Dugódíj vagy jobb bringautak? Az EU várja a véleményünket

2022 / 01 / 13 / Pőcze Balázs
Dugódíj vagy jobb bringautak? Az EU várja a véleményünket
Február végéig lehet részt venni az Európai Bizottság "Peer Parliament" nevű kezdeményezésében, amely az európai éghajlati paktum részeként ad lehetőséget arra, hogy megvitassuk a legfontosabb éghajlat-politikai kérdéseket.

Két éve, 2019 decemberében tette közzé az Európai Bizottság az európai zöld megállapodásról szóló közleményét, amelynek célja egyebek mellett a kontinens társadalmainak klímasemlegessége. Ennek része az európai éghajlati paktum, amely kiemeli: csak törvényekkel nem lehet eleget tenni a klímaváltozásért. A paktum célja, hogy minden európait összehozzon, figyelmet irányítson a témára és arra ösztönözze a polgárokat, hogy cselekedjenek négy területen: a zöldövezetek, a közlekedés, az épületek és a készségek terén. Ennek szellemében most arra biztatnak mindenkit, hogy

üljünk össze öt-tízfős csoportokban és kezdjünk el beszélgetni ezekről a kérdésekről.

A Peer Parliament oldalán kell regisztrálnunk, ha vállaljuk, hogy megszervezünk egy ilyen eseményt. Ezután három téma mentén vezethetjük az összejövetelt: ezek a közlekedés, a zöld energia és a fogyasztás, étkezés. A felkészülést és a vitát egy sor magyarul is elérhető háttéranyaggal segíti az EU. A közlekedéssel foglalkozó dokumentum például tizennégy oldalas, és olyan kérdésekben keresi a társaság véleményét, mint hogy a rövidebb utakon mikor választanánk más közlekedési módot, mint az autózást. A résztvevőknek sorrendbe kell rakniuk, hogy a biztonságosabb biciklizés, az olcsóbb és jobb tömegközlekedés, a belvárosi közlekedést nehezítő intézkedések vagy az elektromos töltőállomások használnának inkább. Ehhez többoldalnyi információt biztosítanak az egyes megoldások ökológiai lábnyomáról és a bennük rejlő lehetőségekről. Ha megvagyunk a válaszainkkal, akkor egy külön erre a célra létrehozott weboldalon tölthetjük fel a szavazatainkat, miután megadtunk néhány információt a csoportunkról.

Az EU közleménye szerint február végén összegyűjtik és összesítik a szavazatokat, majd az azokból készülő jelentés a Bizottság elé kerül.

(Borítókép: Zach Reiner/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.