A robotok korszaka négy lábon érkezik és Spotnak hívják

2021 / 03 / 21 / Bobák Áron
A robotok korszaka négy lábon érkezik és Spotnak hívják
A Boston Dynamics négylábú robotját az Alza.hu hozta el Magyarországra, mi pedig kihasználtuk a lehetőséget, hogy közelebbről is megnézzük, mit tud egy robot, ami annyiba kerül, mint egy Tesla Model S.

A Boston Dynamics robotját aligha lehetne az elsőnek nevezni, hiszen ha nem is túl feltűnően, de a robotok mára jelentős mértékben beszivárogtak az életünkbe: a Jurassic Parkban egy robottól ijedeztünk, a kocsinkat egy robot szerelte össze, a Keletitől Kelenföldig egy robotmetró szállít minket, egyes reptereken robotok igazítják útba az embert, és már készül az első olyan film, aminek a főszereplője is egy robot lesz. Ha a robotok fogalmát leszűkítjük az olyan ember- vagy állatszerű gépekre, amik képesek automatikusan mozogni és elvégezni különböző feladatokat, akkor is egészen sok ilyet találhatunk, a Sony Aibo robotját például bárki megveheti, akinek van kilencszázezer forintja, a kevésbé látványos, de jóval hasznosabb robotporszívókhoz, robotfűnyírókhoz, és egyéb, házimunkához használható robotokhoz pedig ennél már sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk.

Akármilyen sok feladatot is látnak el ma a robotok, az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a sci-fik által elképzelt "robotkorszak" még nem érkezett el. Ha végigsétálunk Budapest (vagy bármelyik nagyváros) utcáin, nem fogunk lépten-nyomon robotokba botlani, és ma még az olyan feladatok nagy részét is emberek végzik, amik könnyen automatizálhatóak lennének. Ezzel együtt az is elmondható, hogy a ma használt robotok mindegyike úgymond célszerszám, vagyis egy jól körülhatárolható, specifikus feladat elvégzésére készült, egy robotporszívó például nem igazán használható másra azon kívül, hogy kitakarítsa a lakást. Ezzel a hozzáállással szakít radikálisan a Spot, ami egy olyan univerzális robotnak készült, ami számtalan különböző feladatot képes elvégzni, ezzel pedig akár arra is lehet esélye, hogy olyan sarokponttá váljon a robotika történetében, mint az okostelefonoknál az iPhone vagy a villanyautóknál a Tesla.

Hip-hopp, jön Spot!

Az 1992-ben a Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT) alapított Boston Dynamics első robotja még nagyon is jól meghatározható céllal készült: a 2004-ben bemutatott BigDog feladata az lett volna, hogy a katonák helyett cipeljen nagyobb terheket, a fejlesztését pedig ennek megfelelően az amerikai védelmi minisztérium kutatási és fejlesztési részlege (DARPA) finanszírozta. A belsőégésű motorral működő, 110 kilogrammos robotkutyáról azonban a tesztek során kiderült, hogy egyszerűen túl hangos a feladat ellátására, így a projektet 2015-ben leállították. A BigDogot később egy sor, hasonlóan extrém fejlesztés követte, a szélvészgyors WildCat és Cheetah, az emberszabású Petman majd Atlas, 2015-ben pedig a Spot első verziója, ami még inkább hasonlított a BigDogra, mint a mai Spotra. Ezek a robotok mind-mind felfoghatók egy tanulási folyamat egyes állomásaiként is, amelyek végül elvezettek egy valóban használható robot megalkotásához, de önmagukban is volt azért némi hasznuk: ha a WildCatből és társaiból nem is lett kereskedelmi termék, arra mindenképpen jók voltak, hogy a látványos, több tízmilliós megtekintéseket produkáló videókon keresztül hatalmas reklámot csináljanak a Boston Dynamicsnak, aminek a neve hamarosan egybeforrt a futurisztikus robotokkal.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy bár a cég még fényévekre volt tőle, hogy elkezdjen profitot termelni, a Google 2013-ban mégis jó üzletet látott a Boston Dynamics felvásárlásában. Ez az együttműködés végül több okból sem bizonyult sikeresnek: a Boston Dynamicset akkoriban még mindenki "katonai robtogyártóként" tartotta számon, ami miatt a felvásárlás még a Google alkalmazottait is erősen megosztotta, a BigDog-projekt 2015-ös elkaszálása és az akvizíciót leginkább támogató Andy Rubin távozása után pedig a Google már inkább szabadult volna a szerezményétől, ami a Bloomberg információi szerint évente mintegy 50 millió dollárjába került a keresőóriásnak. Nem csoda, hogy amikor 2017-ben a japán SoftBank bejelentkezett a Boston Dynamicsért, a Google kapva kapott az alkalmon, hogy túladjanak rajta, a hírek szerinti 165 millió dolláros adásvételi árral pedig a veszteségeik egy jelentős részét is sikerült leírniuk. A tulajdonosváltás új lendületet adott a Boston Dyanmicsnak, akik ekkorra már elkészültek a Spot első prototípusával, a SoftBanktól pedig minden támogatást megkaptak a fejlődéshez: a cég alkalmazottainak száma hamarosan a háromszorosára nőtt, ezzel együtt az éves kiadások is jelentősen felszöktek, mintegy 150 millió dollárra.

