Tőzsdére ment a legismertebb kripto piactér és máris megsokszorozta az értékét

2021 / 04 / 15 / Pőcze Balázs
Tőzsdére ment a legismertebb kripto piactér és máris megsokszorozta az értékét
Bemutatkozott a NASDAQ-on a Coinbase, a kriptovaluták adás-vételére kifejlesztett online piactér. Csütörtök reggel az eredetileg becsült, 250 dolláros ár helyett már 360 dollárt érnek a cég részvényei.

A The New York Times híre emlékeztet: a Coinbase-be ötszázmillió dollár kockázati tőkét fektettek, a legutóbbi befektetési kör nyolcmilliárd dollárra értékelte a piacteret. Első kereskedési napjukon volt, hogy ennek a tízszerese volt a piaci kapitalizációjuk, vagyis az összes részvényük együttes értéke. Ez az Apple-nek ugyan csak a huszonötöde, de a Bank of Americának már a negyede, és nagyjából ugyanannyi, mint a General Motors értéke, legalábbis a tőzsdei befektetők szerint.

Mit lehet csinálni a Coinbase-en?

Az oldalon bárki regisztrálhat, igaz, a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megnehezítő törvények miatt a regisztrációhoz szükség van okmányokra is. Ezután a számlánkra pénzt utalva vásárolhatunk több mint ötven kripto valutából; a legismertebb Bitcoin és Ethereum mellett a lista végén olyan termékeket is megtalálunk, mint a gamer becenevekre emlékeztető district0x vagy NuCypher. Az oldalon nem csak megvásárolhatjuk, de tárolhatjuk is ezeket, illetve el is adhatjuk, amit korábban vettünk.

Miért ér ilyen sokat egy cég, ami még tízéves sincs?

Pénzügyi intézményhez képest fiatal a Coinbase, de nem véletlen, hogy ilyen optimista velük kapcsolatban a tőzsde. A legfontosabb, hogy pénzt termelnek, tavaly körülbelül 7-800 millió dollár profitjuk volt, közel kétmilliárd dolláros árbevétel mellett. Az üzleti modelljük egyszerű: ha náluk kereskedünk, az ügylet egy részét, átlagosan 0.6%-át megtartják jutalékként vagy egyéb költségként.
Az optimizmus másik oka, hogy sokan szeretnének kereskedni kripto valutákkal; az oldalnak több mint 56 millió felhasználója van, akik körülbelül kétszázmilliárd dollárnyi vagyont tárolnak náluk. A cég adatai szerint egy negyedévben több mint háromszázmilliárd dollárnyi valuta cserél gazdát a portálon. Mindeközben a Bitcoin és más termékek ára is folyamatosan emelkedett, ami tovább növelte a Coinbase értékét, egy BTC a cikkünk írásakor több mint hatvanezer dollárt ér.

Brian Armstrong vezérigazgató "mérföldkőnek" nevezi a tőzsdére lépésüket, a Times szerint az egyik legfontosabb változás, hogy így a hétköznapi, ismert befektetési alapok vásárlói is, indirekt módon, kripto befektetők lehetnek.

További cikkek a témában:

A Bitcoin rejtélyes kitalálója immár az egyik leggazdagabb ember a világon Már ha a „Satoshi Nakamoto” álnév egyetlen embert, és nem egy csapatot jelöl, mert biztosan semmit sem tudunk kijelenteni vele kapcsolatban azon kívül, hogy ha él, és hozzáfér a vagyonához, akkor immár piszkosul gazdag.

A hidrogén lesz a következő évtizedek legjövedelmezőbb üzlete - mondja az USA egyik legnagyobb befektetési bankja "Olyan, mint az okostelefonpiac volt 2007 előtt" - írja a Bank of America a legújabb elemzésében a hidrogénpiacról.

Elon Musk és a fórumozók rángatják az amerikai tőzsdét Több papír ára is megőrült, miután rászálltak a redditezők.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.