Elkészült a világ legnagyobb lebegő szélfarmja

2021 / 09 / 05 / Bobák Zsófia
Elkészült a világ legnagyobb lebegő szélfarmja
A Kincardine turbinái a skót partoktól 15 kilométerre helyezkednek el és 55 000 otthon energiaszükségletét tudják majd fedezni.

A világ legnagyobb úszó szélfarmja méreteiben nem veheti fel a versenyt a stabil platformokkal rendelkező offshore farmokkal, amelyek közül a legnagyobbnak ígérkező Dogger Bank Wind Farm várhatóan 2026-os teljes megépülésekor 3,6 GW kapacitást ér majd el és 6 millió otthon áramellátását biztosítja összesen 277 turbinával, köztük 190 darab 13MW-os Haliade-X és 87 14MW-os Haliade-X egységgel.

Az úszó telep azonban, kisebb mérete ellenére olyan lehetőségeket nyújt, amire a fix szélerőművek nem képesek, ezek közül a legfontosabb, hogy a partoktól sokkal távolabb lehet elhelyezni, így ezek a szélenergia szempontjából kiaknázatlan területek is bevonhatóvá válnak a termelésbe. Az első lebegő szélfarmot még csak négy éve, 2017-ben nyitotta meg az Equinor, de ezalatt a néhány év alatt is bebizonyosodott, hogy kifizetődő a működtetése, és időközben a világ számos pontján kezdtek bele a tervezésbe, különösen olyan helyeken, ahol a víz mélysége túl nagy a nem-lebegő telepek számára, például Észak-Kaliforniában, ahol a kontinentális talapzat nagy mélységben található a partok mentén.

A lebegő szélturbináknak van azonban egy nem annyira elhanyagolható hátrányuk is a hagyományosabb megoldásokkal szemben, ez pedig az áruk: akár kétszeresébe is kerülhetnek a tengerfenékre rögzített típusokhoz képest.

A világ jelenlegi legnagyobb lebegő szélfarmja csak hat turbinából áll, egy 2MW-os Vestasból és öt darab 9,5 MW-os Vestasból, amelyek összesen nagyjából 50 MW kapacitást tesznek lehetővé, de így is elegendő lesz az általuk termelt energia 55 000 otthon szükségleteinek fedezéséhez. A Skócia partjaitól 15 kilométerre elhelyezkedő Kincardine alap platformjait Spanyolországban készítették el, majd Hollandiába hajózták át, ahol felszerelték rájuk a turbinákat. Az összes platform háromezer tonnás, félig merülő szerkezetű egység, amelyeket az úszó szélfarmok esetében gyakran alkalmaznak, ezeket nemrégiben helyezték el és horgonyozták le 70 méter mélységnél, kivéve a 2MW-os egységet, amely 2018 óta termeli a helyszínen az energiát.

A lebegő turbinák hozzájárulnak majd az Egyesült Királyság kormánya által kitűzött fenntarthatósági célokhoz, ami szerint tengeri szélfarmok segítségével összesen 40GW energiát termelnének meg, ebből pedig 1 GW-nak úszó szélfarmokból kell érkeznie, hogy megfelelően ki tudják használni a tenger legszelesebb területeit - írja a Financial Times.

(Electrek, Fotó: Cobra Group)

További cikkek a témában:

A tengeri szélturbinák egymást lassítják, ha túl sűrűn telepítik őket Az egymáshoz túl közel telepített szélturbina-parkok akár 20-25 százalékkal is képesek csökkenteni egymás teljesítményét.
A jövőben repülő szélerőművekkel foghatjuk a szelet A légi szélenergia-rendszerek új szintre emelik a szélenergia hasznosítását, és könnyű kötelekkel, járművekkel helyettesítik a hagyományos szélturbinákat.
A tengeri szélturbinák következő generációja: hidrogén-előállítás szélenergiából a lebegő erőművekben A tengeri szélturbinák energiájának in situ átalakítására illetve eltárolására indított projektet egy cég.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.