Megkapták okleveleiket Debrecenben az első magyar űrszakos katonák

2021 / 05 / 06 / Justin Viktor
Megkapták okleveleiket Debrecenben az első magyar űrszakos katonák
Az elmúlt években a fejlett országok és a nagyhatalmak sorra hozták létre űrhaderejüket. Bár Magyarországnak ilyen alakulata egyelőre nincs, a héten oklevelet szereztek a Debreceni Egyetemen "Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe" című tanfolyamán, az első magyar katonák.

Űrhadviselés

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy tíz honvédtiszt olyan oklevelet kapott, amely feljogosítja őket arra, hogy "az űrhadviselésben Magyarországot képviseljék".

Németh szerint a nagyhatalmak, de a feltörekvő országok is arra készülnek, hogy kilépjenek az űrbe, és onnan irányítsák a „földi életet”. Ennek vannak nemzetbiztonsági, gazdasági kockázatai és előnyei is. Magyarország sem a NATO szövetségi rendszeren belül, sem a magyar biztonságpolitikát tekintve nem maradhat le, ezt szolgálják az űrkiképzésben részt vevő katonák.

Németh Szilárd szerint az űrhadviselés a világ olyan kihívásai közé tartozik, mint a terrorizmus, az illegális migráció vagy a kiberhadviselés, és ez utóbbi az ország "űrben elfoglalt helyével" függ össze.


Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese beszédet mond az első magyar "űrkatonák" oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem (DE) aulájában 2021. május 6-án. (Kép: MTI/Balázs Attila)

Összegyetemi tanfolyam

A képzést három egyetem szervezte közösen, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Az űrkutatás nemcsak tudomány, hanem űrtevékenység is: az űrben működő eszközök az emberiség érzékeny infrastruktúrájához tartoznak. Az űripar, az űrtudomány és a Magyar Honvédség jó együttműködéséhez a KKM - amely 2018 óta felügyeli Magyarország űrtevékenységét - a jövőben is minden segítséget megad -tette hozzá Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa.

Nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az "űrkatonák" fogják kialakítani. 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is.

Magyarországon az elmúlt száz év legnagyobb haderőfejlesztése zajlik, amihez van "politikai akarat, támogatás és költségvetés" - mondta el Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese. 

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szerint a három hazai egyetem és a vállalatok együttműködése az űrképzésben a nemzeti összefogás eredménye, hogy speciális ismeretekkel vértezzék fel a katonákat az űrhadviselésre, amely "a legelitebb fegyvernem az új Magyar Honvédség történetében."

(Forrás: MTI Kép: MTI)

Ez is érdekelhet:

Az USA hadserege környezetszennyezőbb, mint száz kisebb ország együttesen Az egész világ fuldoklik a fogyasztói társadalom hulladékában, és vannak ráadásul olyan rejtett környezetszennyezők is, melyek sokszor még a felmérésekben sem szerepelnek.

A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok Az Egyesült Királyság hadserege 10 ezer katonával csökkenti a létszámát, hogy többet fektethessenek katonai robotokba, drónokba és egyéb high-tech harci eszközökbe, egy nagy átalakítás során.

Az amerikai hadsereg a Vasember-páncél célzóberendezését hasznosítaná Az Egyesült Államok hadserege egy olyan fegyvercső stabilizátort fejleszt következő generációs puskájukhoz, ami hatékonyan képes kiküszöbölni a nem szándékos, véletlen kézelmozdulást, remegést.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.