Bitcoinban kifizetett váltságdíjakat szerzett vissza az USA az orosz hackerektől

2021 / 06 / 08 / Pőcze Balázs
Bitcoinban kifizetett váltságdíjakat szerzett vissza az USA az orosz hackerektől
Május elején súlyos kibertámadás érte az USA keleti partján húzódó, a Mexikói-öböltől New Yorkig futó Colonial üzemanyag-vezetéket. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium most visszaszerezte a támadóknak kifizetett váltságdíj felét.

Elnöki düh

Az Ars Technica arról ír, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) visszaszerezte a DarkSide nevű hacker kollektívának kifizetett, 4.4 millió dolláros váltságdíjnak körülbelül a felét, 2.3 millió dollárt, vagyis 63.7 bitcoint. A május hetedikén történt támadás komolyan veszélyeztette az Egyesült Államok keleti partjának energiaellátását, hiszen az ötezer-ötszáz mérföldes, repülőgép-üzemanyagot és benzint szállító vezeték egymaga biztosítja a régió üzemanyagának közel a felét. A Colonialt a zsarolóvírus arra kényszerítette, hogy elővigyázatosságból napokig felfüggessze a vezeték működését. Joe Biden amerikai elnök nem sokkal később egy rendelettel jelezte, hogy elege lett az Amerikát ért kibertámadásokból.

"A pénzügyi motivációkkal bíró kiberbűnözők, különösen a feltehetőleg külföldön élők számára a bevételek elvágása az egyik legjelentősebb következmény, amelyet foganatosítani tudunk"

- mondta az FBI igazgatóhelyettese, Paul M. Abbate egy sajtótájékoztatón a váltságdíj visszaszerzéséről. Hogy pontosan hogyan zajlott az akció, azt nem tudni, egyedül annyit árult el az Igazságügyi Minisztérium, hogy egy bitcoin tárcából, bírósági dokumentumok segítségével szerezték meg a több mint hatszázmillió forintot.

Oda a zsákmány

Az Ars Technica emlékeztet, hogy a támadást elkövető DarkSide egyik tagja néhány hete bejelentette, hogy a weboldalukat és az infrastruktúrájuk egy részét, valamint az áldozatoktól megszerzett kriptopénzüket lefoglalták. A Chainalysis nevű, kriptovalutákat elemző cég szerint a szervezet múlt augusztus óta hatvanmillió dollárt keresett, az amerikai hatóságok pedig kilencven áldozatukról tudnak, vagyis remélhetőleg nem csak a Colonial pénze kerülhet majd vissza az eredeti tulajdonosokhoz.

A kollektíva tagjai egyébként röviddel az akciójuk után elnézést kértek az okozott káosz miatt: "pénzt akarunk keresni, nem társadalmi problémákat okozni" - írták a dark weben.

(Kép: Getty)

Ez is érdekelhet:

Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Kibertámadás érte az oxfordi koronavírus-kutató labort A laboratórium nyilatkozata szerint a támadás során nem sérültek a klinikai vagy oltóanyag-fejlesztési adatok.

Karácsonyi kibertámadás New Orleans: a szakértő válaszol Tegnap részletesen beszámoltunk a New Orleans városát ért kibertámadásról, és mindarról, amit eddig tudni lehet róla.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.