Hiába a nagy tervek, a WeWork tőzsdei bevezetésének kudarca, a OneWeb csődje és a koronavírus-járvány miatti megszorítások nem érintették jól anyagilag a japán multinacionális vállalatot, akik novemberben bejelentették, hogy 1,1 milliárd dolláros összegért a Boston Dynamics 80%-os tulajdonrészét eladták a Hyundai Motor Groupnak. Az adásvétellel kapcsolatban több szakmai oldal is megjegyzi, hogy a felvásárlás előnyös lehet a Boston Dyanmicsnak, hiszen a világ harmadik legnagyobb autógyártója aktívan kiveszi a részét az innovatív tecgnológiák fejlesztéséből: a Hyundai többek között önvezető autók, okosgyárak, mesterséges intelligencia és exoskeletonok fejlesztésében is érdekelt, így nem csak pénzügyileg, de technológiailag is stabil hátteret biztosíthatnak a robotok gyártásához. Arra is van esély, hogy az üzlet a Hyundai számára is megtérüljön, ugyanis a Boston Dynamics tavaly júniusban elkezdte árulni a Spotot, amiből a Bloomberg értesülései szerint novemberig körülbelül négyszáz darabot értékesítettek, ezzel pedig minimum 30 millió dolláros bevételre tettek szert.

A Boston Dynamics robotjai olyan önfeledten táncolnak, mintha nem is 2020 lenne Patrick Swayze is megirigyelné ezeket a táncmozdulatokat.

Mire jó a robotkutya?

Az értékesítés megkezdése azt is eredményezte, hogy a Spot robot a korábbinál is sokkal jobban a reflektorfénybe került, hiszen ma már szinte nem múlik el hét anélkül hogy ne érkezne valamilyen új hír a robotkutyával kapcsolatban. Ezzel együtt az is egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen területeken jöhetnek jól a képességei, a teljesség igénye nélkül íme néhány feladat, amire a Spotot már ma is használják:

  • A BP olajtársaság egy mexikói-öbölben álló olajfúrótornyán vetette be a robotot, ahol a torony állapotfelmérését oldották meg vele, egy speciális eszközzel pedig a metánszivárgást is képes jelezni. Adam Ballard, a BP üzemeinek technológiai menedzsere szerint ez biztonságosabbá teszi a munkát a tornyokon, és emberi munkaerőt szabadít fel, akikre így olyan feladatokat bízhatnak, amire a robot nem képes.
  • Az Egyesült Királyság Atomenergiaügyi Hivatala Csernobilba küldött el egy Spotot, ahol a robot a négyes reaktor sugárzási szintjét mérte meg. Ahogy az IEEE Spectrumon olvasható, bár a sima talajon látszólag bármilyen robot elboldogult volna, a kutatók aggódtak miatta, hogy felkavarják a reaktor sugárzó porát, így a négylábú, a talajjal csak egészen kis részen érintkező robot sokkal jobb választásnak bizonyult erre a feladatra.
  • A szingapúri városvezetés a koronavírus-járvány csúcsán szintén egy Spotot küldött a város egyik parkjába, ami a szabályok betartására, például a biztonságos távolságtartásra emlékeztette a járókelőket.
  • A New York-i rendőrség egy feltételezett betörés és túszejtés helyszínét térképezte fel a robottal, míg a Massachusettsi állami rendőrségnek a tűzszerész egysége kapott egy Spotot, aminek segítségével biztonságos távolságból vizsgálhatják meg a bombagyanús tárgyakat.
  • A Foster+Partners építésziroda a Battersea erőmű építésénél vette hasznát Spotnak, amit úgy programoztak be, hogy egy előre meghatározott útvonalon közlekedjen, így folyamatosan nyomon tudják követni az építkezés menetét, és az esetleges eltéréseket a tervekhez képest.
  • A SpaceX a leszállás után darbajaira robbant Starship SN-10 prototípus maradványait vizsgálta meg a robottal, ami emellett terelgetett már juhokat is, segített az orvosoknak a koronavírusos betegekkel való biztonságos kapcsolattartásban, nemrég pedig az MSCHF nevű művészeti csoport egy paintball puskával szerelte fel, amit a távolból bárki irányíthatott.

