Trump kitalálta, hogyan kerülhetné meg, hogy kitiltották a Twitterről és a Facebookról

2021 / 05 / 06 / Pőcze Balázs
Trump kitalálta, hogyan kerülhetné meg, hogy kitiltották a Twitterről és a Facebookról
Miután kedden Donald Trump elindította saját "platformját", szerdán a Facebook felügyelőbizottsága döntött arról, hogy jogos volt-e az akkor már leváltott, de még hivatalban lévő amerikai elnököt kitiltani a közösségi oldalról. A határozat értelmében a kitiltás érvényben marad, de nem biztos, hogy örökre.

Január hatodikán arról írtunk a Rakétán, hogy a tech szektor sosem volt még annyira egységes, mint a Capitolium ostroma után. Miután tüntetők megostromolták az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, hogy így tiltakozzanak Joe Biden elektori szavazatainak elfogadása ellen, a nagy platformok sorra álltak ki az erőszakért felelősnek tartott Trump ellen. A Facebook és a hozzájuk tartozó Instagram letiltotta a #StormTheCapitol ("ostromoljuk meg a Capitoliumot") témát, és huszonnégy órára zárolták az elnök fiókjait. A Twitter tizenkét órára kizárta az elnököt és három, általuk veszélyesnek ítélt posztját eltávolították, nem sokkal később pedig örökre kitiltották Trumpot a platformról. A YouTube is törölte az elnök beszédéről készült videót, amelyben a tömeghez szólt, és vitatta, hogy elveszítette volna a választásokat. Később még a Snapchat is bezárta az elnöki fiókot. Röviddel ezután Mark Zuckerberg azt írta: határozatlan időre felfüggesztik Trump fiókját. A felfüggesztés azóta is tart, és kedden eldőlt, hogy ez egy ideig így is marad.

A The New York Times-on Mike Isaac írt arról, hogy a Facebook felügyelőbizottsága, azaz "legfelsőbb bírósága" úgy látja, hogy a volt elnök "olyan környezetet teremtett, amelyben komoly esély van az erőszakra". Szerintük a veszély változatlanul fennáll, így a döntés jogos volt. A bizottság ugyanakkor hozzátette, hogy a határozatlan idejű felfüggesztés nem megfelelő, hiszen ez nem egy olyan büntetés, ami szerepelne az oldal felhasználási feltételei közt. A Facebook vezetőinek végleges döntést kell hozniuk a kérdésben fél éven belül. A kötelező érvényű ítéleteit többségi szavazással meghozó, húszfős felügyelőbizottságban olyan politikusok, aktivisták és szakértők kaptak helyet, mint Helle Thorning-Schmidt, Dánia volt miniszterelnöke, Tawakkol Karman Nobel-békedíjas jemeni politikus és aktivista, és Sajó András, az Emberi Jogok Európai Bíróságának volt alelnöke. Korábbi ítéleteikben többször szembehelyezkedtek a Facebook álláspontjával.

Van másik!

Donald Trump március végén azt ígérte, hogy a kitiltásokra válaszul "saját platformot" indít - és ez kedden meg is történt. De akik a Parlerhez hasonló jobboldali fórumra számítottak, csalódtak: az elnök igazából egy blogot indított, ami ránézésre kissé a Twitterre emlékeztet, de ettől még nem több egy egyszerű weboldalnál. A volt elnök az egyik bejegyzésében érinti a felügyelőbizottság döntését: szerinte a "radikális balos őrültek" félnek az igazságtól, ezért "elvették a szólás szabadságát az amerikai elnöktől". A Techdirt nevű jogi-technológiai portálnál kiszúrták, hogy az oldal felhasználási feltételeiben az áll, hogy Trump is bármit eltávolíttathat az oldaláról, amit csak szeretne. Akinek pedig tetszik valamelyik bejegyzése, az megoszthatja azt a beépített gombok segítségével a Twitteren vagy a Facebookon.

(Borítókép: Tia Dufour/White House/Flickr)

További cikkek a témában:

A Twitter véglegesen kitiltotta Donald Trumpot "Miután alaposan megvizsgáltuk a @realDonaldTrump fiók legutóbbi bejegyzéseit és azok kontextusát, úgy döntöttünk, hogy véglegesen felfüggesztjük azt, mivel fennáll a veszélye, hogy további erőszakra buzdít".

Donald Trump vasárnaptól betiltja a TikTok letöltését az USA-ban Az USA kereskedelmi minisztériuma által pénteken kiadott rendelet alapján vasárnaptól két népszerű kínai alkalmazás, a WeChat és a TikTok is elérhetetlenné válik az amerikai alkalmazásboltokban.

Trump utolsó, a Foxconn elektronikai óriással dédelgetett álma is összeomlott A tervezett óriásüzem helyett - amit a volt elnök a világ nyolcadik csodájaként emlegetett - ugyanis egy jóval szerényebb volumenű beruházás történik az USA-ban. A kérdés csak az: miért?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.