Intergalaktikus Számítógépes Hálózatból organikus mátrixszá nőtt az internet és egy nyugtalanító élőlényhez hasonlít a ‘97 óta készülő vizualizáción

2021 / 03 / 09 / Bobák Zsófia
Intergalaktikus Számítógépes Hálózatból organikus mátrixszá nőtt az internet és egy nyugtalanító élőlényhez hasonlít a ‘97 óta készülő vizualizáción
A világ minden pontját behálózza a csápjaival az információk hálózata, a színes animációja pedig pszichedelikus formában mutatja, hogyan kapcsolódik rá mindenki az emberiség közös digitális agyára.

Nehéz pontos dátummal definiálni az internet indulását, mivel a közvetlen elődje, amelyből kinőtt és szétterjeszkedett az egész világon, az ARPANET (Advanced Research Project Agency Network) még csak néhány, egyetemeken használt számítógép összeköttetéséből állt. Először 1963-ban merült fel az ötlet, hogy két gépet egybekapcsoljanak az Intergalaktikus Számítógépes Hálózat koncepciójában, majd 1969-ben ténylegesen is megtették az első lépéseket ebbe az irányba a Stanford és az UCLA komputereit használva.

Az első e-mailt Ray Tomlinson küldte el 1971 végén (azóta sem derült ki, mit írt benne) és hamarosan, az otthoni személyi számítógépek megjelenésével, már a nagyközönség is csatlakozhatott a digitális mátrixhoz.

Azóta már sok milliárd felhasználó utazik minden nap az információs szupersztrádán, de időnként egy-egy országban zajló háború vagy forradalom megállásra kényszeríti a világ egy részét, időlegesen elvágva a lakosokat az emberiség közös memóriájától és szellemi zsibvásárától.

Barrett Lyon 2003-ban kezdett bele hivatásos hackeri munkájába, melynek során cégek belső hálózatait kellett ellenőriznie, keresve a gyenge pontokat. A munkájához egy, az útvonalakat feltérképező szoftvert használt, amellyel vizualizálni tudta a rendszer működését. Egy nap, ebédidőben, kollégái fogadtak vele, hogy biztosan nem tudja a teljes internetet térképre tenni a programjával.

Barrett állta a fogadást és megszületett az első térkép, amely az egész világ hálózatát mutatta, különös, csillagrobbanásokra, ágakra és a neurális rendszer szinapszisaira emlékeztető formában.

Barrett Opte-nak nevezte el a vizualizációt, amely azóta is folyamatosan készül, 2010 óta az Oregon Egyetem Route Views projektjének adataira és a Border Gateway Protocol eszközeire alapozva. A színek nem (csak) a pszichedelikus hatás kedvéért néznek ki így, hanem a bolygó különböző területeit jelölik:

  • a kék Észak-Amerikát
  • a zöld Európát
  • a lila Latin-Amerikát
  • a piros Ázsiát
  • a narancs Afrikát
  • és a fehér az internetes hálózat gerincét

A vonalak az összeköttetéseket reprezentálják, a robbanások az internetszolgáltatókat, ahonnan kiindul a hálózat. A széleken a mátrixtól távolabb eső, az internetet korlátozó államokban élő népesség tevékenységét mutatják, az animáció mozgásából pedig pontosan kivehető, ahogyan időről-időre egy régió leszakad a rendszertől, például a 2019-es iráni tüntetéseket követő korlátozás is kirajzolódik, mikor a kormány tiltása miatt hirtelen öt százalékra esett vissza a forgalom az országban. Ahogy az Opte honlapján említik az inspirációt az animációhoz az ARPANET és az internet ősatyái jelentették, akik útjára indítottak valamit, ami megváltoztatta az egész világ kommunikációját.

(Fotó: Barrett Lyon/ The Opte Project)

További cikkek a témában:

Most bárki kipróbálhatja, hogy mi maradna az internetből Facebook, Google, Amazon és Microsoft nélkül Nagyjából semmi.
Miért tűntek el a hírek a Facebookról Ausztráliában? Hova vezet ez? A digitális média egyik legfontosabb csatája zajlik az ausztráloknál.
Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre Ez lesz az első olyan digitális eszköz a piacon, amelyben alapból van LiFi adó-vevő, így eldönthetjük, hogy WiFi-vel vagy LiFi-vel akarjuk használni.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.