A dán hírszerzés kiskaput nyitott az amerikai nemzetbiztonságnak, hogy európai politikusokat figyelhessen meg

2021 / 06 / 03 / Pőcze Balázs
A dán hírszerzés kiskaput nyitott az amerikai nemzetbiztonságnak, hogy európai politikusokat figyelhessen meg
A dán hírszerzés hozzáférést adott az ország internet-vezetékeihez az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA), hogy az amerikaiak így figyelhessenek meg közéleti szereplőket - legalábbis erre jutott a dán közszolgálati média vizsgálata. Francia és német politikusok szeretnék "tisztán látni", hogy pontosan mi történt.

A Gizmodo cikke szerint azzal, hogy az NSA 2012 és 2014 között hozzáférést kapott a Dánián keresztülhaladó internetes forgalomhoz, az amerikaiak el tudták olvasni politikusok és köztisztviselők e-mailjeit, chat üzeneteit, sőt, SMS-eit is. A megfigyeltek között német, francia, norvég és svéd állampolgárok is voltak, például Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter, vagy a német ellenzék korábbi vezetője, Peer Steinbrück. Minderre úgy derült fény, hogy a dán közszolgálati média kezébe jutott az úgynevezett Dunhammer jelentés, amelyet a Dán Védelmi Hírszerző Szolgálat készített, belső felhasználásra, 2015-ben.

A cikk kiemeli, hogy mindez szorosan kapcsolódik ahhoz, amikor Edward Snowden 2013-ban azt állította, hogy egykori munkáltatója, az NSA a világ harmincöt vezető politikusának a hívásait figyelte meg. Ugyanakkor az akcióról szóló, 2006. októberi feljegyzésben a Guardian cikke szerint az ügynökség belátta, hogy a lehallgatások nem juttatták őket túl sok új információhoz.

"A jelenlegi, megbízható kapcsolatokra fókuszálunk"

- mondta az üggyel kapcsolatban Angela Merkel német kancellár. Emmanuel Macron francia elnök azt kérte, hogy "dán és amerikai partnereink adjanak át minden információt ezekről az értesülésekről. Várjuk a válaszaikat." Trine Bramsen dán védelmi miniszter nem kommentálta a konkrét ügyet, de kiemelte: "A dán kormány álláspontja egyértelmű: a szövetségeseink módszeres megfigyelése elfogadhatatlan." A Dán Védelmi Hírszerző Szolgálat és az NSA nem reagált a közszolgálati média értesüléseire.

(Borítókép: Sean Gallup/Getty Images)

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.

Az NSA elárulta, hogyan tudjuk elkerülni, hogy lenyomozzák, merre járunk Kevés szervezet tud többet az emberek megfigyeléséről, mint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (azaz az NSA), hiszen az USA egyik legnagyobb hírszerző szervezete nyakig benne volt abban a megfigyelési botrányban, amit 2013-ban Edward Snowden hozott a világ tudomására.

Kína szép új világában épül a Skynet, a legalaposabb megfigyelőrendszer a történelemben Kína leckét adhat belőle, hogyan tudja egy kormány a modern technikát a lakosság totális megfigyelésére használni. Hszincsiang tartományban pedig elsősorban az ujgur kisebbség áll a kamerák kereszttüzében.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Az ír Ecocem cementje 70%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártó szerint és a segítségével a cementipar sokkal fenntarthatóbbá válhat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.