Decentralizált, globális számítógéppé alakítaná az internetet egy svájci nonprofit vállalat

2021 / 05 / 14 / Felkai Ádám
Decentralizált, globális számítógéppé alakítaná az internetet egy svájci nonprofit vállalat
A decentralizált blockchain hálózatok bár sokak szerint rendkívül fontosak, a mögötte álló, széles körű felhasználásra is alkalmas technológia jelenleg még kidolgozásra vár.

A svájci székhelyű DFINITY nonporfit vállalat hosszú távú célja pedig éppen egy ilyen hálózat, az Internet Computer megalkotása. Hogy nagyjából képben legyünk, két dolgot kell tisztáznunk:

  • Miért jó a decentralizált hálózat?
  • Milyen akadálya van egy ilyen megalkotásának?

Kezdjük azzal, hogy milyen a jelenleg ismert internet, mert így talán érthetőbb lesz a különbség. Dominic Williams, a DFINITY vezető tudósa és alapítója ez ügyben úgy nyilatkozott a TechRadar Pro-nak, hogy ma, ha egy internetalapú szolgáltatást szeretne valaki indítani (vagy akár egy vállalati rendszert, esetleg weboldalt) – azokat mindenképp zárt és magánkézben levő infrastruktúrákon lehetséges csak felépíteni. A DFINITY célja ehhez képest az internet kiterjesztése.

A decentralizált hálózatnak ugyanis rengeteg előnye van: egyrészt a felhasználónak nem kell a bizalmát egy központi autoritásba fektetnie. Egy jól beállított rendszerben alig vagy semennyire sem kell megbíznunk egy harmadik félben (akinek a platformjára építettük a szolgálatásunk). Másrészt éppen a központi figura hiánya okán (ami lehet természetesen egy egész vállalat is), nem kell attól tartani, hogy egyetlen hiba miatt lehal a teljes rendszer, mint ahogy leáll egy bank átutalási rendszere, vagy köhögni kezd a Messenger. Mivel nincs központi irányítás, így jóval kevesebb a cenzúra is. Egy decentralizált hálózat nagyobb eséllyel kínál nyílt fejlesztői platformokat – vagyis bárki készíthet egy ilyen hálózaton terméket, kínálhat szolgáltatást. Mindez pedig további következményekkel is jár, például egy decentralizált hálózat meritokratikus – vagyis mivel egy ilyen hálózatban mindenkire ugyanazon, ismert szabályok az érvényesek, ezért mindenki egyforma eséllyel indul, vagyis a jobb termék vagy szolgáltatás kapja elvileg a több elismerést, nem az, amelyet az üzemeltető, vagy egy általa létrehozott mesterséges intelligencia bizonyos megfontolások miatt előnyben részesít éppen.

Ha mindez ennyire szép és jó, akkor miért nincs még ilyenünk? – érkezhet immár a második kérdés. A válasz, hogy egy ilyen rendszert decentralizált blockchain hálózatként lehetne elképzelni, ám ennek megfelelő kivitelezése (tehát hogy képes legyen mindarra, mint a centralizált vagy részben centralizált hálózatok) technológiai szempontból egyelőre várat magára. Mindez azt jelenti, hogy elméletileg tudjuk, miként működne egy ilyen hálózat, és ismerjük azt is, hogy egyáltalán mire használnánk, azonban a fejlesztők egyelőre nem tudtak olyan blockchaint kidolgozni, amely mindhárom szükséges és alapvető tulajdonsággal rendelkezik – ezt nevezik „blockchain trilemmának”.

Biztosan Gucci a pulcsi, ha segít a Bitcoin mögötti technológia Sokan emlékeznek még a bitcoin 2017-es árfolyamrobbanására, akkor egészen húszezer dollárig száguldott a legismertebb kriptopénz, kevesebben vannak azok, akik azóta is kitartanak, a felfutást követő összeomlás óta is tartogatják a coinokat. Ez a piac valóban olyan, mint a hullámvasút, a digitális pénzek mögötti technológia azonban igazi sikertörténet, sorra hódít meg újabb és újabb területeket, bemutatjuk a blokklánc működését, és eddigi eredményeit.

