Jönnek az első vakvezető robotkutyák

2021 / 05 / 04 / Justin Viktor
Jönnek az első vakvezető robotkutyák
Akinek van vagy volt már kutyája, az pontosan tudja, hogy az ember leghűségesebb társa szófordulatban semmi túlzás nincs. A kutyákat annyira kedveljük, hogy az elsők között voltak, amiket robotizáltunk, és most Spot után már fejlesztik a vakvezetésre szánt robotkutyákat is.

Fejlődő vezérlőszoftverek

A vakvezető kutyák fontosságát talán senkinek nem kell külön hangsúlyozni. A Berkeley Egyetem Hibrid Robotika Csoportjának kutatói nemrégiben kifejlesztettek egy ilyen négylábú robotot, ami segíthet a mindennapi beltéri közlekedésben a vakoknak és gyengénlátóknak épp úgy, ahogy egy hús-vér roboteb tenné, igaz, nekik a kültéri vakvezetéssel sincs semmi problémájuk. 

"A jól képzett vakvezető kutyát általában egyedileg választják és képzik. Ezenkívül az egyik kutya készségei nem vihetők át a másikra. Ez a vakvezető kutyák kiképzését időigényessé és munkaigényessé teszi, és a folyamat nem skálázható könnyen. A robotkutyáknál viszont éppen ellenkezőleg működik a dolog, az egyik robotvezető kutyán kifejlesztett algoritmus könnyedén telepíthető egy másik robotkutyára" - mondta el Zhongyu Li, az UC Berkeley Hybrid Robotics Group kutatója, aki részt vett  a projektben.

Robotkutyák mindenütt

Ahogy nemrég mi is megírtuk, lassan mindenki robotkutyákat gyárt, a technológia szélsebesen terjed, és persze közben fejlődik is. A négylábú robotok stabilak és nagy menetbiztonságú haladásra képesek, nem csoda ha ezek fejlődnek a leggyorsabban, és hála a kapitalizmus vastörvényeinek, ennek hatására közben egyre megfizethetőbbé és könnyebben legyárthatóvá válnak.

Mivel az ember asszociatív lény, és ha valami kicsi-közepes testméretű, négy lába van és a "fejét" föléjük emeli, valamint nagyon szófogadó, és sokat segít az nekünk többnyire kutya, ezért az ilyen robotokat következetesen robotkutyának is hívjuk.

"Úgy döntöttünk, hogy vakvezető kutyaként használjuk fel a négylábú robotokat a látássérült emberek számára. Vezető kutyánk a Mini Cheetah nevű kis négylábú robotra épül, amely 2D LiDAR-nal van felszerelve a környezete érzékeléséhez, van egy gömbcsuklón ülő kamerája, amivel képes nyomon követhetni az irányított ember helyzetét, egy póráza az emberrel való fizikai kapcsolat fenntartásához, mely az irányba történő vezetéshez szükséges, és egy erőérzékelője az ember által a pórázra kifejtett erő mérésére" - mondta el Li.

Ki felelős a robot tetteiért? Három nagy robotikai vállalat CEO-ja válaszol Pontosan ki, és milyen mértékben felelős az egyre növekvő számú robot viselkedéséért, és hogyan kell kordában tartani őket? A világ legmenőbb robotikai cégei közül három vezetője mondja el véleményét arról, hogy vajon mi vár ránk.

A kutatók a robotkutya betanítása során létrehoztak egy hibrid modellt, ami egy robotot használó ember és maga a robot közötti interakciót modellezi, a dinamikus kapcsolatokra koncentrálva a robot működése közben. A kifejlesztett modell alapján készítettek egy reaktív tervezőszoftvert is, amely képes szimulálni a megfeszített és a laza póráz üzemmódokat és átváltani egyikből a másikba, hatékonyabbá téve az ember szűk helyeken történő irányítását.

"Például, amikor a robotot vezető ember-szimuláció olyan szűk térbe kerül, mint egy folyosó sarka, a robot először meglazíthatja a pórázt. Ez lehetővé teszi a robot számára, hogy újrapozicionálja és újratervezze az útvonalát anélkül, hogy közvetlenül befolyásolná az ember testhelyzetét, vagy testtartását. Ezt követően a robot hagyhatja, hogy a póráz megfeszüljön, és végigvezeti az embert ezen a zárt területen" - magyarázta Li. 

(Forrás: InterestingEngineering Kép: Hybrid Robotics Group, UC Berkeley.)

Ez is érdekelhet:

A tokiói kávézó robotjait lebénult emberek irányítják A kávézóban felszolgáló robotok mögött "pilóták" fekszenek valahol egy kórteremben, lebénulva, akik a robotok irányításával újra kapcsolatba kerülhetnek a világgal, az emberekkel.

Krónikus betegségeket gyógyíthatnak a világ első mesterséges neuronjai Tudósok által nemrég előállított mesterséges neuronok ugyanúgy viselkednek, mint a valódiak. Az eredmény óriási hatással lesz a gyógyításban.

Közelednek a halál utolsó órái Az emberiség legnagyobb álma a halhatatlanság, nem csoda hát, hogy a történelem során számtalan formában kereste, kutatta a gyorsan amortizálódó emberi test megóvásának legkülönfélébb módjait, a halál előtt és után egyaránt.


 


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.