Drónvédett Lynxek a Magyar Honvédség kötelékében

2021 / 05 / 16 / Justin Viktor
Drónvédett Lynxek a Magyar Honvédség kötelékében
Az már tavaly kiderült, hogy a Magyar Honvédség nemsokára új gyalogsági harcjárműveket kap, melyeket Magyarországon gyártanak majd a német Rheinmetall vállalat licensze alapján. Ugyanakkor a drónok szerepe a modern hadviselésben számos hagyományos eszköz alkalmazását átdefiniálja, ide értve jószerével minden szárazföldi járművet. Valamit tehát lépni kellett.

StrikeShield rendszer

A megoldás ismét csak a Rheinmetall vállalatcsoporttól érkezett, a StrikeShield aktív védelmi rendszer képében, melyet megkap majd a 218 darab Lynx KF41 gyalogsági harcjármű. "A fenyegetést jelentő ellenséges páncéltörő lövedékeket semlegesíteni képes, úgynevezett aktív védelmi rendszerek nyújtják a ma elérhető legmagasabb fokú biztonságot a honvédség új harcjárművei számára."

"A StrikeShield megóvja a Lynxek személyzetét és a szállított katonákat. Ezáltal lehetővé teszi, hogy a 21. századi intenzív hadviselés viszonyai között, korszerű fegyverek tüzének kitéve is teljesítsék feladataikat"

- mondta el a beszerzésről Maróth Gáspár kormánybiztos. "Nem lehetett kérdés, hogy az új, nagy értékű fegyverrendszer-platformokat, járműveket a rendelkezésre álló legkorszerűbb önvédelmi megoldásokkal, technikákkal lássák el" - tette hozzá Maróth. A Lynx harcjárművek beszerzéséről szóló szerződést 2020 szeptemberében kötötte meg Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall igazgatótanácsának elnöke. 

710,3 milliárd forintos modernizációs program

A több mint kétmilliárd euró volumenű modernizációs programban a Honvédség 218 Lynx KF41 harcjárművet kap, melyek közül 172-öt gyártanak majd le Magyarországon egy vegyesvállalat irányítása mellett Zalaegerszegen. A maradék az első 46 jármű, melyek Németországban készülnek, hogy a leendő hazai gyár szakemberei felkészülhessenek a gyártásra. A StrikeShield aktív védelmi rendszer ára több mint 140 millió euró lesz, ezt szintén a program költségvetése fedezi.

A StrikeShield egy úgynevezett hard kill rendszer, ami nem csupán lézeres, vagy más módon történő célzás és irányítás- zavarásra képes, hanem a lövedékek ellen is védelmet nyújthat.

A Lynxek egy olyan nehézdandár eszközei lesznek, melynek felállítását NATO kötelezettségként vállaltuk "A beszerzés egyúttal egy olyan alapvető haditechnikai eszközkategóriát állít helyre a magyar haderőben, mellyel az a BMP-1-esek több mint másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta egyáltalán nem rendelkezett" - tette hozzá Maróth. A gyárban a tesztüzem 2022 végén indul majd.

(Forrás: MTI Kép: MTI, Honvédelem)

Ez is érdekelhet:

Megkapták okleveleiket Debrecenben az első magyar űrszakos katonák Az elmúlt években a fejlett országok és a nagyhatalmak sorra hozták létre űrhaderejüket. Bár Magyarországnak ilyen alakulata egyelőre nincs, a héten oklevelet szereztek a Debreceni Egyetemen "Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe" című tanfolyamán, az első magyar katonák.

Második világháborús Japán bombát találtak az USA egy középnyugati államában. De hogy került oda? Japán minden bizonnyal nagyon szerette volna bombázni az Egyesült Államok területét, de ennek az ominózus Pearl Harbour-i támadás kivételével a közelébe sem jutottak. Legalábbis eddig így tudtuk, ám most egy Japán birodalmi bombát találtak Missouri államban. Lehetséges, hogy tévedtünk?

Az amerikai kongresszus bizottsága szerint nem kéne betiltani a gyilkosságra felhatalmazott autonóm fegyvereket Az amerikai kongresszusnak arra kellett választ adnia, hogy az USA hadserege képes legyen-e autonóm gyilkos robotokat kifejleszteni, melyek akár halálos erőt is használhatnak az emberek ellen, vagy sem.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.