Bemutatták a világ legnagyobb szélerőművét

2021 / 08 / 23 / Bobák Áron
Bemutatták a világ legnagyobb szélerőművét
A kínai MingYang Smart Energy legújabb tengeri szélturbinája még a GE Haliade-X-nél is nagyobb, és évente mintegy 20 ezer háztartás energiaigényét képes fedezni.

A MySE 16.0-242 nevezetű turbina egészen elképesztő méretekkel rendelkezik: a 242 méter magas építmény lapátjai egyenként 118 méter hosszúak, így mintegy hat futballpályányi területet fednek le. A 16 megawattos erőmű a gyártó állítása szerint évente 80 GWh energiát fog megtermelni, ami húszezer háztartás energiaellátását fedezi. Összehasonlításképpen az eddigi legnagyobb turbina, a Haliade-X éves szinten nagyjából 64-74 GWh energia termelésére alkalmas. A MingYang tervei szerint a jövőre elkészülő prototípus 2023-ra lesz üzemkész, így 2024-től megkezdődhet az új turbina sorozatgyártása is.

Ahogy a hírről beszámoló New Atlas megemlíti, az Egyesült Államokban jelenleg a tengeri szélerőművek által előállított energia számít a legdrágább megoldásnak, hiszen megawattóránként mintegy 120 dollárba kerül, ami csaknem négyszerese a napelemmel termelt energiának. A Renew Economy becslései szerint ugyanakkor a szélenergia ára a jövőben jelentősen csökkenni fog, 2050-ig mintegy 37-49%-kal, amiben nagy szerepel lesz az MYSE 16.0-242-höz hasonló hatalmas, a korábbinál jóval hatékonyabb turbináknak.

Magyarország uniós összehasonlításban jelentős lemaradásban van a szélenergia hasznosításában: az országban mindössze 37 szélerőmű üzemel, ez 2020-ban az ország teljes, 34 616 GWh-s villamosenergia-termelésének mindössze az 1,9%-át fedezte. Eközben EU-s szinten a szélenergia a villamosenergia-termelés 14%-át adta. Több szakértő hangsúlyozta, hogy ennek oka jelentős részben egy 2016-os kormányrendelet, ami úgy módosította a szélerőművek építésére vonatkozó szabályokat, hogy annak szinte lehetetlen megfelelni. A vonatkozó rendelet a nem háztartási méretű szélerőművek esetében 12 kilométeres védőtávolságot határoz meg a beépített és beépítésre szánt területektől, az ország sűrű településhálózata miatt pedig így alig maradt olyan terület, ahova szélerőművet lehetne építeni.

(Fotó: MingYang Smart Energy)

További cikkek a témában:

Akkora szélerőművet terveztek, mint három Eiffel-torony A Wind Catcher (azaz szélfogó) egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, de ha megépítik, 80 ezer háztartás energiaigényét fedezhetné.

A világ legnagyobb szélturbinája egy fordulatból kitermeli egy családi ház kétnapnyi energiaszükségletét A világ legnagyobb szélenergia farmján 190 darab fog üzemelni a Haliade-X-ből, ami a teljes Egyesült Királyság energiaigényének 5%-át fogja fedezni.

A lapát nélküli szélerőmű nem csapja le a közelébe tévedő madarakat A kétségkívül rendhagyó alakú szerkezet ugyanazt a jelenséget aknázza ki működése közben, amely annak idején a Tacoma híd katasztrófáját okozta.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
A csillagdűnék páratlan természeti képződmények, amelyek ráadásul nem csak ezen a bolygón találhatóak meg – épp ezért fontos, hogy az egyik legősibbnek most megfejtették a titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.