Tényleg az 5G terjeszti a koronavírust?

2020 / 04 / 08 / Bobák Áron
Tényleg az 5G terjeszti a koronavírust?
Az elmúlt hetekben egy új elmélet kezdett terjedni az interneten a COVID-19-cel kapcsolatban, ami a világjárványt összefüggésbe hozta az 5G-s hálózati rendszerek kiépítésével. Több országban már adótornyokat is felgyújtottak emiatt, a Facebook és a Youtube pedig elkezdte törölni az elméletet propagáló videókat és posztokat.

Az 5G-s, avagy ötödik generációs mobilhálózat kiépítése tavaly kezdődött meg a világ számos országában, köztük Magyarországon is. Az új technológia előnye, hogy a korábbinál jóval nagyobb le- és feltöltési sebességet, alacsonyabb késleltetést biztosít, valamint egyszerre sokkal több eszközt tud kiszolgálni, így lehetővé teszi olyan területek fejlődését, mint például az önvezető technológia, a távgyógyítás, az okosotthonok és okosvárosok, a virtuális valóság, de komoly átalakulást hozhat a mezőgazdaságban, iparban is.

Az 5G-technológia kulcsa, hogy jóval magasabb frekvenciasávokat használ, mint a korábbi mobilhálózatok, a frekvenciatartomány 450 MHz-től egészen 300 GHz-ig terjedhet. A jelenleg kiépített hálózatok jelentős része ennek az alsó tartományában mozog, a Vodafone budapesti 5G-hálózata például 3,5 GHz-en üzemel. A magasabb frekvenciatartomány miatt az 5G-ről elterjedt, hogy az élőlényekre is káros lehet, többek között rákot és depressziót okozhat, a világ számos országában, többek között Magyarországon is pedig kisebb tüntetéseket is tartottak a technológia bevezetése ellen. A tudományos konszenzus ezzel kapcsolatban az, hogy az 5G úgynevezett nem-ionizáló sugárzást bocsát ki, amelynek szintje jócskán elmarad a WHO által meghatározott egészségügyi határértéktől, így bár hosszú távú tesztekre még értelemszerűen nem kerülhetett sor, pusztán elméleti alapon kizárható, hogy az 5G káros hatással lenne az emberi szervezetre.


Kísérleti 5G-adótorony Moszkvában

De hogyan is függ össze az 5G a koronavírussal?

Mivel az 5G a fentiek miatt sokak szemében már eleve gyanús volt, nem csoda, hogy a koronavírus kapcsán is azonnal elkezdtek terjedni az elméletek arról, hogy az új technológia valahogy kapcsolatban áll a járvány terjedésével. A két legnépszerűbb elmélet a következő:

  • Az 5G-adótornyokból származó elektromágneses sugárzás legyengíti az immunrendszert, így a vírus nagyobb pusztítást tud végezni.
  • A vírusok képesek kommunikálni az 5G-n keresztül, és így választják ki az áldozataikat.

A második elmélet alapját egy 2011-es tanulmány adja, amely szerint a baktériumok elektromágneses jeleket használnak az egymással való kommunikációra, és bár a tanulmány nem állította, hogy a baktériumok így választanák ki, hogy kit fertőznek meg, sok embernek már ez is elég volt ahhoz, hogy összefüggésbe hozzák az 5G-t a koronavírussal. Ahogy azonban a neve is mutatja, a SARS-COV-2 egy vírus, ami olyannyira nem tud kommunikálni más vírusokkal, hogy nem is tekinthető élőlénynek: csupán egy genetikai kód, ami az élőlényekbe bejutva elkezdi lemásolni magát, így terjedve szét a szervezetben.

Az első teóriát sem sokkal nehezebb megcáfolni, hiszen a koronavírus-járvány olyan országokban is szedi az áldozatait, ahol még egyáltalán nem kezdődött meg az 5G-hálózat kiépítése. Ilyen például Irán, ahol a tervek szerint csak jövő tavasszal indítják el az 5G-szolgáltatást, ehhez képest még a feltehetőleg erősen kozmetikázott statisztikák szerint is eddig csaknem négyezren haltak bele a COVID-19-be, ami globálisan a hatodik legmagasabb szám.

Az elméleteknek ezen túlmenően van egy olyan melléknyúlványa is, hogy a kormány a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával mikrochipeket fog az emberekbe injekciózni, amivel kontrollálni tudják az állampolgárokat. Ebbe most nem megyünk részletesen bele, hiszen az oltásellenes mozgalomról könyvet lehetne írni, de maradjunk annyiban, hogy mivel kötelező védőoltások ma is léteznek, így egy ilyen terv megvalósításához meglehetősen szükségtelennek tűnik egy új járvány "feltalálása".

