Látványosan jobban fordít magyarra a Google Fordító vetélytársa

2021 / 04 / 18 / Bobák Áron
Látványosan jobban fordít magyarra a Google Fordító vetélytársa
A már magyarul is elérhető DeepL-lel 23 másik nyelvről és nyelvre fordíthatunk le szövegeket.

A Linguee szótár fejlesztője 2017-ben állt elő a DeepL-lel, ami rendkívül gyorsan lett népszerű a felhasználók körében, hiszen nem csak pontosabban, de a kontextus szempontjából is szöveghűbben fordítja le a mondatokat, mint a Google algoritmusa. A neurális gépi tanulással működő program március 17-től már magyarul is elérhető, így ki is próbáltuk, mennyire nő fel a hírnevéhez a külföldön már agyondicsért program. Az összebenyomásunk az, hogy amellett, hogy a DeepL sokkal “emberibben”, vagy mondjuk úgy, magyarosabban fordítja le a szövegeket, sokkal kevesebb fordítási hibát is vét, mint a Google Fordító, ami néha - igaz, tényleg csak néha - képes annyira megváltoztatni fordítás közben a szöveget, hogy az már félreérthetővé, vagy egyenesen értelmezhetetlenné válik. Ez elsősorban az angol-magyar fordításokra igaz, a magyarról angolra való fordításoknál kevésbé tapasztaltunk különbséget a két program között. Példaként mutatjuk, hogyan fordította le a Google és a DeepL algoritmusa a Rakéta valamint a The New York Times cikkeinek egy-egy bekezdését - az angol-magyar fordításnál még angol tudás nélkül is könnyen látható a különbség.


Magyarról angolra: felül a Google Fordító, alul pedig a DeepL fordítása

Angolról magyarra: felül a Google Fordító, alul pedig a DeepL fordítása

A DeepL-be a Google Fordíthóhoz hasonlóan legfeljebb ötezer karakternyi szöveget másolhatunk be, emellett .docx kiterjesztésű dokumentumokat és PowerPoint fájlokat is fordíthatunk a segítéségével. Az ingyenes verzióban ez havi három dokumentumban, dokumentumonként maximum 5 megabájtban van korlátozva, de profi fordítók és cégek számára különböző havidíjas csomagok is rendelkezésre állnak, amelyekkel megnövelhetjük a havonta lefordítható dokumentumok számát és méretét, eltörölhetjük az ötezer karakteres limitet, és még azt is kiválaszthatjuk, hogy formális vagy informális hangnemben fordítsa le a szöveget a program. A DeepL nyilvánvaló hátránya a Google Fordítóhoz képest, hogy alkalmazásként nem elérhető, így mobilon körülményesebben használható, viszont Windowsra és macOS-re külön programként is letölthetjük, valamint Chrome-hoz és Firefox-hoz elérhető olyan bővítmény is, amit letöltve a kijelölt szöveget egy kattintással lefordíthatjuk a DeepL-lel.

A fordítóprogram jelenleg 24 nyelven tud oda-vissza fordítani, amelyek között megtalálható az Európai Unió szinte összes hivatalos nyelve (mi az írt és a horvátot nem találtuk), valamint az orosz, a kínai, a japán és a brazíliai portugál.

További cikkek a témában:

A robotok a jövőben sem veszik el a fordítók munkáját egy magyarok által fejlesztett szoftvernek köszönhetően A fordítók munkáját szoftveres megoldásokkal megkönnyítő memoQ egy kis startupként indult, de mára igazi világsikerré vált.

Karnyújtásnyira kerültünk tőle, hogy többé ne kelljen nyelveket tanulnunk Telefonokra is megérkezett a Google Asszisztens tolmács funkciója, és élőben is pont olyan lenyűgöző, mint a bemutató videókon.

Noninvazív idegstimulációval segítik az idegen nyelvek elsajátítását Eljön a nap - és remélhetőleg hamarosan-, amikor senkinek sem kell aggódnia a létező vagy nem létező nyelvérzéke miatt, egyszerűen csak a fülébe kell dugni egy apró eszközt, ami láthatatlanul stimulál egy, az agyhoz vezető kulcsideget, ezáltal jelentősen javíthatja képességünket egy új nyelv elsajátítására.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.