Döntött a Facebook: Trump csak 2023-ban térhet vissza

2021 / 06 / 06 / Pőcze Balázs
Döntött a Facebook: Trump csak 2023-ban térhet vissza
Donald Trumpot január elején kitiltották a Facebookról, mert bátorította az amerikai törvényhozás épületét megostromló tömeget. A platform felügyelőbizottsága később helyben hagyta a döntést, ám arra kötelezte Zuckerbergéket, hogy alkossanak szabályokat, amelyekből világossá válik, hogy a volt elnök kitiltása meddig marad érvényben. Ezek alapján Trump 2023-ban térhet vissza a világ legnagyobb közösségi oldalára.

Miután január hatodikán tüntetők megostromolták az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, hogy így tiltakozzanak Joe Biden elektori szavazatainak elfogadása ellen, a nagy platformok sorra álltak ki az erőszakért felelősnek tartott Trump ellen. A Facebook és a hozzájuk tartozó Instagram letiltotta a #StormTheCapitol ("ostromoljuk meg a Capitoliumot") témát, és huszonnégy órára zárolták az elnök fiókjait. Majd miután a Twitter, a Youtube és a Snapchat sorra hozott hasonló döntéseket, Mark Zuckberg bejelentette: határozatlan időre felfüggesztik az akkor még hivatalban lévő, ám már leváltott Donald Trump hozzáférését a Facebookhoz és az Instagramhoz.

A döntés a Facebook felügyelőbizottsága, azaz "legfelsőbb bírósága" elé került, amelynek tagjai úgy látták, hogy a volt elnök "olyan környezetet teremtett, amelyben komoly esély van az erőszakra". Szerintük a veszély változatlanul fennáll, így a döntés jogos volt. A bizottság ugyanakkor hozzátette, hogy a határozatlan idejű felfüggesztés nem megfelelő, hiszen ez nem egy olyan büntetés, ami szerepelne az oldal felhasználási feltételei közt. A Facebook vezetőinek végleges döntést kellett hozniuk a kérdésben fél éven belül, és ezt pénteken meg is tették.

A saját csapdájába eshetett a Facebook Donald Trump kitiltásával Jogi szakértők szerint Mark Zuckerberg a felelősség elhárítására használja a Facebook független tartalom-ellenőrző testületét (Ellenőrző Bizottság)  a tartalommoderátori döntések meghozatalánál, de most úgy tűnik, visszanyalt az a bizonyos fagyi.

Nick Clegg, volt brit miniszterelnök-helyettes, a vállalat globális ügyekért felelős alelnöke egy blogposztban jelentette be, hogy mostantól az erőszakot szító, a közbiztonságnak ártó politikusok egy hónap, fél év, egy év vagy két év felfüggesztésre számíthatnak. A büntetés letelte után, ha a veszélyesnek ítélt helyzet elmúlt, a közszereplő visszatérhet, ám aki újra vét a szabályok ellen, örök kitiltásra számíthat.

"A súlyos szabályszegésekkor érvényes kétéves szankciónál figyelembe vettük, hogy elég hosszú legyen ahhoz, hogy biztosítson egy biztonságos időszakot a felbujtás után, elég súlyos legyen ahhoz, hogy Trump és mások számára elrettentő hatása legyen, illetve arányos legyen az elkövetett szabálytalanság súlyával."

Clegg leszögezte: tudják, hogy sok kritikát kapnak majd a döntésükért, de azt érezték feladatuknak, hogy "arányos, fair és átlátható" szabályt alkossanak. Ezzel együtt, ahogyan a The Verge már a döntés publikálása előtt megírta, a politikusokkal mostantól általában véve is szigorúbb lesz a platform. Korábban úgy gondolták, hogy a közszereplőktől a hazugságok is hírértékűek, így azokat, amíg csak lehetett, az oldalaikon hagyták, ám mostantól hasonlóan fogják kezelni a politikusokat és a hétköznapi felhasználókat. Emellett transzparens módon közlik majd mindenkivel, ha vétenek a szabályaik ellen - büntetőpontokat fognak kiosztani a súlyos szabályszegésekért az ismert és a civil felhasználóknak is.

Donald Trump pontosan egy hónappal ezelőtt indította el a "saját közösségi platformját", ami gyakorlatilag egy blog volt. A Facebook döntése előtt néhány nappal, állítólag a gyatra látogatottság miatt leállította az oldalt, így azt egyelőre nem tudni, hogy a maradék másfél évben hol tervez kommunikálni a közönségével.

(Borítókép: James Devaney/GC Images)

További cikkek a témában:

Trump kitalálta, hogyan kerülhetné meg, hogy kitiltották a Twitterről és a Facebookról Miután kedden Donald Trump elindította saját "platformját", szerdán a Facebook felügyelőbizottsága döntött arról, hogy jogos volt-e az akkor már leváltott, de még hivatalban lévő amerikai elnököt kitiltani a közösségi oldalról. A határozat értelmében a kitiltás érvényben marad, de nem biztos, hogy örökre.

Soha nem volt még annyira egységes a tech szektor, mint a Capitolium ostroma alatt Míg az amerikai fővárosban soha nem látott káosz uralkodott, a tech vállalatok soha nem látott egységben álltak ki a tömeget korábbi megszólalásaival feltüzelő Donald Trumppal szemben.

Donald Trump beváltotta a fenyegetését, és frontális támadást intézett a közösségi média ellen A csütörtökön aláírt elnöki rendelet értelmében a közösségi oldalak perelhetőek is lehetnek a rajtuk közzétett tartalmakért.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.