Csak két lapátja van, de mégis hatékonyabb a hagyományosnál a hurrikán-álló szélerőmű

2022 / 06 / 18 / Bobák Zsófia
Csak két lapátja van, de mégis hatékonyabb a hagyományosnál a hurrikán-álló szélerőmű
A szélerőművek egyre nagyobbak és egyre többet telepítenek belőlük, de akad néhány probléma, ami még megoldásra vár, hogy igazán hatékonyan termelhessék az energiát.

A szélerőművek méretei évről évre egyre növekszenek, a General Electric 260 méter magas toronnyal és több mint száz méteres lapátjaival rendelkező Haliade-X-e például 2020-ban még a világ legnagyobb turbinájának számított, de hamar lekörözte a MingYang Smart Energy 16 MW-os MySE 16.0-242 berendezése, és már készül a Siemens Gamesa SG 14-236 DD turbinája, ami igaz, hogy a MingYang szélerőművénél valamivel kisebb kapacitással (15 MW) és rövidebb lapátokkal (115 méter) lesz felszerelve, de az egész struktúrát figyelembe véve, az akár kis híján 300 méteres tornyával és a lapátok által súrolt 43 500 m² kiterjedésű területtel az eddigi legnagyobbnak számít majd.

A szélerőművek azonban hiába készülnek extra könnyű és rugalmas anyagokból és működtetik őket a leghatékonyabb szélenergia szoftverek, egy dologgal mégis nehezen birkóznak meg: a túl nagy széllel. Bizonyos régiókban, például az Atlanti-óceán partjainál a rendszeresen megjelenő hurrikánok nagy kihívást jelentenek a turbinák stabilitása szempontjából és lerövidíthetik a berendezések élettartamát, ezért a mérnökök újabb megoldásokat keresnek a kockázat csökkentésére.

A Boulder Colorado Egyetem kutatói a természethez fordultak inspirációért a fejlesztések során és megfigyelték, hogyan maradnak épen a pálmafák az őket megtépázó hurrikánok közepette. Az elemzések eredményeit felhasználva a tervezés során változtattak a turbinák szélhez viszonyított elhelyezkedésén és ahelyett, hogy a széllel szemben helyezték volna el a lapátokat, az ellenkező oldalra szerelték fel őket. Ennek a konfigurációnak az előnye, hogy erős szél esetén a lapátok nem ütköznek a toronynak és ahelyett, hogy a törés fenyegetné őket, egyszerűen elhajlanak - írják az egyetem közleményében.

A kifejlesztett struktúrát SUMR-nak (Segmented Ultralight Morphing Rotor) hívják és extra könnyű anyagokból álló lapátokból készül, amelyekből egyelőre kettőt integráltak a teszteléshez használt kisebb méretű, 53,38 kilowattos prototípusra. A szélerőművet négy éven keresztül vizsgálták és az eredmények szerint a legnagyobb erejű szél sem rongálta meg vagy csökkentette a teljesítményét, ami kiegyensúlyozott maradt a tesztek során. Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalának, a NOAA-nak előrejelzése szerint az Egyesült Államok Atlanti-óceán közeli területén a júniustól novemberig tartó időszakban akár hat alkalommal is megjelenhetnek jelentősebb hurrikánok, ezért a hurrikán-álló kialakításra nagy szükség lehet. De nem ez az egyetlen újdonság a SUMR működésében, a vezérlést végző szoftver működésén is finomítottak, így az hatásosabban végzi a munkáját a turbina elemeinek beállításaival.

Bár a próbákat a kisméretű SUMR-D is gond nélkül vette, de a később elkészülő, nagyobb verziókon lehet majd hatékonyan tesztelni a módszer működőképességét. A hagyományostól eltérő felépítésű turbinák 25 MW-os és 50 MW-os típusait egyelőre csak szimulációkkal modellezték, de a későbbiekben az új típusú vezérlési rendszer, a könnyű anyagok és a lapátok jobb elrendezése mind hozzájárulhatnak ahhot, hogy a szélerőművek a mostoha időjárási körülmények között is el tudják érni a legalább 20 éves működési időt.

(Fotó: Kelsey Simpkins/CU Boulder, sumrwind)

Elkészült a világ legnagyobb lebegő szélfarmja A Kincardine turbinái a skót partoktól 15 kilométerre helyezkednek el és 55 000 otthon energiaszükségletét tudják majd fedezni.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.