Terjednek a konteók, lángolnak az adótornyok

A járványt az 5G-vel kapcsolatba hozó elméletek a könnyű cáfolhatóságuk ellenére töretlenül terjednek az interneten, az egyik legnépszerűbb ezek közül egy David Icke-kel készült interjú, amit a Youtube azóta már eltávolított az oldaláról. Az összeesküvés-elméleteket terjesztő író a műsorban többek között arról beszélt, hogy ha az 5G terjedése tovább folytatódik, az "emberi életnek, ahogy ismerjük, vége", és hogy "az embereknek döntést kell hozniuk". Nem kis figyelmet kaptak Keri Hilsen, amerikai énekesnő posztjai is, aki Twitter-bejegyzéseiben arról értekezett, hogy Afrikában azért nem terjed a járvány, mert ott nincsen 5G, és hogy szerinte az 5G ellen úgy lehet védekezni, ha kikapcsoljuk a telefonunkon az LTE-t (ami a 4G egyik elnevezése). Az 5G-vel kapcsolatos konteók terjesztésébe még Woody Harrelson amerikai színész is beszállt, aki többek között egy olyan videót tett közzé az Instagramon, amelyen a kínaiak állítólag leszerelik az 5G-adótornyot. Bár a szóban forgó posztot a színész idő közben eltávolította, a Screenrant szerint a videót valójában a 2019-es hongkongi tüntetések alatt rögzítették, és az látható rajta, ahogyan a tiltakozók egy lámpaoszlopot döntenek ki.

Az összeesküvés-elméletek terjedése elsősorban Nagy-Britanniában járt kézzelfogható következményekkel, ahol a beszámolók szerint több tucat mobiladótornyot gyújtottak fel, köztük olyanokat is, amelyek nem is voltak 5G-állomással felszerelve. Legalább egy hasonló eset történt már Olaszországban is, miközben a mobilszolgáltatók arról számoltak be, hogy a munkásaikat több ízben zaklatták. A helyzetre reagálva a Youtube és a Facebook is bejelentette, hogy el fogják távolítani az összeesküvés-elméletet terjesztő posztokat, ennek ellenére a Facebookon például magyar nyelven sem nehéz olyan bejegyzéseket találni, amik az 5G-t kapcsolatba hozzák a koronavírussal.

Mit mondanak a szakértők?

Pedig a szakértők véleménye a helyzettel kapcsolatban egyértelmű:

az 5G-hálózatok és a járvány között semmilyen tudományosan bizonyítható összefüggés nincs.

A Science Media Centre több angliai egyetemen dolgozó professzort is megkérdezett a felvetéssel kapcsolatban, akiknek az egybehangzó véleményét Brendan Wren professzor, a Londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Intézet mikrobiális patogenezissel foglalkozó kutatója foglalta össze a legtömörebben: "Nincs tudományosan hiteles bizonyíték az 5G-antennák bevezetése és a COVID-19 járvány közötti kapcsolatra. Ez fizikailag és biológiailag is lehetetlen lenne."


5G-antenna telepítése Dél-Koreában

Valamivel bőbeszédűbb volt Malcolm Sperrin, az Oxfordi Egyetem NHS Trust oktatókórházának tanszékvezetője, aki elmondta, hogy az 5G-hálózatok által kibocsátott hullámok nem képesek felbontani a kémiai kötéseket, éppen ezért nevezzük őket "nem-ionizálónak", szemben például a röntgensugárzással. Emellett az 5G-antennák által kibocsátott sugárzás szintje is nagyon alacsony. Szerinte a kommunikációs eszközök veszélyeztetése komoly aggodalomra ad okot, és teljesen indokolatlan. Ugyanezt hangsúlyozta Stephen Powis, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat igazgatója is, aki felháborítónak nevezte, hogy egyesek azt az infrastruktúrát rongálják, ami nélkülözhetetlen a vészhelyzet kezelésében.

Az AFP francia hírügynökség szintén külön cikket szentelt a konteó megcáfolására, amelyben többek között a Surreyi Egyetem elektromágneses sugárzásra szakosodott szakértőjét, Fabien Heliotot kérdezték az ügyről. Heliot elmondta, hogy az 5G, ahogyan a korábbi mobilhálózatok is, rádiófrekvencia-alapú technológia, ami elektromágneses hullámokkal továbbítja az információt. Az egyetlen különbség, hogy ezt magasabb frekvencián teszi, ám szigorú előírások vonatkoznak arra, hogy a sugárzás ne legyen ártalmas az élőlényekre. Ezt támasztja alá az AFP által idézett Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása is, amely szerint "az elmúlt két évtizedben jelentős számú tanulmány vizsgálta, hogy a mobiltelefonok potenciális veszélyt jelentenek-e az egészségre, ám mindeddig nem találtak erre vonatkozó bizonyítékot".

(Fotó: Getty, Ericsson)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.