Drónokkal és robotokkal takarítaná a napelemeket egy belga startup

2022 / 03 / 08 / Palotai Nándor
Drónokkal és robotokkal takarítaná a napelemeket egy belga startup
Az online megrendelhető takarításhoz a drónok automatikusan szállítanák a robotokat a nehezen elérhető napelemtáblákra.

Évről-évre egyre több napelemet telepítenek világszerte, ám ezeknek a berendezéseknek a hatékonyságát idővel nagyban rontja, ha porossá, piszkossá válnak. Amíg a nagyobb napelemparkoknál már legtöbbször gondoskodnak azok takarításáról, addig a kisebb, háztartási naperőműveknél már sokszor nehezebben megoldható a pormentesítés, pláne, ha háztetőre telepített napelemről van szó. Erre a problémára talált ki egy új megoldást a belga startup, az ART Roboticshívta fel rá a figyelmet az Interesting Engineering.

Az ART Robotics projektje, a HELIOS egy olyan online megrendelhető takarító szolgáltatás, mely során a tisztítandó napelemtáblákhoz egy futár viszi el a rendszert, mely a helyszínen aktiválja a drónt, ami a levegőbe emeli a speciálisan napelemek takarításához fejlesztett robotot. A „riasztást” követően a drón automatikusan detektálja a letakarítandó napelemeket, lehelyezi a robotot, ami külső segítség nélkül, porszívóval és körkefével tisztítja meg a napelemek felületeit.

A művelet végeztével a drón érte jön, majd visszaviszi a felszállási helyre. Emberi felügyelet csak a művelet elindításához szükséges, amint a drón a helyére rakta a takarítórobotot, a futár mehet is tovább, elég lesz csak a művelet legvégén visszajönnie elvinni a rendszert. A startup már működő prototípussal in rendelkezik, az eddigi tapasztalataik alapján a HELIOS rendszerével való takarítás minimum 25%-kal olcsóbb, mint a hagyományos munkaerő alkalmazása.

Az ART Robotics-ot két belga mérnök alapította 2018-ban, az első koncepciók és ötletek pedig 2019 elejére nyúlnak vissza. A fejlesztés azonban 2019 szeptemberében felgyorsult, amikor a HELIOS-t pártfogásába vette a belgiumi startup-inkubátor VLAIO. A HELIOS projekt üzleti terve döntős helyezést ért el a 2019-es Bizidee Versenyen. 2021-ben pedig az innovációs börze SOON Fesztivál és az Entrepreneurship World Cup (EWC) belga döntőjét nyerte meg a koncepció.

Jelenleg az ART Robotics egy Kickstarter-kampány keretében is gyűjti a tőkét a HELIOS megvalósításához, hogy kifejleszthessék a rendszer végleges verzióját, és elindítsák a szolgáltatást. Az első tesztüzemeket 2023 második negyedévére, a szolgáltatást beindulását pedig a harmadik negyedévre saccolják.

(Fotó: ART Robotics)

Ki vághat bele az állam által finanszírozott napelem-telepítésbe? December 6-án néhány megyében elindult az a pályázat, amellyel a háztetőre telepített napelemes rendszerhez és ehhez kapcsolódó fűtéskorszerűsítéshez lehet jutni, ingyen. De nem mindenkinek.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.