A Google Térkép babérjaira tör a BKK új alkalmazása

2022 / 02 / 15 / Bobák Áron
A Google Térkép babérjaira tör a BKK új alkalmazása
A BKK Futárból BudapestGO névre keresztelt alkalmazással nem csak bérletet, de vonaljegyet is vehetünk a telefonunkkal, használhatjuk távolsági buszokon és vidéki városokban történő jegyvásárlásra is, vagy akár biciklis útvonalat is tervezhetünk vele.

A Budapesti Közlekedési Központ néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy jelentősen megújul a BKK Futár alkalmazás, ami végül hétfőn vált elérhetővé az androidos felhasználók számára. Az applikáció funkcionalitása jelentősen kibővült, hiszen ezentúl már nem csak a járatok valós idejű helyzetét tudjuk vele megnézni, de jegyeket, bérleteket is vehetünk, emellett biciklis útvonaltervezésre is lehetőséget ad.

Már vonaljegyet is vehetünk mobilon

Az új alkalmazás legnagyobb előnye, hogy egybevonták az eddig csak külön alkalmazásként elérhető jegyvásárlást a Futár szolgáltatásaival, így a BudapestGO appban egyszerűen, néhány kattintással vehetünk magunknak havi, félhavi, negyedéves és éves bérletet, többféle napijegyet valamint vonaljegyet és reptéri jegyet is. Metró szakaszjegyet vagy gyűjtőjegyet egyelőre nem vehetünk mobilon, de a BKK szerint folyamatosan dolgoznak a funkciók szélesítésén, így elképzelhető, hogy a jövőben erre is lesz lehetőség.

A jegyvásárláshoz először regisztrálnunk kell magunkat az alkalmazásban az e-mail címünkkel, majd a számlázási adataink megadása után kiválasztani, hogy milyen típusú jegyet szeretnénk vásárolni. Vonaljegyből egyszerre legfeljebb kilenc a limit, amit bankkártyával fizethetünk ki a Simple fizetési rendszerén keresztül.


Az alkalmazásban néhány kattintással vehetünk bérletet vagy jegyet

Ahhoz, hogy a mobiljeggyel utazni is tudjunk, azt érvényesíteni kell egy QR-kóddal, amit a metróban a jegyérvényesítő készülékek oldalán, más járműveken pedig az ajtók mellett és a vezetőfülke mellett találunk meg. A megvásárolt jegyeket az alkalmazásban a "jegyeim" menüpontban találjuk meg, itt az érvényesíteni kívánt jegyre, majd az "Érvényesítés" gombra kattintva automatikusan megnyílik a kameraalkalmazás, amivel beolvashatjuk a kódot. Az érvényesítéshez a működő kamerán kívül aktív internetkapcsolatra is szükség van, és a vonaljegyek mellett a bérletek és napijegyek esetében is szükséges, amennyiben metróra vagy olyan buszra szállunk, ahol első ajtós felszállás van érvényben. Egyéb közlekedési eszközöknél a bérletet és a napijegyet nem kell külön érvényesíteni.

Ha metróval utaznánk, akkor bérletek és napijegyek esetében a QR-kód beolvasása helyett választhatjuk a "metróra szállok" vagy "metrómegállók" opciót is, aminél a metrómegállót kiválasztva érvényesíthetjük a jegyünket. A beváltott jegyet ezután widgetként kirakhatjuk a telefonunk főképernyőjére is, így ha ellenőrrel találkozunk, nem kell az alkalmazásban keresgélni.

A mobiljegy egyik nagy előnye, hogy ha mégsincs rá szükségünk, akkor az alkalmazásban két kattintással vissza tudjuk váltani, ehhez nincs más teendőnk, mint hogy a jegyet megnyitva rákattintsunk az alul található "Visszaváltás" gombra. Nem érvényesített vonaljegyeket a vásárlástól számított két évig, míg bérleteket, napijegyeket az érvényességük kezdete előtt lehet visszaváltani. Az alkalmazásban emellett azt is beállíthatjuk, hogy a bérletünket automatikusan megújítsa a lejárati dátum előtt, így a jövőben egyáltalán nem kell foglalkozunk a bérletvásárlással.

