A kis robot öleb parancsra aranyos, de komoly céllal jött létre

2021 / 05 / 18 / Bobák Zsófia
A kis robot öleb parancsra aranyos, de komoly céllal jött létre
A Bittle-t gyártó cégnek ugyan semmi köze Spothoz vagy a Boston Dynamicshoz, de a két robotkutya mégis távoli rokonnak tűnik, kivéve, hogy Bittle egy tenyérben is elfér, csontot visz a szájában és nem egy kisebb lakás árába, hanem néhány ezer forintba kerül csak.

A Petoi cég robotmacskák gyártásával indította a robotikai karrierjét, majd jött Nybble, a macska fejlesztett, még gyorsabb és még macskaszerűbb változata és végül tavaly megalkották Bittle-t, a robot kiskutyát, aki egy IKEA-s bútorhoz vagy Lego játékhoz hasonlóan darabokban érkezik a megrendelőkhöz, akiknek otthon kell összerakni és életre kelteni az ebet. A robot célja már ebből is egyértelműen kiderül: nem csak szórakozásra tervezték, hanem arra, hogy a felhasználók a segítségével megtanulhassák a gépek összeszerelését, programozását és irányítását.

Mivel a jövő valószínűleg abba az irányba halad, hogy egyre több helyen fognak robotokat alkalmazni, és egyre több színtéren fognak az emberek és gépek valamilyen formában együttműködni, ezért nem árt elkezdeni barátkozni a gondolattal, hogy a gépeket meg kell tanulni kezelni ahhoz, hogy ne érezzük idegennek vagy akár megbízhatatlannak a jelenlétüket.

Bittle így nem játék (a cég nem is ajánlja kicsi gyerekeknek), hanem az első lépés, hogy a betekintést nyerjünk a programozásba egy egyszerű platformon keresztül. A kutyát külsőleg nagyon kedvesnek tervezték, például Spottal ellentétben van feje is, legalábbis tartozik hozzá egy, ami tetszés szerint felszerelhető és a szájában csontot szállít. A csontot le lehet cserélni kamerára vagy más egyéb kiegészítőre. A testének darabjait ellenálló anyagból készítették, hogy sérülés nélkül túlélje az eséseket, amelyek elkerülhetetlenül bekövetkeznek a kezdeti, kísérleti fázisban, amíg a gazdája megtanulja irányítani a gépet. Az összeszerelést megkönnyítendő Bittle nagyrészt összepattintható részekből áll, és a vezérlést vezeték nélkül is lehet végezni WiFi és Bluetooth segítségével, ehhez a cég mellékel egy WiFi dongle-t (pendrive-hoz hasonló eszközt) is. A manuális munka nagyjából egy óra alatt elvégezhető és több oktató videó is segít az akadályok legyűrésében.

A nehezebb rész a programozás, de ettől sem kell megijedni, a GitHubon elérhető nyíltforrású program lépései egyértelműek és nem nehezek egy kezdő számára sem. Míg ha valaki egy nagyobb testű gépkutyára vágyik, aki otthon várja az ajtóban, annak elég sokat kell rááldoznia anyagilag, Spot például egy kisebb lakás árába kerül (21 millió forint), addig Bittle jelentősen olcsóbb, mindössze 250 dollárért (72 000 forint) lehet megrendelni az Indiegogóról. Így, ha éppen az a szívünk vágya, akár egy teljes robotkutya 'hadsereget' is beszerezhetünk és leigázhatjuk a világot megtaníthatjuk őket egyszerre pacsit adni.

Lehet, hogy Bittle cukiságban nem múlja felül az aranyos robtokutyák alfáját és omegáját, Aibót, amelyet a Sony gyárt és amelynek új generációja 2018 óta érhető el, de így is az élmezőnybe tartozik, elvégre nem sok valóban tanítható és elérhető árú gépeb létezik a világon, egy szubjektív tizenegyes listát ezekből (amelyben nem szerepel a Petoi gyártmánya) itt találhatunk.

(Fotó: Kickstarter/Bittle)

További cikkek a témában:

A robotok korszaka négy lábon érkezik és Spotnak hívják A Boston Dynamics négylábú robotját az Alza.hu hozta el Magyarországra, mi pedig kihasználtuk a lehetőséget, hogy közelebbről is megnézzük, mit tud egy robot, ami annyiba kerül, mint egy Tesla Model S.
Jönnek az első vakvezető robotkutyák A kutyákat annyira kedveljük, hogy az elsők között voltak, amiket robotizáltunk, és most Spot után már fejlesztik a vakvezetésre szánt robotkutyákat is.
Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.