Bár ahogy a fentiekből is látható, a Spot már ma is igen sokféle feladatra használható, ez még minden bizonnyal csak egy nagyon kis szelete annak, amire egy ilyen univerzális robotot a jövőben használni lehet majd. Maga a gyártó is folyamatosan igyekszik új funkciókkal és kiegészítőkkel ellátni a robotot, a különböző kamerák, szenzorok és a robot számítási kapacitását megnövelő extra CPU és GPU egység mellett február óta a Spot már robotkarral felszerelve is rendelhető, ami jelentősen kiszélesíti a felhasználási lehetőségeit.

Hogy a Spot mennyire marad meg rétegetrméknek, abban viszont talán a gyártónál is nagyobb szerepe lesz a külső fejlesztőknek, hiszen a Boston Dynamics szándékosan úgy alakította ki a robotot, hogy az modulárisan szinte bármilyen eszközzel bővíthető legyen, emellett tavaly februárban elérhetővé tették a Spot SDK-ját is, ami lehetővé teszi, hogy bárki saját programokat fejleszthessen a robothoz. Ennek már ma is láthatók az eredményei, a Foster+Partners például a Faro Focus lézerszkennerrel látta el a robotot az épületek háromdimenziós feltérképezéséhez, a Csernobilba küldött gép pedig egy speciális sugárzásmérővel lett ellátva. Nemrég az építőipari műszereket gyártó Leica Geosystems is bejelentett egy Spotra szerelhető lézerszkennert, de ahogy a paintball puskából is látni lehet, a Spot bővíthetőségének gyakorlatilag csak a fantázia szabhat harárt.

Öt módszer, amivel pillanatok alatt hatástalaníthatsz egy Spot robotkutyát Bár nem látunk rá sok okot, hogy miért kéne hatástalanítani a Boston Dynamics robotját, mindenesetre egy felhasználó összeszedte Twitteren a leghatékonyabb módszereket, amivel gyorsan kilőhetjük a Spotot.

Vigyázz, harap?

Mi ebből most még viszonylag keveset láthattunk, hiszen az Alza.hu-nál vendégeskedő robot egy extrák nélküli változat volt, ami leginkább egy huszonhárommillió forintos reklámhordozóként érkezett Magyarországra. Hogy a lépcsőket mennyire veszi ügyesen, azt nem tudtuk kipróbálni, de az azért így is látszott, hogy a Spot rendkívül agilis: a robot számtalan különböző mozgásformára képes a sétálástól az ügetésig, van külön mozgásfunkciója nehezebb és bizonytalan terepre, egy szoftverfrissítés után pedig ugrálva is tud majd közlekedni. A robotot a Nintendo Switch kontrolleréhez hasonló jókora, érintésrézékeny kijelzővel lehet irányítani, amelyen két joysticket is találunk, ezekkel álló helyzetben a robot testét tudjuk irányítani, mozgás közben pedig fordulni és oldalazni tudunk a Spottal. Bár a bemutatóteremben ennek nem igazán volt jelentősége, de élesben igen hasznos, hogy eközben a kijelzőn folyamatosan látjuk a robot elején elhelyezett kamera képet, így a wifi hatósugarának távolságában bárhova közlekedhetünk a Spottal. Ehhez nem feltétlenül van szükség wifi-hálózatra, hiszen a robot hotspotként is működik, igaz, a technikai leírás szerint így a hatósugara valamivel kisebb.

