Dugódíj vagy jobb bringautak? Az EU várja a véleményünket

2022 / 01 / 13 / Pőcze Balázs
Dugódíj vagy jobb bringautak? Az EU várja a véleményünket
Február végéig lehet részt venni az Európai Bizottság "Peer Parliament" nevű kezdeményezésében, amely az európai éghajlati paktum részeként ad lehetőséget arra, hogy megvitassuk a legfontosabb éghajlat-politikai kérdéseket.

Két éve, 2019 decemberében tette közzé az Európai Bizottság az európai zöld megállapodásról szóló közleményét, amelynek célja egyebek mellett a kontinens társadalmainak klímasemlegessége. Ennek része az európai éghajlati paktum, amely kiemeli: csak törvényekkel nem lehet eleget tenni a klímaváltozásért. A paktum célja, hogy minden európait összehozzon, figyelmet irányítson a témára és arra ösztönözze a polgárokat, hogy cselekedjenek négy területen: a zöldövezetek, a közlekedés, az épületek és a készségek terén. Ennek szellemében most arra biztatnak mindenkit, hogy

üljünk össze öt-tízfős csoportokban és kezdjünk el beszélgetni ezekről a kérdésekről.

A Peer Parliament oldalán kell regisztrálnunk, ha vállaljuk, hogy megszervezünk egy ilyen eseményt. Ezután három téma mentén vezethetjük az összejövetelt: ezek a közlekedés, a zöld energia és a fogyasztás, étkezés. A felkészülést és a vitát egy sor magyarul is elérhető háttéranyaggal segíti az EU. A közlekedéssel foglalkozó dokumentum például tizennégy oldalas, és olyan kérdésekben keresi a társaság véleményét, mint hogy a rövidebb utakon mikor választanánk más közlekedési módot, mint az autózást. A résztvevőknek sorrendbe kell rakniuk, hogy a biztonságosabb biciklizés, az olcsóbb és jobb tömegközlekedés, a belvárosi közlekedést nehezítő intézkedések vagy az elektromos töltőállomások használnának inkább. Ehhez többoldalnyi információt biztosítanak az egyes megoldások ökológiai lábnyomáról és a bennük rejlő lehetőségekről. Ha megvagyunk a válaszainkkal, akkor egy külön erre a célra létrehozott weboldalon tölthetjük fel a szavazatainkat, miután megadtunk néhány információt a csoportunkról.

Az EU közleménye szerint február végén összegyűjtik és összesítik a szavazatokat, majd az azokból készülő jelentés a Bizottság elé kerül.

(Borítókép: Zach Reiner/Unsplash)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.