Intergalaktikus Számítógépes Hálózatból organikus mátrixszá nőtt az internet és egy nyugtalanító élőlényhez hasonlít a ‘97 óta készülő vizualizáción

2021 / 03 / 09 / Bobák Zsófia
Intergalaktikus Számítógépes Hálózatból organikus mátrixszá nőtt az internet és egy nyugtalanító élőlényhez hasonlít a ‘97 óta készülő vizualizáción
A világ minden pontját behálózza a csápjaival az információk hálózata, a színes animációja pedig pszichedelikus formában mutatja, hogyan kapcsolódik rá mindenki az emberiség közös digitális agyára.

Nehéz pontos dátummal definiálni az internet indulását, mivel a közvetlen elődje, amelyből kinőtt és szétterjeszkedett az egész világon, az ARPANET (Advanced Research Project Agency Network) még csak néhány, egyetemeken használt számítógép összeköttetéséből állt. Először 1963-ban merült fel az ötlet, hogy két gépet egybekapcsoljanak az Intergalaktikus Számítógépes Hálózat koncepciójában, majd 1969-ben ténylegesen is megtették az első lépéseket ebbe az irányba a Stanford és az UCLA komputereit használva.

Az első e-mailt Ray Tomlinson küldte el 1971 végén (azóta sem derült ki, mit írt benne) és hamarosan, az otthoni személyi számítógépek megjelenésével, már a nagyközönség is csatlakozhatott a digitális mátrixhoz.

Azóta már sok milliárd felhasználó utazik minden nap az információs szupersztrádán, de időnként egy-egy országban zajló háború vagy forradalom megállásra kényszeríti a világ egy részét, időlegesen elvágva a lakosokat az emberiség közös memóriájától és szellemi zsibvásárától.

Barrett Lyon 2003-ban kezdett bele hivatásos hackeri munkájába, melynek során cégek belső hálózatait kellett ellenőriznie, keresve a gyenge pontokat. A munkájához egy, az útvonalakat feltérképező szoftvert használt, amellyel vizualizálni tudta a rendszer működését. Egy nap, ebédidőben, kollégái fogadtak vele, hogy biztosan nem tudja a teljes internetet térképre tenni a programjával.

Barrett állta a fogadást és megszületett az első térkép, amely az egész világ hálózatát mutatta, különös, csillagrobbanásokra, ágakra és a neurális rendszer szinapszisaira emlékeztető formában.

Barrett Opte-nak nevezte el a vizualizációt, amely azóta is folyamatosan készül, 2010 óta az Oregon Egyetem Route Views projektjének adataira és a Border Gateway Protocol eszközeire alapozva. A színek nem (csak) a pszichedelikus hatás kedvéért néznek ki így, hanem a bolygó különböző területeit jelölik:

  • a kék Észak-Amerikát
  • a zöld Európát
  • a lila Latin-Amerikát
  • a piros Ázsiát
  • a narancs Afrikát
  • és a fehér az internetes hálózat gerincét

A vonalak az összeköttetéseket reprezentálják, a robbanások az internetszolgáltatókat, ahonnan kiindul a hálózat. A széleken a mátrixtól távolabb eső, az internetet korlátozó államokban élő népesség tevékenységét mutatják, az animáció mozgásából pedig pontosan kivehető, ahogyan időről-időre egy régió leszakad a rendszertől, például a 2019-es iráni tüntetéseket követő korlátozás is kirajzolódik, mikor a kormány tiltása miatt hirtelen öt százalékra esett vissza a forgalom az országban. Ahogy az Opte honlapján említik az inspirációt az animációhoz az ARPANET és az internet ősatyái jelentették, akik útjára indítottak valamit, ami megváltoztatta az egész világ kommunikációját.

(Fotó: Barrett Lyon/ The Opte Project)

További cikkek a témában:

Most bárki kipróbálhatja, hogy mi maradna az internetből Facebook, Google, Amazon és Microsoft nélkül Nagyjából semmi.
Miért tűntek el a hírek a Facebookról Ausztráliában? Hova vezet ez? A digitális média egyik legfontosabb csatája zajlik az ausztráloknál.
Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre Ez lesz az első olyan digitális eszköz a piacon, amelyben alapból van LiFi adó-vevő, így eldönthetjük, hogy WiFi-vel vagy LiFi-vel akarjuk használni.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.