Második világháborús Japán bombát találtak az USA egy középnyugati államában. De hogy került oda?

2021 / 05 / 08 / Justin Viktor
Második világháborús Japán bombát találtak az USA egy középnyugati államában. De hogy került oda?
Japán minden bizonnyal nagyon szerette volna bombázni az Egyesült Államok területét, de ennek az ominózus Pearl Harbour-i támadás kivételével a közelébe sem jutottak. Legalábbis eddig így tudtuk, ám most egy Japán birodalmi bombát találtak Missouri államban. Lehetséges, hogy tévedtünk?

Váratlan felfedezés

A második világháborús japán bomba egy Missouri államban élő nő, Pamela Coffey kertjében került elő, aki a házuk udvarát rendezgette a férjével. Pamela nem tudta mit talált, Sam a férj pedig lemosta és először éles tárgyakkal elkezdte lekaparni róla a szennyeződéseket, mígnem előtűntek a japán írásjelek.

A naív pár mentségére mindenképp fel kell hozni, hogy a lövedék igen kis méretű volt, talán ártalmatlannak tűnhetett, a fémtárgy alakjából és súlyából mindenesetre nem vontak le túl sok következtetést. 

"Az ebédlőasztalunknál ültem, és egy steak késsel kaparásztam, megpróbáltam letisztítani. Megpróbáltam kideríteni, mi a fene ez a dolog, amikor Pam a konyhából bekiabált: Állj! Azt hiszem, ez bomba lehet!" - mondta el Coffey.

Pamela a Google Lens eszközt használta, és ezzel valószínűleg megmentette a férje, és talán a saját életét is. A Coffey által mélytengeri búvársúlynak vélt aknagránátról így kiderült, hogy valószínűleg bomba lehet. Ekkor kihívták a tűzszerészeket.

Itt szeretnénk megkérni mindenkit, aki bármilyen azonosítatlan, gyanús fémtárgyat találna a földben, hogy ne kövesse Pameláék módszerét, semmiképp se piszkálja, és főképp ne éles tárgyakkal. Ilyenkor ki kell hívni a tűzszerészeket, ha nem szeretnénk mi lenni valamelyik világháború aktuálisan utolsó halottjai!

Bombavizsgáló robot

A kiérkező tűzszerészcsoport megerősítette, hogy második világháborús japán haditengerészeti mozsár lövedékéről van szó. A tűzszerészek egy bombavizsgáló robotot is hoztak magukkal, majd a helyszínen röntgenfelvételt készítettek a tárgyról. Ebből ki is derült, hogy a mozsárlövedék élesített állapotban van.

A lövedéket végül elszállították a légierő Scott Air Force Base nevű bázisára, ahol annak rendje és módja szerint felrobbantották. Ezzel a veszélyes történet jó véget is ért, és mindenki fellélegezhetett, kivéve azok, akik nem bírtak a kínzó kérdéssel: hogy a fenébe került egy japán tengerészeti mozsár lövedéke az USA szívébe?

Egy kevéssé ismert epizód

A japánok különös és kitüntetett viszonyban állnak az erős szelekkel, mióta a 13. században egy hatalmas ciklon elsüllyesztette Kubláj mongol Kán hódítani indult flottájának nagy részét. A japánok az „isteni szelet”, a kamikazét látták ebben, amit azért küldtek, hogy megvédje őket. Így nem csoda, ha a második világháború alatt is jó ötletnek tűnt a szelet segítségül hívni.

A tudósaik azonosítottak egy Japán felett 9000 méter magasságban húzódó nyugatra tartó légáramlatot, amit ma sugáráramnak nevezünk. Rájöttek, hogy ezzel akár akár hidrogénnel töltött léggömböket juttathatnak Észak-Amerikába fölé három négy nap alatt. Innentől kezdve a katonaság több ezer léggömböt gyártott, könnyű, tartós eperfából készült bőrből, melyeket besorozott iskolás lányok varrtak össze. 

A léggömbökhöz gyújtóeszközöket és 13 kilós robbanó bombákat (valamint ezek szerint mozsárlövedékeket) kötöztek, és elindították őket. A fegyverek hatása hatalmas erdőtüzeket váltott ki, melyek pánikot keltettek és erőforrásokat vontak el a háborús erőfeszítésektől.

1944 novembere és 1945 áprilisa között a japán hadsereg több mint 9000 pilóta nélküli fegyvert indított el a Fu-Go kódnevű műveletben.

A léggömbök többsége ártalmatlanul belehullott a Csendes-óceánba de az több mint 300 megtette a 8000 kilométeres utat, és az USA nyugati része vagy Kanada észlelték őket. 1945 márciusában egy léggömb még egy nagyfeszültségű villanyvezetéket is elért, és átmeneti áramszünetet okozott a washingtoni Hanfordban, ahol azt a plutóniumot állították elő, amit öt hónappal később ledobtak Nagasakira. 

(Forrás: NBCNews Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

Az oroszok feloldották a Cár-bombáról készült filmfelvételek titkosítását A titkosítás feloldása csak rendkívül régi technológiát érint, haditechnikai újdonságot a napvilágra került felvételek nem hordoznak. Az mindenesetre eszünkbe juthat róla, hogy bár a világ sokat változott, 2019-es adatok szerint továbbra is mintegy 13 865 atomtöltet várakozik azóta is silókban, a 8 bevallott és az 5 feltételezett atomhatalom hadseregében.

A szovjet taktikai atombomba-táskákból 100 darab hiányzik Rossz kezekben a taktikai nukleáris fegyverek lehetnek a végső terrorfegyverek. A taktikai nukleáris eszköz-paletta egyik eleme az úgynevezett „hátizsák” vagy „bőrönd-bomba” - lényegében egy olyan kis méretű nukleáris eszköz, amelyet hátizsákban vagy személyi poggyászban is lehet szállítani.

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.