Bődületes pénzt fizet a NASA a SpaceX-nek, hogy elpusztítsák a Nemzetközi űrállomást

2024 / 06 / 29 / Felkai Ádám
A sokszázmillió dolláros üzlettel a SpaceX zárhatja le az öregedő űrállomás történetét.

A NASA 843 millió dolláros szerződést kötött a SpaceX-szel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) biztonságos leszerelésére és megsemmisítésére, amikor annak a működési élettartama véget ér – írja a Live Science. A terv lényege, hogy egy speciálisan tervezett deorbit jármű segítségével a futballpálya méretű ISS-t lehúzzák a pályáról, majd visszahozzák a Földre 2030 után. Az ISS több mint 27 000 km/h sebességgel tér vissza a Föld légkörébe, és végül az óceánba csapódik. Az ISS irányított süllyedésére az orosz Mir űrállomás 2001-es pályaelhagyása szolgálhat analógiaként – ez utóbbi maradványai a Csendes-óceánba zuhantak.

Az ISS első moduljait 1998-ban indították útnak, és azóta a tudományos kutatások központjává vált. 2000 óta folyamatosan lakják űrhajósok, akik az Egyesült Államokból, Japánból, Oroszországból, Kanadából és Európa különböző országaiból érkeztek – hamarosan a hazánk is küld asztronautát erre az állomásra:

Az autóiparban dolgozott és sugárzásvédelmi fejlesztésekkel is foglalkozott Magyarország új kutatóűrhajósa Kiválasztották az új magyar űrhajóst, aki a HUNOR program keretében az űrbe megy. A végső négy jelölt közül Kapu Tibor kapta meg a lehetőséget, hogy Magyarország új kutatóűrhajósává váljon, a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lett.

Az állomás korosodásával azonban egyre gyakoribbá váltak a technikai problémák és szivárgások. Az ISS fenntartására kötött nemzetközi megállapodások is mindössze 2030-ig szólnak, ami szintén szükségessé teszi az űrállomás leszerelését. A művelet pontos dátuma azonban még nem ismert.

Ken Bowersox, a NASA Űrműveleti Missziói Igazgatóságának társadminisztrátora hangsúlyozta, hogy az ISS leállítása kulcsfontosságú a jövőbeli kereskedelmi űrállomások előkészítése és a Földhöz közeli űrműveletek fenntartása szempontjából. Steve Stich, a NASA kereskedelmi személyzeti programjának menedzsere megjegyezte, hogy bár 2030 a céldátum, az űrállomás működése folytatódhat, amíg az új kereskedelmi űrállomások üzembe nem lépnek. Ilyenek például az Axiom Space Axiom Station és a Blue Origin és a Sierra Space által fejlesztett Orbital Reef, amelyek várhatóan az évtized végére készülnek el.

Az “ISS deorbit” küldetés pénzügyi és műszaki felelőssége amúgy nem csak a NASA-t terheli: az öt résztvevő űrügynökség mindegyike hozzájárul az állomás biztonságos leszereléséhez, azt azonban nem tudni, hogy a SpaceX-szel kötött üzlethez a többiek anyagi vagy technikai szempontból milyen arányban és miként fognak hozzájárulni.

A tervekből az mindenesetre jól látszódik, hogy az űrutazás után az űrállomások telepítése és működtetése kapcsán is az USA a magánvállalatokban látja a jövőt.

(Kép: NASA)


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.