Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés

2023 / 09 / 21 / Felkai Ádám
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.

A csillagászok régóta figyelik a Bennu nevű aszteroidát, amely hatévente kerül a Föld közelébe. A számítások szerint pedig van rá esély, 2182. szeptember 24-én a Bennu 22 atombombának megfelelő erővel ütközhet a bolygónkkal. Noha a becslések szerint egy ilyen katasztrofális forgatókönyv esélye 1 a 2700-hez, a NASA mégsem kockáztat, mivel kozmikus léptékben ez már komoly fenyegetést jelent.

A Bennu - amely körülbelül akkora, mint az Empire State Building - eltérítésére a NASA ambiciózus küldetést indított – ennek első lépése volt az OSIRIS-REx űrszonda fellövése.

Mint látható tehát, a Bennu ugyan a méretét tekintve messze elmarad a dinoszauruszokat kiirtó aszteroidától (az nagyjából 10 km széles volt), mégis veszélyesnek számít a maga mindössze fél kilométeres szélessségével – ha eltalálná a Földet, 10 km széles krátert hozna létre, és a pusztítás 1000 km-es körzetet érintene.

A NASA hét éve indította útjára az OSIRIS-REx űrszondát, amlynek az volt az elsődleges célja, hogy mintákat gyűjtsön a Bennuból, ami kritikus lépés az aszteroida összetételének és viselkedésének megértésében. Ezek a minták kulcsfontosságúak lehetnek ugyanis ahhoz, hogy meghatározzák, miként kerülhető el a következő évszázadban esedékes katasztrófa. A NASA egyébként már tesztelte, hogy eltéríthető a pályájáról egy aszteroida – ez volt a DART küldetés, ami nem várt következményekkel járt:

Nagyon furán kezdett viselkedni az aszteroida, amit eltalált a NASA korábban A NASA tavaly szeptemberben a DART küldetés keretében tesztelte, hogy le tudnának-e téríteni egy Földet fenyegető aszteroidát a pályájáról. A szóban forgó égitest azonban váratlanul kezdett viselkedni, és minderre ráadásul egy egyetemi tanár jött rá a hallgatóival.

Az OSIRIS-REx küldetés így több szempontból is történelmi jelentőségű: 2020 októberében az űrszonda történelmi landolást hajtott végre Bennu felszínén, és körülbelül 250 grammnyi sziklás anyagot gyűjtött össze. Ez volt a NASA első aszteroid-minta begyűjtése, és a és azóta is ez a világűrben valaha is összeszedett legjelentősebb minta.

Annyi mintát gyűjtött be az Osiris-Rex, hogy az problémát is okozhat Az Osiris-Rex megközelítette a Bennu kisbolygót, és a begyűjtött kőzetmintákkal jövőre indul vissza a Föld felé. A küldetés teljes siker. Sőt talán túl sikeres is volt, mert lehet, túl sok mintát gyűjtöttek be, és ezért a szonda elveszti majd ezek számottevő részét.

Évekig tartó aprólékos tervezés és kivitelezés után az OSIRIS-REx küldetés most a nagy fináléjához közeledik – számol be róla az Interesting Engineering. Szeptember 24-én az űrszonda elindítja azt a kapszulát, amely az értékes Bennu mintákat tartalmazza – ez a kapszula (nagyjából egy minihűtő méretével rendelkezik) fog majd belépni a Föld légkörébe, ahol elképesztő hőhatásoknak lesz kitéve, és ejtőernyők lassítják majd le a biztonságos földetéréshez. A kijelölt landolási zóna a Védelmi Minisztérium Utah-i teszt- és kiképzési tartománya, Salt Lake Citytől délnyugatra. A szakemberek igyekeznek ezután a kapszulát minél gyorsabban begyűjteni, hogy a mintát ne szennyezze a földi környezet.

Noha a küldetés elsődleges célja bolygónk védelme, a Bennu-minták rendkívüli tudományos lehetőséget is kínálnak: a Bennu aszteroidáról származó érintetlen törmelékek felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújthatnak Naprendszerünk kialakulásába, amely körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt történt. Mint azt Nicola Fox, a NASA Tudományos Küldetés Igazgatóságának munkatársa közölte:

“A Bennu aszteroida érintetlen anyaga segít megvilágítani Naprendszerünk 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulását, és talán még azt is, hogyan kezdődött az élet a Földön.”

(Kép: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.