámadás érte az oxfordi koronavírus-kutató labort A laboratórium nyilatkozata szerint a támadás során nem sérültek a klinikai vagy oltóanyag-fejlesztési adatok.

Karácsonyi kibertámadás New Orleans: a szakértő válaszol Tegnap részletesen beszámoltunk a New Orleans városát ért kibertámadásról, és mindarról, amit eddig tudni lehet róla.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.