II. Miklós cár ellenséget látott a vodkában, ezért betiltotta

2021 / 08 / 11 / Perei Dóra
II. Miklós cár ellenséget látott a vodkában, ezért betiltotta
Amikor azt halljuk, alkoholtilalom, legtöbben az 1920-as évek Amerikájára gondolunk. Pedig mire a szesztilalom életbe lépett a tengerentúlon, az oroszoknál már hat teljes éve elrendelték ezt, sőt, az ott élőknek még további négy évet várniuk kellett a törvény visszavonásáig. Ilyen hosszú idő, - ismerve az oroszok és a vodka bensőséges viszonyát - nemcsak egy örökkévalóságnak, de elképzelhetetlennek tűnik. Pedig az eset valóban megtörtént.  

Történetünk kezdete az 1904-5-ös orosz-japán háború, ami orosz vereséggel végződött, a kelet-ázsiai térség elvesztette korábbi befolyását, és a világ szeme innentől kezdve Japánon volt, és egyre inkább nagyhatalomként tekintettek rá a vezetők. II. Miklós orosz cár persze nem akart egykönnyen belenyugodni a vereségbe, így hát nyomozásba kezdett. Végül arra jutott, hogy az orosz hadsereg kritikán aluli teljesítményéért nem felelhet más, mint a katonák mértéktelen alkoholfogyasztása, és az abból fakadó egészségügyi problémák.

A Tour de France rögös kezdetén ittak, dohányoztak és időnként lincselésbe keveredtek a versenyzők A világ első Tour de France-át egy kéményseprő nyerte meg, aki másodszori győzelmét már egy kis vonatozás beiktatásával érte el. Akkoriban a versenyzők még nem vetették meg az alkohol fájdalomcsillapító hatását és néha-néha egymás megmérgezését sem.

Hogy igaza volt-e vagy sem, arról a történészek véleménye máig megoszlik. Egyesek szerint - az akkori statisztikák értelmében - az oroszok valójában nem fogyasztottak számottevő mennyiségű alkoholt. Példának okáért a franciák vagy az olaszok (fejenként) három-ötször annyit ittak. Mások szerint azonban ezeket a statisztikákat nem érdemes készpénznek venni, elvégre többek között a házi alkoholfőzésről egyetlen adat sem készült vagy maradt fenn.

Lényeg a lényeg, a cár aggasztónak találta a nép vedelését, bár ekkor még nem lépett a tettek mezejére, mivel a következő évek viszonylag nyugalomban teltek. Más volt a helyzet a világpolitikában, ahol a régóta éleződő feszültségek plusz a szarajevói merénylet az első világháború kitöréséhez vezettek. Ferenc Ferdinánd megölését követően az Osztrák-Magyar Monarchia 1914. július huszonnyolcadikán hadat üzent Szerbiának; huszonkilencedikén a cári Oroszország a szerbek támogatására mozgósította hadseregét, hogy aztán erre válaszképpen Németország hadat üzenjen az oroszoknak, végérvényesen elindítva ezzel a világháborút.

Miklós ezúttal úgy vélte, többé nem bízhatja a vakszerencsére a dolgot, így a japán incidens megismétlődésének elkerülésére 1914. július harmincegyedikén egész Oroszországban betiltotta az alkoholos italok előállítását és árusítását. Az oroszok reakciója a vodka betiltására pontosan az volt, amire számítani lehetett: fellázadtak. A szesztilalom első hónapjában országszerte kétszázharminc kocsmát betörtek és felgyújtottak, a rendőrségnek számos esetben csak úgy sikerült feloszlatni a tömeget, hogy közéjük lőttek. Mindennapossá váltak a betörések (a zendülők elsősorban a gazdag polgárok házait célozták, hátha van borospincéjük), a belső viszályok miatt pedig a hadsereg mozgósítása is késett, mert a katonaságot több alkalommal is spontán alkohollázadások leverésére kellett kirendelni a front helyett.

Abnormálisan sok alkohol és egy titokzatos hőforrás is található a Wirtanen-üstökösön Az üstökös három éve került Földközelbe, akkor vizsgálták meg alaposabban.

Ha mindez nem lett volna elég, a vodkafőzdék és kocsmák bezárásával mintegy háromszázezren földönfutóvá váltak, és a cár csak a következő évi költségvetésben jött rá, hogy birodalma sokkal jobban függ a vodkától, mint azt korábban gondolta:

az államkincstár a szesztilalommal a bevételei harmadát egyik évről a másikra elveszítette.

Emellett a városokban jelentősen megnőtt az akkoriban gyógyszerként alkalmazott kokain és heroin fogyasztása, az ópiumcsempészettel egyetemben, mivel az embereknek kellett valami, amivel helyettesíthetik a szeszt. A helyzet a falvakban sem volt rózsás, mivel a falusiak gyakorlatilag bármiből alkoholt főztek, ami megtermett a földeken. De tízszeresére nőtt az alkoholtartalmú termékek, így a tisztítószerek és hasonlók forgalma is.

Az alkoholtilalom elviekben a háború végén megszűnt volna, csakhogy Miklós ezt már nem élte meg, az 1917-es bolsevik forradalomban először bebörtönözték, majd családjával együtt kivégezték. A szesztilalmat azonban a kommunisták sem akarták feloldani, így az érvényben maradt egészen 1925-ig. Annyit módosítottak rajta, hogy a helyi önkormányzatok dönthettek úgy, hogy a sör és a bor fogyasztását engedélyezi, de a tömény szeszesital (ami az oroszoknál a vodkát jelenti) tizenegy teljes éven át tiltott maradt. Érdekesség, hogy emiatt a Téli Palota ostromának idején minden, a cári rezidencián található, milliókat érő borkülönlegességet megsemmisítettek, nehogy a katonák vedelni kezdjenek.

Az állami propaganda természetesen hatalmas sikerként állította be a szesztilalmat.

A hivatalos jelentések a bűnözés csökkenéséről, üresen álló kórházakról, valamint növekvő gazdaságról szóltak. A szovjet vezetés végül 1925-ben feloldotta a vodkatilalmat, mert kellett az értékesítéséből befolyó adóbevétel a gazdaság modernizálásához, és az erőltetett iparosításhoz. Feljegyzések szerint soha nem tombolt akkora örömünnep az országban, mint akkor, leszámítva talán a második világháború végét. Apropó második világháború: szintén érdekesség, hogy amikor az orosz rádió bejelentette a német fegyverletételt 1945. május kilencedikén, estére ismét elfogyott a vodka Oroszországban, csakhogy ezúttal azért, mert az emberek, mintegy győzelmük megkoronázásaképp az ország teljes készletét megitták.

(Források: Time, The Moscow TimesIndependent, Knowledge Nuts, fotó:

További cikkek a témában:

Hitler valójában festőművész akart lenni, de terve végül füstbe ment Kétszer is felvételizett a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, és mindkét alkalommal elutasították. A történet többi része pedig már történelem.  

A parasztasszony, aki átverte a brit király orvosait: azt állította, hogy nyulakat szült Hazugságát olyannyira jól előkészítette, hogy amikor a doktor megvizsgálta, valóban különféle állati testrészek kerültek elő a nő hüvelyéből, az orvos pedig hitt neki.  

A Titanic kapitánya túlélhette a katasztrófát Rejtélyek övezik Edward Smith sorsának körülményeit, ugyanis senki sem tudja biztosra megmondani, hogy a kapitány a többi utassal együtt valóban hullámsírba szállt 1912. április tizennegyedikén.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.