A három tulajdonság, melyeknek egyszerre kellene megvalósulniuk, a következőek: skálázhatóság, decentralizáltság végül pedig biztonság. A blockchain alapú Bitcoin például decentralizált és biztonságos, de távolról sem skálázható. A blockchain trilemma pedig épp ezért végső soron annak az oka, hogy ezek a hálózatok még nem képesek arra, hogy szélesebb felhasználói bázist megmozdítsanak, és egyben a centralizált rendszereket végleg feleslegessé tegyék.

Most pedig pattanjunk vissza az Internet Computerhez, amely épp a blockchain trilemmát oldaná meg – legalábbis ez a hosszú távú terv. Ezért is hirdetik azt, hogy annak a folyamatnak, melynek a Bitcoin volt az első lépése, az Internet Computer lesz a zárlata, amely tehát egyszerre lesz skálázható, biztonságos és decentralizált.

A DFINITY-t jelenleg 48 adatközpont támogatja az USA-ban, Európában és Ázsiában, de ezt a számot év végéig 123-ra tornáznák fel. Az Internet Computer pedig egy egészen újfajta szoftver megjelenését teszi lehetővé: a nyílt, tömeges piacra szánt internetszolgáltatásokét, melyeket autonóm szoftverek irányítanak. Úgy kell ezeket elképzelni, mint a TikTok, a WhatsApp vagy a LinkedIn nyílt változatait, melyek mögött ezernél is kevesebb kódsor dohog, de képesek kiszolgálni sok millió felhasználót. Sőt a vállalat felfedte azt is, hogy az Internet Computer indulása egy tudományos áttörés mellett történik, ez az „Internet Identity”, amelynek köszönhetően az Internet Computer felhasználóinak nem lesz szüksége felhasználói nevekre, jelszavakra vagy titkosított kulcsokra.

Dominic Williams a következőképp tervezi az Internet Computer világhódító útját: 5 éven belül a felhasználók szélesebb köre is megérti, hogy miért is forradalmi ez az egész mind a felhasználók, mind pedig a vállalkozások nézőpontjából. 10 éven belül pedig a tech ipar szereplői is ráeszmélnek, hogy egy nap ez lesz az emberiség elsődleges szoftverfejlesztési platformja, és az nyílt internet (Open Internet) kerül túlsúlyba a Big Tech zárt és saját tulajdonú ökoszisztémáihoz képest. Végül 20 éven belül a Big Tech ökoszisztémái eltörpülnek majd (noha teljesen nem tűnnek el soha) a nyílt internethez képest.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a természetes haladási irány valóban a decentralizált, nyílt internet, ám hogy ennek mennyire lesz része a DFINITY projektje, arra érdemes lesz visszatérni legkésőbb tehát 5 éven belül.

További cikkek a témában:

Létrehozták az első programozható kvantumhálózatot, a következő lépés már a kvantuminternet A kvantumvilág különös szabályainak alkalmazásával osztottak meg információt egy köztes csomóponton keresztül, vagyis már nem csak közvetlen kvantumösszefonódással, hanem valódi hálózaton keresztül is működik a rendszer.

Épül az alternatív univerzum, amely az internet következő, sci-fi verziójává válhat Az internet új verziója egy virtuális valóság világ lesz és néhány cég már dolgozik rajta. A Metaverzum egyfajta analógiája a Mátrixnak, Tronnak és a Ready Player One-nak, de még senki nem tudja, pontosan hogyan fog kinézni.

Intergalaktikus Számítógépes Hálózatból organikus mátrixszá nőtt az internet és egy nyugtalanító élőlényhez hasonlít a ‘97 óta készülő vizualizáción A világ minden pontját behálózza a csápjaival az információk hálózata, a színes animációja pedig pszichedelikus formában mutatja, hogyan kapcsolódik rá mindenki az emberiség közös digitális agyára.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.