Csak hatéves volt a sztálingrádi csata legifjabb katonája

2021 / 09 / 03 / Perei Dóra
Csak hatéves volt a sztálingrádi csata legifjabb katonája
Az emberiség történetében többször is voltak olyan összecsapások, melyek megnyerése érdekében az adott országok nem tettek különbséget akár férfi és nő, vagy felnőtt és gyerek között. Egyszerűen vitték, akit lehetett, hogy mihamarabb fegyvert ragadhasson, majd hazája szolgálatába álljon.  

Egy Szergej Aleskov korú gyereknél azonban az ember azt várná, hogy ha gyerekkora nem is teljesen felhőtlen, de javarészt azzal telik, ami ilyenkor szokás: játékkal. Nos, a kisfiú sorsa azonban másként alakult.

Rosszkor született rossz helyen

A történelmi feljegyzések különböző időpontokat jelölnek meg Szergej Aleskov születési évének, de valószínűleg 1936 februárját írtuk, amikor a kis Szergej meglátta a napvilágot egy Griny nevű orosz faluban, ami akkor német megszállás alatt volt.

A kisfiú édesapja nem élhette meg gyermeke születését, Szergej két felnőtt bátyja katonának állt, ő viszont édesanyjával és harmadik testvérével (Petya) otthon maradt. A falu hangulata attól a perctől puskaporossá vált, hogy a németek először betették a lábukat, így a helyiek nem is hódoltak be rögtön megszállóiknak. A németek azonban csakhamar rájöttek, hogy a grinyek a hátuk mögött próbálják segíteni az ellenállókat, ki élelmiszerrel, ki búvóhellyel, ezért elfoglalták a falut, és szinte annak teljes lakosságát lemészárolták.

Szergej, a túlélő

A németek bosszúja Szergej családját is elérte: testvérét felakasztották, édesanyját pedig agyonlőtték. (Mindez egyébként 1942 augusztusában történt, amikorra az emberek többsége elmenekült a településről.) Szergej annak köszönheti életét, hogy menekülés közben letért az erdei útról, és napokig, étlen-szomjan próbálta meglelni a kiutat, míg végül egy szovjet felderítőegység "karjaiban találta magát".

A katonák valószínűleg nem számítottak arra, hogy egy legyengült kisfiút találnak az erdő közepén, mindenesetre nem hagyták magára: meleg pokrócba tekerték, majd a bázisukra vitték. Ott aztán mindenféléről kérdezték, de Szergej a nevén kívül szinte semmire sem emlékezett, így arra sem, mióta bolyonghatott egyedül az erdőben, édesanyja nevének említésekor pedig eleredtek a könnyei. A tisztek ekkor felhagytak a vallatásával, és megfelelő orvosi ellátást, illetve katonai egyenruhát adtak a kisfiúnak.

Mihail Vorobjov őrnagy lett a gyámja

Az őrnagyot lelkileg nagyon megviselték a történtek, ezért kezdeményezte Szergej örökbefogadását, illetve arra kérte feletteseit, hagyják, hogy a kisfiú az egység tagja maradhasson. Szergej közvetlen harcokban ugyan ekkor még nem vett részt, ellenben ő lett a csapat hírvivő-kézbesítője, illetve ő volt az,

aki az összecsapások során töltényt, gránátot, vagy ha az kellett vizet vitt a katonáknak.

Az egyik kézbesítés alkalmával Szergej hivatalos dicséretet kapott az egységtől, lebuktatott ugyanis egy tucat német felderítőt, akik a tábor közelében, egy szénabálából kémkedtek az orosz egység után. Az ellenség katonái nem, Szergej viszont észrevette őket, és azonnal jelentést tett a táborban, a kémeket pedig elfogták.

Egy pisztoly volt a jutalma

Nem sokkal a fenti incidens után a németek megpróbálták lebombázni a tábort, a merénylet során pedig Vorobjov őrnagy szállását is eltalálták, akit maguk alá temettek a romok. Szerencséjére még épp időben érkezett fogadott fia, aki segítséget hozott, így az őrnagy végül élve megúszta a támadást. Szergej, vagyis Aleskov közlegény hőstette nem maradt viszonzatlanul: Vaszilij Csujkov marsalltól

"Harci Érdemekért Érdemérmet", és egy Browning félautomata pisztolyt kapott.

A csapat 1942 novemberétől a sztálingrádi csatában szolgált, ahol a kisfiú egy, a lábát ért sérülés miatt kórházba került. Később azonban visszatért a csatatérre, és a háború végéig ott is maradt. Szergej többször került életveszélyes helyzetbe: egy alkalommal majdnem lelőtte egy német pilóta, miután szovjet tisztnek nézte, máskor pedig kis híján belefulladt a Donyec folyóba, miközben egységével megpróbáltak átkelni rajta.

Háborús hősből jogász

A csapat fegyverletételére végül 1945-ben, Lengyelországban került sor. A fáma szerint az őrnagy és családja Cseljabinszkben talált új otthonra (és boldogan éltek, amíg meg nem haltak), Szergej pedig lehetőséget kapott arra, hogy a tulai Szuvorov Katonai Iskolában tanulhasson, amit 1954-ben el is végzett. (Pontosabban előtte még megkapta a "Nagy Honvédő Háborúban Németország Fölött Aratott Győzelemért" érdemérmet is.)

II. Miklós cár ellenséget látott a vodkában, ezért betiltotta Az uralkodó 1914. július harmincegyedikén egész Oroszországban betiltotta az alkoholos italok előállítását és árusítását. A nép pedig fellázadt.  

Bár az ember azt hinné, hogy egy ilyen múlttal biztosan katonai pályát választott, Szergej azonban a jogtudományok területén találta meg számításait: jogi diplomájának megszerzése után Cseljabinszk város ügyésze lett, később pedig a helyi plexiüveggyár jogi tanácsadója. Szergej kétszer volt házas, de mindkét kapcsolata zátonyra futott. 1985-ben megkapta a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem negyvenedik évfordulójára emlékérmet.

Szergej azonban nem élhette meg boldog nyugdíjas éveit, megpróbáltatásokkal teli élete ugyanis nem múlt el nyomtalanul, már ami az egészségét illeti: mivel kiskorától fogva erős dohányosnak számított, 1990 februárjában, ötvennégy évesen szívrohamot kapott és meghalt, miközben munkába tartott. Szergej története a forgatókönyvíró és rendező Viktoria Fanasiutinat is megihlette, a Soldier Boy című filmet 2019-ben mutatták be.

(Fotó: DayDayNews, Pinterest)

További cikkek a témában:

A nő, aki levágott fejeknek köszönheti hírnevét Madame Tussaud neve egyenlő a világhírű panoptikummal, ahol olyan hírességek viaszmásával pózolhatunk, mint Kyle Minoque, Justin Timberlake, sőt a királyi család. Marie Tussaud életéről azonban keveset tudunk, így például azt sem, hogy egykor levágott fejek viaszmásaival kereste kenyerét.  

A Mein Kampf 2 létezik, de sosem jelenhetett meg A kétszáz oldalas kézirat egy titkos óvóhelyen vészelte át a második világháborút, a kötet lapjait azonban nem csupán a zsidók iránt érzett gyűlölet itatta át.  

II. Miklós cár ellenséget látott a vodkában, ezért betiltotta Az uralkodó 1914. július harmincegyedikén egész Oroszországban betiltotta az alkoholos italok előállítását és árusítását. A nép pedig fellázadt.  

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.