Disztópiákat idéző robotkutyákkal akarja megvédeni déli határát az Egyesült Államok

2022 / 02 / 04 / Palotai Nándor
Disztópiákat idéző robotkutyákkal akarja megvédeni déli határát az Egyesült Államok
Az USA ráadásul annak a gyártónak a berendezését teszteli, amely korábban nagy port kavart a robotjára szerelt mesterlövészpuskával.

Az amerikai Department of Homeland Security (DHS) – ami az USA belügyminisztériumának felel meg – robotkutyákat tervez küldeni az Egyesült Államok déli határvidékére. A feladattal ráadásul a Ghost Robotics vállalatot bízták meg, mely a tavalyi évben már nagy felháborodást váltott ki azzal, hogy mesterlövészpuskával szerelte fel négylábú robotját, megidézve ezzel a híres Fekete Tükör sorozat egyik legfélelmetesebb, Metalhead című epizódját.

A Ghost Robotics legfejlettebb, tömeggyártásra szánt robotkutyája nagyjából 76 centiméter magas, és körülbelül 30 kilogrammot nyom, szerelékektől függően. A robot egy feltöltéssel körülbelül 12 kilométer tud megtenni 3 óra alatt. A robotkutya továbbá emberi irányítással, illetve önállóan is tud működni, továbbá számtalan eszköz is felszerelhető rá, többek között például hőérzékelő, 360 fokos, illetve éjjellátó kamerák is, továbbá rengeteg fajta szenzor is, melyek segítségével akár kémiai, biológiai, de akár radioaktív anyagok jelenlétét is ki tudják mutatni. Illetve, mint ahogy már fentebb említettük, akár fegyver is.

A DHS nemrég egy hosszabb közleményben számolt be róla, hogy lassan már két és fél éve működik együtt a Ghost Roboticsszal, illetve, hogy a virginiai Lorton városában sikeresen befejezték a különböző rakományok, illetve irányítási módok optimalizálását. Ezt követően közelmúltban már el is kezdődtek az éles tesztek a texasi El Paso közelében, Texas államban, az USA déli határvidéken.

A határnál zajló éles próbák során a feladatok nagy része eddig inkább megfigyeléssel, illetve járőrözéssel és őrzéssel volt kapcsolatos. Ezek között volt nappali és éjjeli szabadtéri járőrözés GPS-koordináták alapján, 9-10 kilogrammnyi felszereléssel, illetve vasúti telephelyen is végeztek teszteket, melyek során vonatok alvázát is át tudták vizsgálni a robotok. Ezen kívül, a berendezést beltéri körülmények között is kipróbálták, ráadásul ezen feladatok között volt olyan is, mely „potenciálisan ellenséges” egyének jelenlétével is bonyolította a helyzetet. Ezen felül, a gyakorlatok során különös figyelmet fordítottak a javíthatóság tesztelésére is. A DHS a közleményében a robotokra úgy hivatkozik, mint a határőrség erejét megsokszorozó berendezésekre. A hatóságok egyelőre nem jelöltek ki konkrét időpontot a robotok rendszeresítésére.

Az írás alapján egyelőre úgy tűnik, hogy fegyvert nem kívánnak a Ghost Robotics eszközére szerelni, azonban ez nem azt jelenti, hogy a jövőben ez nem változhat: némi aggodalomra adhat okot ugyanis, hogy az amerikai kongresszus nagyjából egy éve már döntött róla, hogy nem kívánja kizárni annak a lehetőségét, hogy a jövőben felfegyverzett autonóm robotokat használjon. Egy tovább nyugtalanító fejlemény lehet, hogy ezzel párhuzamosan a kisebb méretű drónok harctéri alkalmazásával is kísérleteznek, nemrég a Raytheon például egy olyan eszközt hozott létre, mellyel egy katona akár több mint száz drónt is irányíthat.

Ugyan a Ghost Robotics négylábú eszköze egyelőre jól teljesített terepen is, a híresebb konkurens, a Boston Dynamics robotja viszont eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a francia hadsereg már tesztelte a vállalat Spot névre hallgató robotját, azonban a tapasztalataik szerint a Boston Dynamics robotkutyája jelenleg inkább hátráltatná a katonákat, mint segítené. Azt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy amint ezek a fejlesztések eljutnak arra a szintre, hogy egyes hadseregekben rendszeresítésre kerüljenek, a harcászat és a háború más soha többé nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt volt.

(Fotó: Ghost Robotics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.