Nem csak a fővárosiaknak hasznos

A BudapestGO app egyik másik érdekessége, hogy nem csak a BKK járataira vásárolhatunk jegyet, hanem számos más tömegközlekedési eszközre is, legyen szó vidéki helyi járatokról vagy helyközi közlekedésről. A jegyvásárlás menüpontban a várost kiválasztva találjuk meg azoknak a településeknek a listáját, ahol jegyet, bérletet vásárolhatunk a helyi járatra, a közlekedés típusát helyközire átállítva pedig VOLÁN, GYSEV és más szolgáltatók járataira is vásárolhatunk bérletet vagy jegyet. Utóbbi esetben kilométerben kell megadnunk, hogy milyen jegyet szeretnénk venni, így vásárlás előtt érdemes a Menetrendek.hu-n ellenőrizni, hogy milyen messze van a kiválasztott úticél.

A biciklis útvonaltervezés csak a kezdet

Az alkalmazás egy, az eddiginél sokkal jobban használható útvonaltervezővel is bővült, ami a Google Térkép ugyanilyen funkciójához hasonlóan működik: ha a térképen hosszan rányomunk egy helyre, akkor megjelenik egy felugró ablak, amelyben az "utazás ide" vagy "utazás innen" lehetőségekkel választhatjuk ki az utunk induló vagy célállomását, ezután pedig az utazás másik végpontját is megadhatjuk. A "Mutasd az útvonalakat" gombra kattintva az alkalmazás megmutatja a különböző lehetőségeket, amelyeket szűrhetünk aszerint is, hogy például a lehető legkevesebb átszállással vagy a legkevesebb gyaloglással járó lehetőségeket mutassa. Ez egyelőre kicsit elmarad a Google Térkép funkcionalitásától, ahol akár különböző járattípusokra (pl. busz, villamos) is leszűkíthetjük a keresést, viszont a Google alkalmazásához hasonlóan a BudapestGO-ban is elérhető az a lehetőség, hogy későbbi időpontra is tervezhetjük az utazást, amit az "indulás most" gombra kattintva tudunk beállítani.


A biciklis útvonaltervező is új funkcióként jelenik meg

Az útvonaltervező beállításaiban emellett számos egyéb paramétert is megadhatunk, például hogy csak alacsonypadlós járatokat jelenítsen meg, vagy olyan útvonalat tervezzen, ahol a felszállás előtt tudunk jegyet vásárolni. A közlekedési módoknál azt is beállíthatjuk, hogy az útvonaltervező a tömegközlekedési eszközök mellett a MOL Bubival is számoljon, valamint a saját kerékpárunkra is kérhetünk útvonaljavaslatokat. Ez nem csak arra jó, hogy rögtön látjuk, hogy Budapesten belül melyik járatokra szállhatunk fel biciklivel is, de teljes értékű kerékpáros útvonaltervezőként is használható. Ebben az esetben azt is beállíthatjuk, hogy kerékpárúton szeretnénk-e közlekedni, vagy egyszerűen a leggyorsabb útvonalra van szükségünk, a BKK tájékoztatása szerint pedig az alkalmazás a jövőben a domborzati viszonyokat is figyelembe fogja venni.

A BudapestGo nem csak ennyivel fog többet tudni a jövőben, hiszen a vállalat korábbi tájékoztatása szerint az alkalmazásban később megjelennek majd a navigációt és parkolást segítő funkciók, emellett a mikromobilitási (például roller- és kerékpármegosztó) szolgáltatások és a taxik is. A jegyvásárlási lehetőségek is kibővülnek, márciustól például már időalapú, 30 és 90 perces jegyet is lehet majd venni az appon keresztül, emellett a későbbiekbe a fővároshoz kapcsolódó egyéb információk, például a szelektív hulladékgyűjtő pontok helyzete is megjelenik az appban.

Az alkalmazás egyelőre androidos valamint iOS-es készülékekre tölthető le, de a BKK ígérete szerint a későbbiekben a Huawei AppGalleryben is elérhetővé válik.

(Borítókép: Bobák Áron/Raketa.hu)

Magyarországon is elérhetővé vált a Google Térkép biciklis útvonaltervezője Egyelőre nem tökéletes, de a Google ígéri, hogy folyamatosan fogják frissíteni az útvonalakat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.