Csak a kijelölt helyeken lehet majd otthagyni a bérrollereket Budapesten

2021 / 12 / 17 / Pőcze Balázs
Csak a kijelölt helyeken lehet majd otthagyni a bérrollereket Budapesten
A Fővárosi Közgyűlés egyebek mellett arról is szavazott, hogy szabályozza az egyelőre városszerte össze-vissza elszórt megosztott kerékpárok és rollerek parkolását.

A Budapesti Közlekedési Központ a hét elején írt arról a javaslatról, amit a Mérce szerint szerdán meg is szavazott Budapest vezetése. A BKK által "rollerkáosznak", általunk "rollerhorrornak" nevezett helyzet megoldását a főváros és a kerületi önkormányzatok abban látják, hogy szerte a városban mikromobilitási pontokat létesítenek. A belvárosban sűrűn, a külső kerületekben ritkábban. Ezeknek a feladata, hogy kijelölt parkolóhelyekként működnek, amelyeket nem csak a bérbeadással foglalkozó cégek járművei, hanem bármely kerékpár és roller használhat. A szolgáltatók ezért bérleti díjat fizetnek az önkormányzatoknak, illetve a Mérce szerint büntetésre számíthatnak azok a cégek, amelyek nem ezekre a pontokra helyezik ki járműveiket.

Kiderült, hogy mi volt az oka a rakparton összegyűlt rengeteg rollernek A Lime elektromos bérrollerei egyszerűen leállítják magukat, amikor átlépik a kerület határát, de a Budavári Önkormányzatnál már megtalálták a megoldást a helyzetre.

A főváros nem kitiltani, hanem szabályozni akar

Az a javaslatot bemutató szöveg alapján egyértelmű, hogy Budapest a megoldást nem a mikromobilitás tiltásában vagy visszaszorításában látja. A BKK szerint az ilyen közlekedési eszközök alkalmasak arra, hogy a közösségi közlekedéssel kombinálva visszaszorítsák az indokolatlan, túl rövid távon történő autózást, különösen az utazás utolsó kilométerein. Gyorsabbnak és csendesebbnek írják le a mikromobilitási eszközöket, amibe beleértik az elektromos motorral és az anélkül működő rollereket és kerékpárokat is.

A vita külföldön már régóta zajlik

A világ nagyvárosaiban évek óta téma, hogy pontosan hogyan hozható összhangba a közlekedésnek ez a módja a megszokott keretekkel és szabályokkal. Például miközben a magyar fővárosban "jellemzően 25 km/h" alatti sebességűként írják le ezeket a járműveket, addig Párizs nemrég drasztikus lépésre szánta el magát: úgy döntöttek, hogy a városban 10 km/h lesz a maximális sebessége a bérelhető elektromos rollereknek. Franciaországban korábban több lépésben korlátozták ezeknek a használatát, azt is, hogy kik, és azt is, hogy hol közlekedhetnek így. A magyar KRESZ-szabályok tervezett változásairól még szeptemberben írtunk a Rakétán.

(Fotó: Getty Images, BKK)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.