Ahogy a paintball puskával felszerelt Spotnál is látni lehetett, a robotot ma már nem csak távirányítóval lehet irányítani, a februárban kiadott Scout nevű program ugyanis lehetővé teszi, hogy webes felületen keresztül a világ bármely pontjáról irányíthassuk a robotot. Emellett arra is van lehetőség, hogy a Spot egy előre beprogramozott útvonalon teljesen önállóan közlekedjen, ilyenkor viszont érdemes odafigyelni arra, hogy az akkumulátora nagyjából kilencven percet bír, vagyis túl messzire nem érdemes elküldeni. A februárban bemutatott Enterprise verziónál ez már nem okoz gondot, hiszen ez a változat már arra is képes, hogy egy robotporszívóhoz hasonlóan visszatárjen a dokkolójába, és két óra alatt újratölse az akkumulátorait, így a működése szinte teljesen automatizálható.

A Spot a lábaiban elhelyezett 12 elektromos motor segítségével másodpercenként maximálisan 1,6 métert tud megtenni, vagyis a végsebessége nagyjából 5,7 km/h, a szenzorai és kamerái segítségével pedig önállóan is ügyesen tájékozódik. A robot érzékeli, ha valamilyen tárgy kerül elé, ilyenkor automatikusan megáll, a gépi tanulás segítségével pedig fejlődni is képes, vagyis ha valahol mellélép, akkor legközelebb már nem követi el ugyanezt a hibát. Előbbi funkciót a gyakorlatban is kipróbáltuk, és örömmel nyugtáztuk, hogy a Spot valóban nem megy neki a lábunknak, igaz, a mindössze 22 kilós robot egyébként sem tudna komoly kárt tenni egy emberben. Bár miután a New York-i rendőrség múlt hónapban élesben is bevetette a Spotot, többen is hangot adtak nemtetszésüknek, a mi benyomásunk az volt, hogy egy ilyen robotkutya sokkal kevésbé alkalmas arra, hogy sérüléseket okozzon valakinek, mint mondjuk egy hús-vér rendőr, a Boston Dynamics szerződési feltételei miatt pedig fegyverrel nem is lehet felszerelni. A cég ezt olyannyira komolyan veszi, hogy a korábban már említett MSCHF-et is azonnal figyelmeztették, hogy a paintball puska felszerelésével azt kockáztatják, hogy elveszítik a garanciát. A gyártó kissé meglepő módon amúgy alapból csak egy év garanciát vállal a Spotra, de a garanciaidő a szerződés megújításával elvileg bármeddig meghosszabbítható.

A Spot technológiai szempontból tehát egy rendkívül fejlett, korát megelőző termék, ami már ma is számtalan feladatra használható, de hogy lesz-e belőle (vagy a jónéhány másolatából) mindennapos látvány a nagyvárosok utcáin, az jelentős részben múlik majd azon, mit kezdenek vele a fejlesztők. A képességeiből fakadóan (lépcsőzés, ajtók kinyitása a robotkar segítségével) az is elképzelhető, hogy a jövőben ehhez hasonló robotok segítsenek például a bevásárlásban az idősebb embereknek, de ez ma még pusztán a robot ára miatt sem igazán elképzelhető, így a Spot valószínűleg még jó ideig inkább a vállalati felhasználóknak lesz egy elérhető alternatíva. Az Alza.hu ígérete szerint a robotot valamikor a közeljövőben Magyarországon is meg lehet majd vásárolni, de hogy mikor és mennyiért, arról egyelőre még nem adtak tájékoztatást, így jelenleg az egyetlen lehetőség a beszerzésére, ha közvetlenül a gyártótól próbálunk meg venni egyet.

További cikkek a témában:

Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása A világ leghíresebb robotjának, Sophiának hamarosan több ezer másolata áraszthatja el az otthonokat.

Robotok őrjáratoznak a szingapúri parkokban A Spot robotkutya végre a gyakorlatban is bizonyíthatja a hasznosságát.

Itt az ideje, hogy a valóságban is megalkossuk a robotika törvényeit, és már egész jól állunk vele Szabványosítható-e az etika úgy, mint a wifi? Ki a felelős érte, ha elüt az önvezető autó? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? A Budapesten rendezett Tudományos Világfórumon ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.